ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5584
    Dolar
  • Euro
    34,8204
    Euro
  • Altın
    2.433,680
    Altın
  • Bist-100
    9.708,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Kılıç: Vaad kopya, sonuç fiyasko!
CHP'li Kılıç: Vaad kopya, sonuç fiyasko!
Güneşlenirken öldü!
Güneşlenirken öldü!
TikTok'a büyük darbe... Ya satılacak ya da yasaklanacak!
TikTok'a büyük darbe... Ya satılacak ya da yasaklanacak!
Motorine bu gece yarısı indirim geliyor!
Motorine bu gece yarısı indirim geliyor!
1 Mayıs 2022 Pazar - 09:52

Yürek burkan görüntü.. Tavuk ve hindi kafalarını topluyorlar!

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki kanatlı hayvan pazarına gelen yoksul vatandaşlar, burada kesilen tavuk ve hindi kafaları ile çöpe atılan iç organları toplayıp evine götürüyor.

Yürek burkan görüntü.. Tavuk ve hindi kafalarını topluyorlar!

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Urfakapı semtindeki kanatlı hayvan pazarı bayram öncesi yoksul vatandaşların uğrak yeri oldu.

Buraya yakın Benu Sen ve Şehitlik mahallelerinde oturan yoksul vatandaşlar, kesim yapılan barakaya gelerek burada kesim sonrası çöpe atılan tavuk ve hindilerin kafalarını, ciğer, taşlık gibi iç organlarını topluyor. Kesimi yapanlar, bu organları bir varil ve konteyner içinde biriktiriyor, ardından buraya gelen kadın ve çocuklar kanatlı hayvanların organlarını toplayıp et ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyor.

KÖTÜ KOKU HAŞERE ÜREMESİNE YOL AÇIYOR, ZABITA YOK

Bir yandan yoksulluğun dibe vurduğu bu manzara yaşanırken, diğer yandan da belediye tarafından tahsis edilen ve zabıta denetimine tabi olan kesimin yapıldığı barakada yürek burkan görüntüler yaşanıyor. Şehrin ortasında kanatlı hayvan ticareti yapanlara tahsis edilen küçük barakada sabahın erken saatlerinden hava kararana kadar kesim yapan esnaf, hijyenin uğramadığı bu ortamda çevreye enfeksiyon saçıyor.

Kesilen hayvanlar, henüz can çekişirken tüyleri çabuk yolunsun diye baraka dışında altında sürekli ateş yanan kaynayan bir varilin içine atılıyor. Tüyleri yolunduktan sonra da iç organları çıkarılıp başka bir varilin içine atılıyor, buraya gelen kadın ve çocuklar varil içindeki hindi ve tavuk başları ile iç organlarını topluyor. Çevreye rastgele atılan organlar havaların da ısınmasıyla birlikte kötü koku ve haşere üremesiyle birlikte hastalıklara davetiye çıkarıyor. Hijyen kurallarının hiçe sayıldığı bu barakaya ise belediye denetiminde olmasına rağmen uğrayan yok.

PANDEMİ DÖNEMİ GİBİ

Diğer yandan geçmiş yıllarda bayram arifesinde caddelerinde insan seli oluşan Sur'un Melik Ahmet Paşa Caddesi ile 4 Ayaklı Minarenin bulunduğu Balıkçılar bölgesinde de çarşı, pazar durgun. Esnaf kirasını bile karşılayamamaktan yakınırken, vatandaş da alım gücünün düşmesi ve hayat pahalılığına bağlı olarak dükkânların önünden geçmeye bile cesaret edemediklerinden yakınıyor. Bayram arifesi olmasına rağmen Sur caddeleri adeta pandemi yasaklarının olduğu dönem gibi insan trafiğinden yoksun durumda.

Bir hindinin 500-600 lira olduğunu belirten Hacı Yaşar Kaya, “İnsanlar fakir ne yapsın, kadınlar, çocuklar gelip kafaları ayakları topluyorlar götürüyorlar. Geçen yıl tek seferde 5 tavuk alan müşterim bu yıl gelip 1 tane almakta zorlanıyor. Alım gücü çok düştü. 40 yıldır ben bu işi yapıyorum, ama böyle bir şey görmedim. 2 yıl önce Covid salgını başlamadan 4 bin hindi getirdim ve bir hafta içinde hepsini sattım. Şaşırmışız hepimiz, her şey çok pahalı çünkü. Geçen yıl tanesi 20 lira olan tavuk bu yıl 100 lira. Peki fakir ne yesin, ne yemesin?” dedi.

TEMİZLEMESİ DE 5 LİRA

Pazarda tanesini 5 liradan temizleyerek aile bütçesine katkıda bulunduğunu anlatan Ferhat Arığ ise, “Evimiz yakın olduğu için gelip burada çalışıyorum. Kesilen tavukların tanesini 5 liraya temizliyorum. Sakatatlarını almayanların, sakatatını toplayıp akşam pişirmek için eve götürüyoruz. Bir de kafa ve ayakları biriktirip almaya gelen kadın ve çocuklara veriyoruz. Ama o da helal imama sorduk, eti yenilen hayvanın kafa ve ayağı da yenilebilir dedi” diye konuştu.

Pazar esnafından Mihras Kaya da kesilen hayvanların kafa ve ayaklarını yoksulların topladığını belirterek, “Yoksul tam yoksullaştı, böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Kesimini yaptığımız hayvanların kafa ve ayaklarını ücretsiz olarak veriyoruz, ama bayram arifesi olmasına rağmen işler çok durgun” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de 'Şükran Sofrası' kuruldu!
 
Yoksulluğun gölgesinde 1 Mayıs...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kira bedelleri uçtu!
Ülke genelinde kira fiyatları mart ayında yıllık yüzde 123,5 oranında ...
Kızkumu heykeline çirkin saldırı!
Muğla'nın Marmaris ilçesi Orhaniye Mahallesi'nde 600 metre uzunluk, 3 ...
Oyun oynayan çocukların üzerine pitbull saldı!
Ümraniye'de çocukların oyun oynadığı sırada elinde pitbull cinsi köpeğiyle ...
 
Bir Pakistanlı sapık daha!
İstanbul'da kadınların videolarını gizlice çektiği ve sosyal medya hesabında ...
7 büyüklüğünde deprem uyarısı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ...
Geçinemeyen memur atık toplamaya başladı!
Maaşıyla geçinemeyen işçi, memur ve emekli, evlerinden uzak semtlerde ...
 
İstanbul'da ulaşıma yüzde 40 zam
İstanbul'da ulaşıma yüzde 40 zam teklifi oybirliğiyle kabul edildi.
Laikliği hedef aldı: Ramazan'ı laiklikten kurtulma vesilesi yapmalıyız!
Yeni Şafak yazarı Faruk Beşer, Ramazan ayına ilişkin yazdığı yazıda laikliği ...
Meteorolojiden 32 il için sağanak uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı son açıklamada 32 il için sağanak ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri