ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,4452
    Dolar
  • Euro
    53,2639
    Euro
  • Altın
    6.203,471
    Altın
  • Bist-100
    14.728,12
    Bist-100
  • ADANA
    22/29°
    ADANA
  • ANKARA
    15/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    20/26°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/29°
    IZMIR
  • KONYA
    13/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
İmamoğlu İnşaat ve Beylikdüzü Belediyesi soruşturmasında 12 kişi tutuklandı!
İmamoğlu İnşaat ve Beylikdüzü Belediyesi soruşturmasında 12 kişi tutuklandı!
Bakan Güler'den 'NATO' açıklaması
Bakan Güler'den 'NATO' açıklaması
12. Yargı Paketi Meclis'e sunuluyor
12. Yargı Paketi Meclis'e sunuluyor
Özgür Özel tutuklanma söylentileri için ilk kez konuştu, meydan okudu
Özgür Özel tutuklanma söylentileri için ilk kez konuştu, meydan okudu
12 Aralık 2024 Perşembe - 11:51

Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, yılbaşı öncesinde artan sahte içki zehirlenmelerine dikkati çekip, "Yılbaşı yaklaştığı zamanlarda merdiven altı sahte alkol üretimleri artıyor. Riskli yerlerden biri de toplu tüketim yerleri. Dolayısıyla vatandaşların, işletmelerden açıkta satılan içkiler mevcutsa şişelerini görmek istemeleri hakkıdır. Sahte alkol tüketimi içer içmez etki göstermeyebilir" dedi.

Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı!

Yılbaşı öncesinde artan sahte içki zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, özellikle bu dönemde merdiven altı sahte içki üretiminin arttığını söyledi. Yılbaşı kutlamaları nedeniyle tüketimin artmasını fırsat bilerek, sahte içki üretenlerin sayısında artış yaşandığını dile getiren Kırım, "Sahte içkide risk, kişinin alkol içinde bulunan metil ve etil alkolün birbirinden ayıramaması. Metil alkolün insanda felç, zehirlenme, körlük ve ölümle sonuçlanacak şekilde etkileri oluyor. Merdiven altı üretimlerde etil ve metil alkol ayırt edilemediği için de bu doğrudan tüketicinin sofrasına kadar gitmiş oluyor. Riskli yerlerden biri de toplu tüketim yerleri. Dolayısıyla vatandaşların, işletmelerden açıkta satılan içkiler mevcutsa şişelerini görmek istemeleri hakkıdır. Çünkü piyasalara hangi koşullarda sunulduğunu bilmiyoruz. Çok güvenilir üreticilerden dahi alsalar, bazen maddi kaygılardan da sahte alkol ile karışmalar olabiliyor. Eğer kişi kendisi alıyorsa da Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulaması ile kontrol etmeli. Bu kod okutulunca ürünün orijinal olup olmadığını gösteriyor, eğer orijinal değilse kişi şikayette bulunulabilir. Sahte alkol tüketimi içer içmez etki göstermeyebilir. Yaklaşık 12, 24 ya da 48 saat içinde etkileri ortaya çıkarak sakatlanma ya da ölümle sonuçlanabilir" dedi.

'HAYATLARINI TEHLİKEYE ATIYORLAR'

Kişilerin sahte içkiyi bilmeden aldığı gibi daha uygun olduğu için de tercih edebildiklerini söyleyen Kırım, "Hayatlarını tehlikeye atıyorlar. İnsanlar çok basit tesisatlarla özellikle distilasyon (damıtma) ürünleri evde yapabileceklerini zannediyorlar. Ancak bu o kadar kolay bir mekanizma değil. İnsan sağlığına zarar veren metil alkol, alınmak istenen etil alkolden daha çabuk buharlaşıyor. İnsanlar kendi başlarına yapmaya çalışırken bunu anlayamıyorlar ve kontrol edemiyorlar. Bunun için bu üretimlerin önüne geçilmesi lazım" diye konuştu.

'NE KADAR ÇOK TÜKETİM OLURSA DA RİSK BİR KADAR FAZLA OLUYOR'

Hem evlerde hem de toplu tüketim yerlerinde yoğun katılımlı yılbaşı kutlamaları yapıldığını belirten Kırım, "Ne kadar çok tüketim olursa da risk bir kadar fazla oluyor. Özellikle dışarıdan alınacak meze ve tavuk ürünlerinin tazeliğine dikkat edilip, güvenilir yerlerden alınması gerekiyor. Çünkü yılbaşında yoğunluk sebebi ile daha öncesinde ürünler hazırlanarak dolaplarda bekletilebiliyor. Yılbaşı günü de sofralarda normalden daha fazla süre bekleyen ve tüketilmeye devam edilen ürünler oldukları için de riskler oluşuyor. Bu nedenle tüketicilerin dikkatli olması, restoranların ve tüketicilerin özenli olmasını tavsiye edebiliriz" dedi.

 
Karşıyaka Belediyesi ‘Ulusal Kalite Hareketi’ne katıldı
 
Altınordu Teknik Direktörü Olcay Şahan: Bize engel koyuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Özkan'dan taksici esnafına sıcak çorba ikramı...
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, taksici ...
Kalp cerrahının gizemli ölümü!
Sakarya'da aracında başına poşet geçirilmiş boğazından koli bandıyla sıkılmış ...
CHP'li Yücel: Suriyelilerin ülkemizdeki misafirlikleri sona ermiştir!
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, "Esad rejimi çöktüğüne göre; Türkiye'de 13 yıldır ...
 
İzmir'deki göçmen faciasında 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldı!
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında, su alan lastik bottaki kaçak ...
İzmir'de cinayet... Arkadaşını bıçaklayarak öldürdü!
İzmir'de, A.Ö. (24), hafif ticari araç ile geldikleri parkta aracın içinde ...
Instagram, Facebook ve WhatsApp'ta erişim sorunu!
Meta’nın popüler platformları WhatsApp,Instagram ve Facebook’a erişimde ...
 
PKK'dan TRT ekibine bombalı drone saldırısı!
Suriye'de yayın yapan TRT Haber ekipleri saldırıya uğradı. Terör örgütü ...
AK Partili başkan yoğun bakıma kaldırıldı!
Sinop Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, merdivenden düşerek ağır yaralandı. ...
2 yavru köpeği öldüren sanığa indirimli ceza!
İzmir’in Menderes ilçesinde 2 yavru köpekten birini ucu sivri demir sopayla, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri