Demiryolu projesine 1000 TL ödenek!

19 Ocak 2022 Çarşamba   09:22

Kılıç, yaptığı açıklamada, demiryolu ulaşımının yük ve yolcu taşımacılığında büyük önem arzettiğini ifade etti. Demiryolunun, İzmir-Ödemiş arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında aktif olarak kullanıldığını ve bu demiryolunun aynı zamanda bölgenin gelişmesine önemli katkı sağladığını vurgulayan Kılıç, “Demiryolu ağının Ödemiş’e komşu Kiraz İlçesi’ne kadar uzatılması, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Demiryolunun Kiraz’a ulaşması ülkemizde işsizliğin zirve yaptığını göz önüne aldığımızda, ilçede yeni iş kollarının oluşmasına, yatırımların artmasına ve bölgenin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracaktır. Aynı şekilde demiryolu hattının Kiraz’dan Alaşehir İlçesi’ne kadar uzatılması gerekmektedir. Bu yatırım da Alaşehir İlçemizin ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.

Kılıç, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakan olduğu 2018 yılında yaptığı açıklamada, “30 kilometrelik Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesinin inşaatına başlanacağını” söylediğini ve bu açıklamanın üzerinden 4 yıl geçtiğini kaydetti. Kılıç, “4 yılda santim demiryolu yapamayanlar, Ay’a sert iniş yaparak 2023 yılında Ay ile ilk teması kurmayı planlıyor ancak 2022 yılı için Türkiye Uzay Ajansı’na da 20 bin lira gibi trajikomik bir bütçe ayırıyor. Ne Türkiye ne de İzmirli hemşehrilerim bu boş vaatlerinize inanıyor. İzmir’e yatırım yapıyormuş gibi yapanları, milletin önüne sandık geldiğinde göreceğiz.” dedi.

Projenin 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına alındığına ancak her yıl sembolik rakamlarla bütçe ayrılan projede bir ilerleme kaydedilemediğine işaret eden Kılıç, açıklamasında şunları söyledi;

''MİLLETLE DALGA GEÇİYORSUNUZ''
“Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programına göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünce 2018-2026 yılları arasında tamamlanması planlanan 2018E01-23372 numaralı Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesine, sembolik demekten de uzak bir rakam olan ‘1.000 TL’ bütçe ayrılmıştır. Evet evet yanlış okumadınız, sadece bin Türk Lirası. Peki projenin maliyeti ne kadar? 665 milyon 148 bin 347 Türk Lirası. Buradan, ‘ben ekonomistim’ diyenlere, ‘dövize endeksli TL mevduat sistemine talep nasıl?’ sorusuna, ‘gözlerimin içine bakar mısınız, ne görüyorsunuz gözlerimde?’, başka bir soruya, ‘rakamı ben size söyleyeyim de bu rakamları söylemenin ötesinde bir şey var. Siz benim enerjimi görmelisiniz. Hissiyatımı hissetmelisiniz? Ekonomi rakam demek değildir.’ yanıtını verenlere seslenmek istiyorum: Siz ya gerçekten hesap kitap bilmiyorsunuz ya da bu milletle, hemşehrilerimle dalga geçiyorsunuz. 
Bin Lira ile Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesi nasıl bitecek? Bunu bile bile, bin lira gibi komik bir rakamı yatırım programına yazabiliyorsunuz. Gerçekten pes! Ama İzmirli hemşehrilerim merak etmesin; İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle yerelde halkımıza hizmetlerimizi götürdüğümüz gibi, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yerel hizmetlerin yanı sıra devletin, kamunun imkanlarını da hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesini, bu projeye Alaşehir İlçemizi de katarak bin lira gibi komik bütçeleri ayırarak değil, gerçek bütçe rakamlarını ayırarak gerçekleştireceğiz.”

Kılıç, işin bir de merkezi bütçeye verdiği zarar konusu olduğunu ifade ederek, “Proje 2018 yılında başlıyor, o tarihten bugüne kadar maliyetler artıyor ve son yaşanan ekonomik krizde de maliyetlerin geldiği nokta ortada. Bu proje bir türlü bitirilemediği için Hazine’ye de sürekli olarak ek yük getirmektedir.” dedi.

Kılıç, Bakan Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti;

1- 665 milyon 148 bin 347 lira tutarındaki projenin halen başlamama sebebi nedir? 2022 yılında da başlamayacağı açık olan projenin başlama tarihi için bir planlama yapılmış mıdır?

2- 2018 yılından bu yana geçen sürede artan maliyetler ve son yaşanan ekonomik kriz göz önüne alındığında bu projenin bir türlü gerçekleştirilememesinin merkezi bütçeye zararı ne kadardır?

3- İlk adımları 2011 yılında atılan projenin geçiş güzergahı ile ilgili çalışmalar yapılmış mıdır? Projeyle ilgili kamulaştırılması gereken alanlar var mıdır? Varsa bu alanlar belirlenmiş midir ve nerelerdir?

4- Proje sonuçlandığında yıllık ne kadar yolcu ve yük taşınması planlanmaktadır? Proje ile ne kadarlık ekonomik gelir hedeflenmektedir?

5- Proje bölgedeki tarım arazilerini kapsamakta mıdır? Kapsıyorsa tarım arazilerine bir zararı sözkonusu mudur?

6- Ödemiş-Kiraz Demiryolu projesinin Alaşehir İlçesi’ne kadar uzatılması planlanmakta mıdır?


 



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Demiryolu-projesine-1000-TL-odenek/109744