ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    13/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'den 1 Mayıs hamlesi...
CHP'den 1 Mayıs hamlesi...
Yeni KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi
Yeni KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi
CHP'li Kılıç: 'Kaçak sarayın kaçak danışmanları var'
CHP'li Kılıç: "Kaçak sarayın kaçak danışmanları var"
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
14 Haziran 2023 Çarşamba - 22:06

Yunanistan’daki faciada ölü sayısı yükseliyor

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında, düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesinin alabora olması sonucu 79 kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan’daki faciada ölü sayısı yükseliyor

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, Mora Yarımadası’nda Navarin açıklarında, düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi, henüz belirlenemeyen nedenle alabora oldu.

Yunanistan’da yılın en ölümcül göçmen faciası olarak görülen ve uluslararası sularda meydana gelen olayda 79 kişi yaşamını yitirdi, 100’den fazla kişi kurtarıldı.

Kurtarılan göçmenler, Kalamata Limanı’na götürülürken, uzmanlar, ölü sayısının artacağından endişe ediyor.

Yunan Sahil Güvenlik Sözcüsü Nikolaos Aleksiu, Yunan Radyo ve Televizyon Kurumu ERT’ye, arama kurtarma çalışmalarının Yunan Hava Kuvvetlerine ait C-130 tipi uçakla gece boyunca devam edeceğini açıkladı.

Teknede kaç kişinin bulunduğuna dair kesin bir sayı vermenin şu an için mümkün olmadığını belirten Aleksiu, teknenin aşırı yüklü olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Kurtarılan göçmenlerin ifadelerine göre teknenin ambarında çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu kaydeden Aleksiu, olayın, Akdeniz’in en derin noktalarından birinde meydana geldiğini vurguladı.

Aleksiu, teknenin, içindeki insanların bir noktaya toplanmasından dolayı batmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Kalamata hastanesinde şu ana kadar hafif yaralanma ve hipotermi nedeniyle 26 kişinin tedavi gördüğünü söyleyen Aleksiu, 78 kişinin ise yarın Malakasa Kampı’na transfer edileceğini bildirdi.

Yunan Sahil Güvenlik birimleri, kurtarılan göçmenlerin can yeleği gibi güvenlik ekipmanı giymediğini açıkladı.

Libya'nın doğusundaki Tobruk bölgesinden İtalya'ya gitmeye çalışan teknede, sivil toplum kuruluşu Alarm Phone’a göre yaklaşık 700 kişi bulunuyor.

ERT, bottakilerin çoğunun 20’li yaşlarda erkek olduğunu aktararak, düzensiz göçmenlerin Suriye, Filistin, Afganistan ve Pakistan uyruklu oldukları bilgisini verdi.

CUMHURBAŞKANI SAKELAROPULU’YA TEPKİ

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu da kurtarılan göçmenlere destek olmak için gittiği Kalamata Limanı’nda bir grup göstericinin tepkisiyle karşılaştı.

Sakelaropulu’nun bir yandan Türkiye ile Yunanistan sınırına kurulan çelik çitin uzatılmasına destek vermesi, diğer yandan da kurtarılan göçmenlere destek olmak için Kalamata’ya gelmesinin “saçma ve tutarsız” olduğunu savunan göstericiler ile Sakelaropulu arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Eski Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, sosyal medya hesabı üzerinden, “Mora’nın güneybatısında, Akdeniz’in uluslararası sularında bugün meydana gelen trajik olay hepimizi şoke etti. Bu kadar masum can kaybı beni üzüyor. Ve şimdiden, Yeni Demokrasinin tüm gücü geçici hükümetin emrinde” paylaşımında bulundu.

Önceliğin hayat kurtarmak olduğu belirten Miçotakis, göç meselesinin Avrupa politikası gerektiren bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.

Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras da olayla ilgili sosyal medya hesabından, “Şu an, insanlık ön planda olmalı ve kurtulanların yanında olmamız gerekiyor.” mesajını paylaştı.

Yunan Devlet Ajansı AMNA’ya konuşan Kalamata Belediye Başkanı Thanasis Vasilopulos, Kalamata Limanı’na açık hava hastanesi kurulduğunu belirterek, göçmenlerin tedavilerinin burada yapıldığını kaydetti.

Bölgedeki hastanelerin de alarm durumuna geçtiğini vurgulayan Vasilopulos, başkent Atina’dan bölgeye çok sayıda ambulans getirildiğini söyledi.

Kalamata Limanı’nın eski depolarında göçmenler için geçici barınma alanı oluşturulduğunu belirten Vasilopulos, “Göçmenlere yiyecek hazırlanması ve dağıtılması için özel alanlar belirlendi. Su temin ediliyor, tuvaletler, duşlar ve çadırlar kuruldu.” dedi.

GÖÇMENLER MALAKASA KAMPI’NA GÖTÜRÜLECEK

Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığınca yapılan açıklamada, bakanlık yetkililerinin de Kalamata Limanı’na gittikleri belirtildi.

Açıklamada, limandaki işlemlerin tamamlanmasının ardından göçmenlerin Atina yakınlarındaki Malakasa Kampı’na götürülecekleri kaydedildi.

Öte yandan, Girit Adası açıklarında da bu sabah 80 düzensiz göçmen kurtarıldı.

– “AB liderlerini insan yaşamının korunmasına öncelik vermeye çağırıyoruz”

Sınır Tanımayan Doktorlar, sosyal medya hesabı üzerinden, “AB liderlerini insan yaşamının korunmasına öncelik vermeye çağırıyoruz.” paylaşımında bulundu.

Paylaşımda, olayın arka planında , AB liderlerinin göçmenler için ölümcül politikalar geliştirmeye devam etmesinin bulunduğu ifade edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bu yıl içinde İtalya, İspanya, Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs’a yaklaşık 72 bin mülteci ve göçmen geldi ve bunların çoğu İtalya’da karaya çıktı.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’TEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında, düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesinin alabora olduğuna ilişkin haberleri dehşetle karşıladığı bildirildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu olayın kadın, erkek ve çocuklardan oluşan çok sayıda can kaybına yol açtığını belirten Dujarric, “Genel Sekreter göçmenler teknesinin alabora olduğuna dair haberleri dehşetle karşıladı. Kendisi, daha iyi bir hayat arayışında olan herkesin onur ve güvenliğe ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Bu, tüm üye ülkelerin bir araya gelerek düzenli ve güvenli yollar oluşturması ve hayat kurtarmak için kapsamlı eyleme geçmesi gerektiğinin bir örneğini daha teşkil ediyor.” ifadesini kullandı.

Dujarric, mültecilerin çıkış yaptığı ve ulaşmaya çalıştığı ülkelerin birlikte çalışmasının şart olduğunu vurgulayarak, güçlü liderlik ve siyasi cesaret ile kararlılığın gerekli olduğunu dile getirdi. (AA)

 

 
O iki ilde ekmeğe zam!
 
Ağabeyini pompalı tüfekle öldürdü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Partililer, AK Parti adayına oy verdi...
Meclis'teki Sağlık Komisyonu için yapılan seçimde İYİ Partili iki üyenin ...
HKP, laikliğe ve bilimsel eğitime sahip çıktı... Bilal Erdoğan'ın vakfını dava etti...
Ana muhalefet partisi CHP, İYİ Parti ve diğerleri sessizliğini korurken, ...
SGK'ya dava açan kanser hastası kazandığını göremedi
Bursa'da 2018 yılında mesane kanseri teşhisi konulan, 3 yıllık tedavi ...
 
İESOB'da devir teslim töreni... Ata görevi devraldı!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde Yalçın Ata dönemi resmen ...
Damat müftüye torpilli atama!
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Düzce Çilimli’de müftü olan damadı ...
Uzman isim açıkladı... İzmir Körfezi'ne kirlilik taşıyor...
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve Çevre ...
 
İzmirli Efe'den Avrupa birinciliği...
Pandemi döneminde önce orga sonrasında ise piyanoya merak salan Efe Öksüz ...
İzmir Şehir Hastanesi için geri sayım...
İzmir'de inşasının ardından içerisindeki tıbbi cihazların kontrollerinin ...
Merkez Bankası'nda flaş atamalar... Kavcıoğlu'nun yeğenin yerine o isim geldi!
Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, Başkanlık Ofisi Genel Müdürlüğü'ne ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri