Yerden yere vurulan o ajansa Ege'den tam destek... Yeni bir ihtilal gibi!

9 Temmuz 2019 Salı   16:58

Mustafa AKBAŞ/SONKALE- Muhalefet partilerinin sert eleştiriler yönelttiği 'Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı' kurulmasına yönelik 11 maddelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Sayıştay denetimi ve kamu ihale mevzuatının dışında tutulacağı; tüm turizm işletmelerinden aylık kar ve zarara bakılmaksızın ciro üzerinden yüzde 1'lik kesinti uygulayacağı nedeniyle büyük tepki çeken ajansa, Ege bölgesinden güçlü bir destek geldi. ETİK Başkanı Mehmet İşler, "turizm sektörü için yeni bir ihtilal" diye tanımladığı ajansın Türk turizmine büyük ivme kazandıracağını savundu. Bu sayede turizm sektörünün kompakt bir şekilde tanıtım ve pazarlama ağını sürdüreceğini, Avrupa'daki rakiplerine karşı dinamik bir şekilde pozisyon alabileceğini vurgulayan İşler, "Yıllar içinde devletin tanıtım işini  yapamadığı net bir biçimde gözüktü. O yüzden devlet- özel sektör işbirliğini içeren bu ajans son derece önemli. Hatta turizm anlamında yeni bir ihtilaldir. Avrupa'nın her yerinde, İspanya ve Yunanistan'da da bu ajanslar var" dedi.

TUNUS LİGİNDEN İSPANYA LİGİNE
İşler, Türkiye'nin artık maliyet odaklı tanıtım yerine gelir odaklı tanıtıma geçmesi gerektiğini belirtirken, "Türkiye tanıtım ligini yükseltmeli. Tunus ve Mısır liginden çıkıp İspanya ve Yunanistan ligine geçmeliyiz. Bu ajans son derece önemli bir adım. Eğriye eğri, doğruya doğru; sayın bakanımız Mehmet Nuri Ersoy bey yeni vizyoner bir yaklaşımla bu işi çok iyi yapıyor" diye konuştu.

300 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE
Ajansın 13 kişilik yönetiminin 7'sinin özel sektörden oluşacağını, turist sayıları dikkate alınarak, Marmara'dan 2, Akdeniz'den 2, Ege'den 1, Karadeniz/İç Anadolu'dan 1, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan 1'er temsilcinin yer alacağını aktaran İşler, ilk genel kurul aralık ayında yapılacağını, ajansın bütçesinin ise 300 milyon dolar olarak hedeflendiğini söyledi.

SAYIŞTAY OLURSA RAHAT HAREKET EDEMİYORUZ
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Sayıştay denetimi olmaması konusundaki eleştirileri ise şöyle yanıtladı: "Sayıştay olmamasını biz istedik. Çünkü Sayıştay işin içine girdiğinde rahat hareket edemiyoruz. Yurt dışı tanıtımlarında zaman çok önemli. Sayıştay ve kamu ihale mevzuatını işin içine katarsak yandık. Kamu ihalelerinin, çıkılması, ilan edilmesi ve sonuçlanması gibi süreçleri var. Yani 60 günlük askı süresi var. Bizim sezonumuz zaten 90 gün. Böyle olmaz. Devletin hantallığının önüne geçmeliyiz... Mesela, Rusya ile bir uçak düşürme konusu oldu. Bu ajansla bizim hemen orada devreye girmemiz lazım. İhaleyle uğraşacak vaktimiz yok. Hemen Rusya'daki gazetelerle, televizyonlarla, bloggerlerle, tur operatörleriyle, gazetecilerle kontak kurmalıyız ve tanıtım atağına geçmeliyiz. Yani, yönetim kurulu anında karar alıp müdahale etmeli ve oralarda algı yönetimine geçmeli. Bunu Sayıştayla kamu ihale mevzuatıyla yapamayız."

DEVLET İLERİDE FARKLI AMAÇLI KULLANIR MI?
Denetimsizliğin ileride ajansın farklı şekilde kullanılması sonucuna yol açabilceği endişesinin hatırlatılması üzerine İşler, "Devlet ileride turizm ajansını farklı bir amaç için kullanmaya çevirir mi? Bilemem, bu bir risk. Ama bu riski her işte var. Böyle bir risk var diye doğru şeylerden niye geri adım atalım. Bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok. Özel sekötr olarak bu ajansın Türkiye'ye çok faydalı olacağına inanıyoruz" dedi.

KESİNTİ YÜZDE 0.40'A DÜŞÜRÜLSÜN TALEBİ
İşler, turizcilerin ciroları üzerinden kesilecek paylarla ilgili ise "Bakanlık yüzde 1 talep ediyor. Biz bunun yüzde 0.40'a düşürülmesini istiyoruz. Tamam bu tutar net gelirlerden alınacak ancak biz de bu rakamı gider olarak gösterebileceğiz" diye konuştu.
 



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Yerden-yere-vurulan-o-ajansa-Ege-den-tam-destek-Yeni-bir-ihtilal-gibi/65031