ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5687
    Dolar
  • Euro
    43,6369
    Euro
  • Altın
    4.018,460
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    10/15°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    9/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Ünlü iki su markasına dev ceza
Ünlü iki su markasına dev ceza
Murat Baran Uygun
Türkiye yeni çağa ayak uydurmalı ama önce CHP-3
18 Temmuz 2024 Perşembe

Bugün 2016’da kaleme aldığım 3. makale ile devam edeceğiz. Önceki iki yazıdaki tespitlerimin çözümü için önerimi sunuyorum. 2020 yılında yine Son Kale’de değerli gazeteci arkadaşım Mustafa Akbaş haberini yapmış güzel de bir başlık bulmuştu “Dijital Delegelik”. Tüzük kurultayı öncesi öneriyi bir kez daha hatırlatmak ve gündeme getirmek istiyorum...

Yazı dizisi kapsamında bahsettiğim konular bugüne kadar parti içinde “seçim sırasında bunları konuşmanın sırası mı?”, ”iktidara giderken bunları konuşmanın sırası mı?” diye diye yıllarca halı altına süpürülerek kronikleşen sorunlardır. Ancak ne o iktidar geldi ne de sorunlar çözüldü. Şunu herkes iyi anlamalı, ancak bu konular konuşulup düzeldiğinde, doğru işler yapıldığında iktidar gelecektir. Sihirli bir el ile değil. Şimdi önerilerimize gelelim:

  1. Mahalle Delege Seçimleri: Tüm sıkıntıların başladığı ilk noktadır. Bu süreçten insan unsurunu olabildiğince uzak tutmak gerekir. Öncelikle delege olma ölçütleri belirlenmeli. Çünkü CHP bir kitle partisidir. Kapısından giren her vatandaşı, vatandaş istediği sürece üye yapmak zorundadır. Üye olmanın kriteri olmaz. Ancak üye, “ben ilçe yönetimini, il yönetimini belirleyeceğim, bu partinin yöneticilerini belirleyeceğim” diyorsa, yani karar verici olmak, delege olmak istiyorsa belli özellikleri taşıması gerekir. Bunlar şu şekilde olabilir;

a) En az 1 yıl parti üyesi olmak,

b) Üye temel eğitimini almış olmak,

c) Her yıl en az 1 sosyal proje gerçekleştirebilmiş olmak ya da katkı sağlamak,

d) Düzenli aidat ödüyor olmak, (Her ay ilçeye başkanlığına gelinerek makbuz karşılığı ödenmelidir. Amaç, hem aidiyet duygusunu güçlendirme hem ilçe gelirini arttırma hem de ayda 1 kere bile ilçe binasına uğrayamayan üyeye delegelik hakkı vermemektir. Toplu halde ya da otomatik ödeme geçerli olmamalıdır.)

Bu ölçütlere uyan üyeler, kongre süreci başladığında delege olmak için aday olurlar. Aday olanların ölçütlere uygunluğu ilçe yönetimi tarafından kontrol edilir ve liste hazırlanır. Liste askıya çıkar ve itiraz için 15 günlük müddet verilir. İtirazlar il yönetimine yapılır ve burada karara bağlanır. İtirazların değerlendirilmesi sonucunda liste kesinleşir.

Önceden belirlenen ve ilan edilen bir günde ilçe yönetimi tarafından öğretmen atamalarının yapıldığı gibi tüm üyelerin karşısında bilgisayardan rastgele kura çekimi yapılarak tüm delegeler belirlenir.

  1. Üyeler “seçen üye” ve “seçilen üye” olarak ikiye ayrılır. Seçen üye, seçilen üye olamaz. Yani delege olan bir üye, başka bir ana kademe yönetici kadrosuna veya başka bir delegeliğe talip olamaz. Yeni dönemde ana kademe yönetici olmak isteyen üye ilçe, il ya da kurultay delegeliğine talip olamaz. Delege veya ana kademe yöneticisi olmuş üye Meclis Üyeliği aday adaylık dosyası alamaz. Kongre dönemlerinde görev bekleyen partili sayısı doğal olarak son derece fazla oluyor.1 üyeye birden fazla görev (yetki) verip küskünler ordusu yaratmak yerine parti içinde daha geniş bir görev dağılımı yaparak olası sıkıntıların önüne geçilmeli. Bu, aidiyet hissi ve motivasyonu yüksek üye sayısını arttıracaktır. (Bu konuda da adalet mutlaka sağlanmalı, adil bir mekanizma içinde yarışmayan üyeye “niye küsüyorsun” diye kızmak doğru bir davranış değildir. Dengesizliği, adaletsizliği gören insan tabiidir ki tepki verir.)

  1. İl ve ilçe başkan adayları seçim tarihinden en az 1 ay önce adaylıklarını ve yönetimlerini açıklamalı. (delege seçimleri tarihi bu duruma göre ayarlanabilir.) Denilebilir ki ortaya çıkan yönetim kadrosu 1 ay boyunca konuşulur yıpranır veya kendi aralarında ihtilafa düşerek parçalanabilir. Oysa daha 1 ay boyunca ekip olabilmeyi başaramamış bir gruba, 2-3 yıl boyunca bir partinin il veya ilçe yönetimi zaten emanet edilebilir mi? Buradaki ana amaç, yönetici de, başkan adayı kadar yönetici olmak için çalışmalı çaba sarf etmeli ve örgütten onay almalıdır. Bu 1 aylık süre boyunca en ekip ruhuna sahip, yıpranmayan, ayakta kalan aday yönetim grubu parti yönetimini alır. Böylelikle yönetimler delege ağalarının veya bir kısım nüfuz sahiplerinin iki dudağının ucunda rastgele oluşmaz, her şey önceden belirli olduğu içinde muhakkak ki küsmelerin ve ayrışmaların önüne geçilir. Seçim kazanamadığı için küsen partilininse zaten bu partinin içinde yeri yoktur. Dolayısıyla gitmesinden dolayı bir kayıpta yoktur. Aksine partinin de yararınadır.

Özetle CHP, kongre süreçlerini daha sade, hızlı ve kurumsal hale getirmeli. “Amaç iktidar, kongreler teferruat” olması gerekirken tam tersi yaşanıyor. İktidar olmak için yapılması gereken çalışmalar, parti içi makamlara gelmek için yapılıyor. Bu iç siyasi mücadeleler sırasında yaşanan olaylar, adaletsizlik ve yılgınlık hissi yarattığı gibi kaybolan enerji ve dinamizm, bozulan birlik-beraberlik, partiyi halkın güven duyacağı sağlam bir yapı görüntüsünden uzaklaştırıyor. CHP’nin adalet getireceğine önce üyeleri inanmalı. Onlar adaleti iliklerine kadar yaşayıp hissedecek ki, halka da bu hissi geçirebilsin. Ekmek-su kadar ihtiyaç olan en büyük kutsaldır “adalet”. İşte toplumun her kesiminin ortaklaşacağı, güven duyacağı bir parti olmanın yolu önce bunu kendi içinde sağlamaktan geçiyor. Uzun lafın kısası, İktidar için önce içeriyi bir derleyip toparlamak lazım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alev Ağrı 27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:31

Kaleminize sağlık, parti içi bazı sorunları çok nazik ve ölçülü bir şekilde toparlamışsınız. Böylece parti de devinim, gençleşme, çeşitlilik ,liyakat daha çok olabilir. Umarım Tüzük kurultayında bu konular dikkate alınır.

Yorumu oyla      0      0  
Funda Özdemir 27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:05

Duygularımıza tercüman oldu uz. Teşekkürler Murat Baran Uygun. Düşüncelerinize katılıyorum.??

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 33 12 7 14 41 45 -4 43
10 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
11 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
12 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
13 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri