ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    42,4685
    Dolar
  • Euro
    49,1847
    Euro
  • Altın
    5.660,810
    Altın
  • Bist-100
    10.857,00
    Bist-100
  • ADANA
    13/21°
    ADANA
  • ANKARA
    3/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/19°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    7/19°
    IZMIR
  • KONYA
    3/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Eksik Galatasaray Avrupa'da yara aldı
Eksik Galatasaray Avrupa'da yara aldı
Böcek ailesinin ölümünde flaş gelişme
Böcek ailesinin ölümünde flaş gelişme
CHP'den İmralı eleştirilerine yanıt
CHP'den İmralı eleştirilerine yanıt
Özgür Özel'den 25 Kasım mesajı: İstanbul Sözleşmesi geri gelecek!
Özgür Özel'den 25 Kasım mesajı: İstanbul Sözleşmesi geri gelecek!
Mustafa Akbaş
Volkswagen iyi de Torbalı'daki arsaları kim topladı?
18 Haziran 2019 Salı

İzmir'in en flaş gündemi hiç kuşkusuz dünyaca ünlü Alman otomotiv firması Volkswagen'in Torbalı'ya fabrika kurmak istediği iddiaları. Biz bu iddiayı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut'un, Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung'a (FAZ) verdiği mülakatla öğrendik. Hatta Alman gazetesi, bu yatırım için Türkiye'nin VW'ye 100 milyon euro'luk teşvik önerdiğini bile yazdı. VW'nin Torbalı'daki 40 hektarlık Opel'in eski fabrika arazisiyle ilgilendiğini duyurdu.

Tabii ki bu haber İzmir'de büyük heyecan yarattı. Apartta bekleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı süratle bir açıklama yapıp, bu yatırıma en uygun yer olduklarını söyledi, VW'ye çağrı yaptı. İzmir'de çok alışık olunan bir beklenti balonu şişirildi. Fakat kısa süre sonra işin iç yüzünün öyle olmadığı anlaşıldı.

Birincisi; Almanlar henüz Bulgaristan ve Türkiye arasında tercihini yapmamıştı.

İkincisi; tercihleri Türkiye bile olsa Almanlar'ın Torbalı'dan daha ciddi şekilde ilgilendiği başka bir yer vardı. Burası ülkemizdeki otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesiydi.

Üçüncüsü; Bursa'yı 2008 yılından beri mercek altına alan VW, OSB'nin yanı başındaki o arazi için bakanlıklardan bilgi bile istemişti.

Dördüncüsü, zaten Torbalı'daki 40 hektarlık arazi böylesine büyük montanlı bir yatırım için yeterli değildi. 40 hektarlık arazi, Skoda Karoq ve Seat Ateca gibi iki büyük markayı üretecek VW'nin sadece yemekhane ve sosyal alanlarına yetebilirdi. Bunun çok daha fazlası kadar civardan arazi toplamak gerekecekti. Bu da maliyeti ciddi biçimde artıracaktı.

Beşincisi, bu hesabı detaylı şekilde yapan şirket için Torbalı'dan 10 kat daha büyük olan Mustafakemalpaşa'daki arazi hem maliyet hem de yetişmiş işgücüne erişilebilirlik açısından daha tercih edilebilirdi.

***

Buraya kadar her şey tamam değil mi? Şimdi başka bir konu daha var. Böylesi büyük bir yatırım için 100 milyon euro'luk teşvik vermeyi kabul eden devlet, arazi tahsisini neden yapmaz? Zaten "gönülsüz" olan firmayı, başka bir firmayla arazi pazarlığına ve civardan arazi toplamaya niye mecbur bırakır?

Bir başka deyişle VW birçok yerde bedavaya arazi bulabilecekken niçin Torbalı'dan yüzlerce hektar arazi satın alsın? Neden Torbalı? Nedir bu Torbalı'nın özelliği? Yahut kimden alsın? Sizin Torbalı'da öyle büyük arazi sahibi tanıdıklarınız var mı? Benim yok ama biraz sorup soruşturduk..

Son yıllarda birçok nüfuzlu insan girip çıkarmış bu şirin ilçemize. Özellikle geçen 5 yıllık dönemde Torbalı'da çok ciddi ölçüde arazi el değiştirmiş. Üstelik takır takır bir gecede arazilerin vasıfları da başkalaşmış. Tarlalar arsa olmuş, inşaat alanları büyümüş v.s.
Ama bir söylentiye göre, bu operasyon tam olarak bitirilememiş, yarım kalmış.

***

Lafı fazla uzatmadan bağlayalım. VW iyi güzel de Torbalı'da arazileri kim topladı? Almanlar uyanıktır. "Teşviğimi peşin verin de arazilerinizi alayım" derlerse ne olacak. Yoksa siz bana "Amaan kardeşim sen de çok uzun ettin; alırlarsa iyi olur almazlarsa artı spekülasyon" mu demek istiyorsunuz... Sizi gidi sizi..

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 13 10 2 1 28 8 20 32
2 Fenerbahçe 13 9 4 0 30 12 18 31
3 Trabzonspor 13 8 4 1 22 11 11 28
4 Samsunspor 13 6 6 1 19 12 7 24
5 Göztepe 13 6 5 2 15 6 9 23
6 Gaziantep FK 13 6 4 3 20 20 0 22
7 Beşiktaş 13 6 3 4 22 17 5 21
8 Corendon Alanyaspor 13 3 6 4 13 14 -1 15
9 Tümosan Konyaspor 13 4 3 6 18 20 -2 15
10 Kocaelispor 13 4 3 6 11 15 -4 15
11 Çaykur Rizespor 13 3 5 5 16 21 -5 14
12 Hesap.com Antalyaspor 13 4 2 7 13 23 -10 14
13 Rams Başakşehir 13 3 4 6 16 15 1 13
14 Kasımpaşa 13 3 4 6 13 18 -5 13
15 Gençlerbirliği 13 3 2 8 14 20 -6 11
16 ikas Eyüpspor 13 2 3 8 7 16 -9 9
17 Zecorner Kayserispor 13 1 6 6 13 31 -18 9
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 13 2 2 9 13 24 -11 8
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri