İzmir'de ithal çöp yığını iddiası

5 Eylül 2019 Perşembe   13:36

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bir bölgede büyük bir çöp yığını ortaya çıktı. Alanda yaklaşık 500 ton atık plastik çöpün depolandığı ve içerisinde tehlikeli atık sınıfından malzemelerin olduğu iddia edilirken, çöp yığının içinde İtalya menşeili plastikler görüntülendi.  TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu TBMM gündemine taşıdı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

ERDOĞAN’IN İKTİDARI ÜLKEMİZİ ÇÖP DAĞLARINA DÖNÜŞTÜRÜYOR!’

Daha önce atıklarla ve çöp ithalatıyla ilgili yaptığı uyarılara, Bakanlıklara sorduğu sorulara dikkat çeken CHP’li Bakan, “Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem Ticaret Bakanlığı’na bu konuda defalarca sorular sorduk. Ülkemize gelen bu çöplere ne oluyor? Nerelerde depolanıyor? Hangi işlemlerden geçiyor? Geri kazandırılamayan ithal çöplere neler oluyor? Soru çok cevap yok! Bakanlık sorularımıza verdiği yanıtta, ithal edilen plastik atıkların tamamının geri kazandırılarak hammadde elde edildiğini, bertaraf amaçlı depolama ve/veya yakma amaçlı atık ithalatının yasak olduğunu belirtiyor. Biz olanları anlatıp, çevrilen işlerin detaylarını soruyoruz, önlem alınmasını istiyoruz. Bakanlık olanlarla ilgilenmiyor, dönüp olması gerekeni tekrar bize anlatıyor! Aklımızla dalga geçmeyi bıraksınlar da sakladıkları gerçekleri anlatsınlar! AKP Genel Başkanı'nın ağzı açılıyor, ‘CHP demek; çöp çukur çamur demek’ diyor. Erdoğan’ın iktidarı, güzel İzmirimizi, güzel ülkemizi ithal çöp dağlarına dönüştürüyor! Peki biz ne diyelim? Cevabı kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum!” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU:

1 – Tonlarca plastik atığın/çöpün bulunduğu Kemalpaşa’daki bu alan kime aittir?

2 – Çöp yığının içinde İtalya menşeili plastik çöpler bulunmaktadır. Bu atıklar ithal midir? Ne zaman ve nereden gelmiştir? Kemalpaşa’daki bu alana ne zaman getirilmiştir?

3 – Bu çöpler denetimden geçmiş midir? Geçtiyse nerede, ne zaman ve hangi denetimlerden geçmiştir? Geçmediyse nasıl denetim yapılmamış ve nasıl hem yaşam alanı olan hem de tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirilmiştir?

4 – Bu çöplerin nasıl çevresinde evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirildiğinin ve bu organizasyonu kimlerin yaptığının tespit edilmesine yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır?

5 – İthal plastik çöplerin neden olduğu çevre suçlarına engel olmak için çevre ve halk sağlığı açısından çok tehlikeli olan plastik atık/çöp ithalatının ülkemizde yasaklanmasına yönelik yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır? Bu konuda hangi adımları atacaksınız?

 TÜRİYE ÇÖP YIĞININA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Türkiye’ye plastik çöp ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye dünyada en fazla plastik çöpü ithal eden üç ülkeden biri konumunda bulunuyor.

Türkiye’nin 2018 yılı içinde, sadece PVC esaslı plastik malzemelerin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle PVC üretimini azaltmaya ve PVC kullanımını sınırlamaya yönelik yaptırımları hayata geçirmeye çalışan İngiltere’den ithal ettiği plastik çöp miktarının 100 bin ton civarında olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan AKP’nin devlet eliyle kurması planlanan ‘Sıfır Atık Vakfı’na yönelik hazırlıkların ise sürdüğü biliniyor.



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Izmir-de-ithal-cop-yigini-iddiasi/67230