1923 Gençlik’ten Yerel Yönetimlerde Gençlik söyleşisi

12 Eylül 2023 Salı   12:41

Yaptıkları sosyal projelerle dikkat çeken 1923 Sosyal Dayanışma Platformu’nun gençlik yapılanması 1923 Gençlik ekibi ‘Yerel Yönetimlerde Gençlik’ konulu bir söyleşi düzenledi. Özellikle gençlerin yerel yönetim süreçlerine dahil olması ve yerel yönetimlerin gençlik politikaları üzerine şekillenen söyleşiye Buca Belediyesi BUCAMAR Yönetim Kurulu Başkanı Berk Hızlıateş ile Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Ali Mesut Çelik konuşmacı olarak katıldı.

İlker Beyhan: Projeleri artık gençler sırtlandı

Toplantının açılış konuşmasını yapan 1923 Sosyal Dayanışma Platformu Kurucusu İlker Beyhan yapılanma hakkında bilgi verdi. Beyhan; “Atatürkçü Düşünce Derneği’nde veya başka sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak çalışan ve aynı dünya görüşüne sahip bir arkadaş grubunun ‘Ne yapabiliriz?’ sorusuyla 2016 yılından başlayan süreç şu anda gençlerin sahiplendiği ve yürüttüğü bir yapı haline geldi. Merhum Cemal Yetginer arkadaşımızla birlikte minik bir kıvılcım olarak başlattığımız bu dayanışma ağı bugün gençlerin omuzlarında yükseliyor. Dayanışma ruhu ile köy okullarına yardımdan, iş bulma süreçlerinde desteğe kadar pek çok farklı alanda onlarca projeye imza atmanın, insanların hayatlarında dokunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. En son Hatay-Defne’de bir anaokulu projesini şekillendirdik. Büyük kısmı bitti, bazı bürokratik aşamaları da hallettiğimizde tamamen ücretsiz hizmet verecek bir anaokulunu deprem bölgesine kazandırmış olacağız” dedi.

Berk Hızlıateş: Karar mekanizmalarında gençlere ihtiyacımız var

Örgütlü mücadeleye 16 yaşında başladığını belirten Berk Hızlıateş, “Şu anda İzmir’in en büyük ilçe belediyesinde görevliyim. Bugüne kadar yaşadığımız deneyimleri, hayal ettiğimiz projeleri, Belediye Başkanımız Sayın Erhan Kılıç’ın önderliğinde gerçekleştiriyoruz. Bu projeleri yaparken gençleri özellikle süreçlere dahil etmek ve çözümün bir parçası haline getirmek öncelikli hedefimiz. Gençlerin her alanda kendilerini yetiştirmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Özellikle benim kişisel olarak gurur duyduğum projelerimizden biri Buca Bilim ve Sanat Merkezi’ni kurmamızdır. Bu merkez ücretsiz olarak akademik eğitim veriyor. Burada hazırlanan bilimsel projeler ile özellikle yurtdışındaki bilim fuarlarından mutlaka derecelerle dönüyorlar. Hatta bu gençlerimizi CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu makamında ağırlayarak bizzat tebrik etti. Bunun yanı sıra Buca’da iki üniversite var ve her yıl artan bir öğrenci nüfusu var. Bizler gençlerin taleplerini mutlaka değerlendiriyor ve “daha iyi nasıl geliştirebiliriz?” sorusunu sorarak çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

Gençlerin özellikle yerel yönetim süreçlerine dahil olmasını arzu ettiklerini belirten Hızlıateş, “Bu konuda süreçlerin dışında kalmamak gerekiyor. Gençlik Meclisleriyle, halk toplantılarıyla veya bireysel olarak yerel yönetimlerden gençlerin talepkâr olması gerekiyor” dedi. Batı illerindeki genç nüfusun doğu illerine göre düşük kaldığını belirten Berk Hızlıateş “Mevcut genç kesim de okul kaygısı, iş kaygısı, yurtdışı hayali ile siyasi ve toplumsal meselelerden kendini uzak tutuyor. Bunu kırmak için karar mekanizmalarında mutlaka gençlere öncelik vermeli ve iyi örnekleri kamuoyuna anlatabilmeyiz” dedi.

Ali Mesut Çelik: Gençlerin parti dışındaki yapılara da temas etmesi gerekiyor

Ali Mesut Çelik; Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Ali Mesut Çelik konuşmasında çok genç yaşlarda gençlik kollarında siyasete başladığını belirterek, “aşama aşama gelerek, çalışarak, hiçbir zaman motivasyonu kaybetmeden daha iyisini yapabiliriz diyerek çalıştık, şu anda da aynı düşünce ile devam ediyoruz. Benim tüm genç arkadaşlara tavsiyem mutlaka alanlarında çok iyi bir noktaya geldikten sonra bu süreçlere girsinler. Çünkü hem okul hem siyaset zor oluyor. Mesleki alanda kendilerini yetiştirip bir noktaya geldiklerinde zaten iyi yetişmiş insan kaynağına her zaman ihtiyaç var. Ama sivil toplum örgütlerinde ama siyasette mi bunun kararını siz vereceksiniz. Ama mutlaka toplum için faydalı olabilecek bir noktaya sizi taşıyorlar” dedi.

Parti örgütlerinde görev alan gençlerin hayata dokunulması gereken noktalardan zaman zaman uzaklaştıklarını söyleyen Çelik “Bu yapıdaki arkadaşlarımız fen bilimlerinden, sosyal bilimlerden uzak kalıyor. Kamuda veya özel sektörde bir tecrübesi yok ve girişimcilik faaliyetlerinden de uzak kalıp kendi işini de kurmuyor. Dolayısıyla tüm hayatı ilçe binası, partililer ve ailesi oluyor. Başka bir yapıya temas etmedikleri için kendilerini bir noktaya sabitliyorlar. Bizim isteğimiz parti içinde engebeli yollarda gençlerin yer alması, karar mekanizmalarında onların olmalarını istiyoruz. Başka yapıları da görmeleri, temas etmelerini istiyoruz. Bunu Beylikdüzü’nde yapıyoruz ama tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. Çok değerli bir jenerasyon var ve bu jenerasyonun hedefi yurtdışında kasiyer olmak olmamalı. Burada sevgili Berk’in ve benim bu konumlarda olmamız aslında iyi örnekler. Gençlik Kollarından yetişip alanlarında yetkin hale gelip yönetici pozisyonlarına gelmeleri gençlerin yönetim süreçlerine katılmalarının bir sonucudur” dedi.

 



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/1923-Genclikten-Yerel-Yonetimlerde-Genclik-soylesisi/138787