Karademir'in 2007'deki deprem soruları ve bugün!

8 Kasım 2020 Pazar   11:00

Önceki gün İzmir’de 2005’te meydana gelen ve büyüklüğü 5,9 olan zincirleme depremi zamanın CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir’in TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi üzerinden kaleme almıştım. Amacım, 15 yıl önce yaşananların ne kadar da çabuk unutulduğu ve iktidarın nasıl kulağının üstüne yattığının görülmesiydi. Umarım son yaşanan ve 114 cana, onca hasara ve maddi kayba yol açan depremin de unutulmamasıydı tabii bir de…

Bu yazı sonrasında Karademir aradı ve 4 Şubat 2007’de zamanın başbakanı R.Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığına verdiği yine depremle ilgili başka bir soru önergesini iletti.

Karademir, Ulusal Deprem Konseyi’nin lağvedilmesini konu alan soru önergesinde aşağıdaki açıklamadan sonra da Erdoğan’a 11 soru yöneltiyor. “Memlekette neler oluyor, neler” dedirten bilgiler var soru önergesinde. İşte o soru önergesindeki açıklama ve sorular (Ara başlıklar tarafımdan konulmuştur)…

Ulusal Deprem Konseyi Neden Lağvedildi?

“17 Ağustos depreminden sonra, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, depremle ilgili politika ve stratejiler üretilmesi ve depremle ilgili çalışmaların bilim adamları tarafından koordine edilmesi amacıyla oluşturulmuş olan Ulusal Deprem Konseyi (UDK), “uygulama alanı kalmadığı” gerekçesiyle 6 Ocak 2007 tarihli resmi gazetede yayımlanan bir genelge ile lağvedildiği, 03.02.2007 tarihli ulusal basınımızda yer alan haberlerden öğrenilmiştir.

Yüzde 98’i deprem kuşağında olan ülkemizde, “deprem zararlarını azaltacak, bu konuda yol gösterecek, yasalara yön verecek bir kurumun” konsey üyelerine dahi haber verilmeden lağvedilmesinin, ‘Dünya Bankası başta olmak üzere, birçok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan ve afet zararlarının azaltılması ve afetlere hazırlık konularını da içeren finansal kaynakların kullanılmasından’ kaynaklandığı iddia edilmektedir.  Bu bağlamda;

Kime Sordunuz?

1- Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi (MEER- 505 milyon ABD dolar bütçeli), Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA- 410 milyon Euro bütçeli), Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı (MERP- 20 milyon Euro bütçeli- hibe) ve İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum hazırlık Projesi (İSMEP-310 milyon Euro’luk bütçeli) gibi projeler, Türkiye’ nin borçlandırılması ile sağlanan finansmanla yürütülmektedir. Söz konusu kaynakların nasıl ve nerelerde kullanılacağı konusunda Türkiye’de hangi yetkin kuruluş ve kişilerin görüşlerinden yararlanılmıştır?

2- Finansmanı Dünya Bankası’ndan sağlanan 310 milyon Euro/400 milyon dolar’lık bütçeye sahip İSMEP projesinin hazırlanması sırasında, Ulusal Deprem Konseyinin görüşlerinin alınmama nedenleri nedir?

3- İSMEP projesinin hazırlanması ve hangi çalışmaların yapılacağına ilişkin alınacak kararların, bu konuda yetkin olmayan Başbakanlık Proje Uygulama Birimi (PUB) tarafından alındığı iddiaları doğru mudur?

Ülke Kaynakları Heba mı Ediliyor?

4- Ülkemizin borçlanarak sağladığı finansmanlarla yürütülen projelerin, konularında yetkin olmayan firmalara verilerek ülke kaynaklarının heba edildiği iddialarına katılıyor musunuz?

5- İSMEP projesi başta olmak üzere diğer projeleri alan firmalar kimlerdir?

6- İSMEP projesi ve diğer projeleri alan firmaların yeterliliğinin UDK yerine dışarıdan bir kuruluş tarafından irdelendiği ve değerlendirildiği iddiaları doğru mudur?

7- PUB dışından, ihaleyi alan firmaların yeterliliğini irdeleyen firmanın adı nedir?

Kamuoyu Merak Ediyor

8- Söz konusu projelerin ihalelerine ilişkin bilgilerin ve elde edilen sonuçların kamuoyuna duyurulmama nedenleri nedir?

9- Bayındırlık ve İskan Bakanı sayın Faruk ÖZAK’ın tarafıma gönderdiği 29.11.2006 tarih 610/1945 sayılı yazıda, 31 Aralık 2006 itibari ile tamamlanacağı ifade ettiği ‘MEER’, ‘TERRA’ VE ‘MERP’ projelerinin sonuçlarının bugüne kadar kamuoyuna açıklanmama sebepleri nedir?

10- Projelerin hazırlanması aşamasında, Ulusal Deprem Konseyine, ulusal raporlara ve uzman danışmanlara başvurulmamasının özel bir nedeni var mıdır?

11- UDK’nin lağvedilmesinin, iddia edildiği gibi Dünya Bankası başta olmak üzere, birçok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan finansal kaynakların kullanılması ile bir ilgisi var mıdır?”

Artık İktidara Mecliste Soru Soramıyorsunuz!

Şimdi artık Mecliste soru önergesi vb. yok! Parlamenter sistem geri gelirse yine olacak. Haliyle milletvekilleri değil Cumhurbaşkanına, bakanlara dahi soru sorma imkanına sahip değil. Sorularını ancak sosyal medyadan veya medyadan kamuoyu ile paylaşabiliyorlar.

Deprem Paraları Depreme Harcanmalı

30 Ekim 2020 İzmir depremi ile ilgili gelişmeler için Mecliste bir komisyon kuruldu. Biz o komisyonları iyi biliriz. Ve o komisyona havale edilen konuların ne olduğunu da… Ancak bu kez tek güvence kamuoyu ve özellikle sosyal medya ve hükümete göre ayar yapmayan medya kuruluşları. Bakalım İzmir’de iktidarın vereceği sözler tutulacak mı? Bakalım DASK’ta veya başka araçlarla toplanan deprem paraları deprem için harcanacak mı?

Sözler Tutulacak mı?

İzmirli takip edecek; bütün Türkiye takip edecek; Evleri başına yıkılan ya da ağır hasara uğrayıp yıkılacak olanların başları yeniden bir yıl içinde bir eve girecek mi? Maliyetin yüzde 40-50’si mi alınacak 18 yılda faizsiz olarak? Bayraklı’da 2+1, orman arazisinde 3+1 mi olacak daireler. Binalar zemin+5 kat mı olacak? Kira ve taşıma için nakit yardım gerçekleşiyor mu? Orta ve hafif hasarlı binalarda oturanlar ne olacak? Bayraklı’da bundan sonra 5+1’den fazla bina ve “kule” izni verilecek mi?



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Karademir-in-2007-deki-deprem-sorulari-ve-bugun/86475