CHP'yi Retweet eden sendikacıya ceza!

17 Ocak 2026 Cumartesi   19:33

SONKALEİZMİR-Birleşik Taşımacılık Sendikası İzmir Şube Sekreteri Yücel Göktaş'a CHP'nin X sosyal medya platformundaki bir paylaşımını retweet ettiği gerekçesiyle kınama cezası verildi. Göktaş'ın Van Belediyesi'ne kayyum atanması ile ilgili eleştirel bir paylaşımı retweet ettiği, ardından CİMER'e yapılan şikayet sonrası TCDD Taşımacılık AŞ Teftiş Kurulu'nun soruşturma başlattığı belirtildi. Soruşturma sonrası Göktaş'a kınama cezası verilirken, BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol karara tepki gösterdi. Akyol'un yazılı açıklaması şöyle:

“SENDİKA YÖNETİCİMİZE VERİLEN KINAMA CEZASI HUKUKSUZ, KEYFİ VE SİYASİDİR, RETWEET SUÇ DEĞİLDİR! DEMOKRASİ TALEBİ CEZALANDIRILAMAZ!

Konfederasyonumuz KESK in sendikal faaliyetler kapsamındaki X platformundaki HERKESİN CHPsi başlıklı paylaşımı BTS İzmir Şube Sekreteri Yücel GÖKTAŞ tarafından yine tamamen sendikal faaliyetler kapsamında reweet edilmiştir. Paylaşımın Cimere şikayet edilmesi sonucu TCDD Taşımacılık AŞ teftiş kurulu soruşturma başlatmış olup tamamen demokratik ve sendikal faaliyet bir hak olarak görülmesi gerekirken arkadaşımıza kınama ceza teklifi yapılmıştır.

Sendikamız şube yöneticsinin itirazı üzerine yapılan Bölge Disiplin Kurulunda gerek AYM, gerek AİHM ve Danıştay kararlarını sunmamız, paylaşımın sendikal faaliyet kapsamına girdiğini belirtmemiz ve ortada bir çifte standart olduğunu da dile getirmemize rağmen itirazımız reddedilmiştir. Bu karar; hukuktan, eşitlik ilkesinden ve demokratik değerlerden tamamen uzaktır.

Retweet paylaşımının tamamen demokratik ve sendikal hak olmasının çok açık olmasına rağmen ceza verilmiş olmasının Cimerin kurumlar üzerindeki baskı ve yaptırımının ne kadar fazla olmasının çok açık olduğunun göstergesidir

Öncelikle açıkça ifade ediyoruz:

Retweet, paylaşılan içeriği benimsemek anlamına gelmez.

Retweet, yalnızca görünürlük kazandırma niteliği taşır. Bu husus, yerleşik yargı kararlarıyla da defalarca ortaya konmuştur. Danıştay ve idare mahkemeleri kararlarında; bir içeriğin retweet edilmesinin, paylaşımı yapan kişinin o görüşü sahiplendiği veya benimsediği anlamına gelmeyeceği açıkça belirtilmiştir.

Buna rağmen sendika yöneticimize ceza verilmesi, açık bir hukuk ihlalidir.

Söz konusu paylaşım; Van Belediyesi’ne seçilmiş belediye başkanının görevden alınarak yerine kayyum atanmasına ilişkindir. Yapılan paylaşımda:

Devletin kötülenmesi yoktur,

Kamu görevlisini hedef alma yoktur,

Suç unsuru yoktur.

Aksine paylaşım; demokrasiye, halkın iradesine ve seçme-seçilme hakkına sahip çıkan bir içeriktir.

Bu ülkede demokrasi ve adalet yoksa, bundan en ağır şekilde kamu emekçileri etkilenir.

Hem ekonomik olarak yoksullaşırız hem de hukuksuzluk karşısında güvencesiz bırakılırız. Bu gerçeği dile getirmek suç değil, demokratik bir haktır.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığının yakın zamanda disiplin kurullarında emsal mahkeme kararlarının dikkate alınması usul hatası yapılarak kurumların zarara uğratlmaması ile ilgili yazısı da olmasına rağmen itirazlarımız reddedilmiştir.

Asıl vahim olan ise çifte standarttır.

Bu X etkinliğinde iktidar partisi etiketlenmiş olsaydı bir soruşturma açılacakmıydı?

Disiplin cezasının verilmesini sağlayan Bölge Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük iktidar partilerinin yöneticileri ile yaptığı görüşmeleri sosyal medya hesaplarından paylaşmakta hiçbir sakınca görmemektedir.

Bu paylaşımların çalışanlar üzerinde siyasi etki yaratabileceği açıktır. Ancak ne hikmetse, yönetici pozisyonundaki kişi ve idarecilerin bu paylaşımları “normal”, bir sendika yöneticisinin retweet’i ve HERKESİNCHPSİ“ etiketlemesi disiplin suçu” sayılmaktadır.

Bu yaklaşım:

Tarafsızlık ilkesine aykırıdır,

Kamu gücünün kötüye kullanılmasıdır,

Sendikal faaliyeti baskı altına alma girişimidir.

Buradan bir kez daha açıkça söylüyoruz:

Sosyal medya paylaşımı nedeniyle sendika yöneticimize ceza verilemez.

Bu karar, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik açık bir müdahaledir.

Bu hukuksuz ceza derhal geri çekilmelidir.

Aksi halde hem hukuki hem de demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.

Halkın iradesi cezalandırılamaz.

Sendikal mücadele susturulamaz.

Demokrasi talebi disiplin suçu değildir!"



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/CHP-yi-Retweet-eden-sendikaciya-ceza/183448