Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

8 Şubat 2021 Pazartesi   09:31

Dolar/TL de iki hafta önce 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönlü kırdıktan sonra geçen hafta da dolar karşısında yaklaşık yüzde 3.5 değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TL son iki haftada dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kazandı. Benzer para birimlerine baktığımızda en yakın performans TL’nin yarısı kadar. Yabancı tarafında TL’ye oldukça yoğun bir ilgi görüyoruz. Bireysel tarafta da dövize ilginin oldukça zayıfladığını görüyoruz” dedi ve ekledi:

“TCMB’nin söylemleri lokallerin son dönemdeki döviz mevduat artışlarının bir bölümünün yastık altındaki miktarın sisteme kazandırılması olduğunu gösteriyor. Bu önemli bir söylem çünkü hali hazırda biz de lokallerin döviz yöneliminin neredeyse kalmadığını görüyoruz. Gördüğümüz kısım da yastık altındaki miktarın sisteme girişi ise -ki TCMB öyle yorumladı- o zaman TCMB’nin rezerv birikiminde gerçekleşmesini beklediği şartlardan sadece geriye dedolarizasyonda kalıcılık olmuş olacak. Bu çerçevede değişiklik olmaz ise bir süre sonra TCMB’nin rezerv birikimine döviz alım ihaleleri ile başlaması bizi şaşırtmaz ancak bankacının acele edeceğini de düşünmüyoruz.”

FAİZ İNDİRİMLERİ GÜNDEMDE YOK

TCMB Başkanı Naci Ağbal Cuma günü yayımlanan Reuters söyleşisinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere dikkat çekerek yüzde 17 seviyesindeki politika faizinde indirimin bu yıl uzun bir süre gündeme alınmasının mümkün olmadığını söyledi.

Ağbal “Ocak ayının ikinci yarısından itibaren altın dahil yabancı para mevduattaki artışın kayda değer ölçüde yavaşladığını görüyoruz… Son dönemde yurt içi yerleşiklerin TL cinsi varlıklara yönelme eğilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal” dedi.

Ağbal ayrıca rezervleri artırmak için acele etmeyeceklerini ve rezervleri swap anlaşmaları yolu değil döviz alım ihaleleri ile artırmayı planladıklarını da söyledi.

“TL VARLIKLARA YÖNELME GÖRÜYORUZ”

Rezerv birikimi için önemli bir gösterge olarak nitelendirilen ve 235 milyar dolarla rekor seviyelerde bulunan lokal döviz ve altın varlıkları için Ağbal, “Son dönemde yurt içi yerleşiklerin TL cinsi varlıklara yönelme eğilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal” demişti.

Asya borsaları petrol fiyatlarından güç bularak rekor seviyelere yakın seyrediyor. ABD’de 1.9 trilyon dolarlık corona virüsü yardım paketinin bu ay içerisinde kabul edileceği umutlarıyla petrol fiyatları 60 dolar seviyesine gelmiş durumda.

Küresel piyasalarda dolar endeksi cuma günü yüzde 0.6 geriledikten sonra bugün 91.117 seviyesinde.

Bu hafta yayımlanacak ABD TÜFE ve tüketici güven endeksi verisi enflasyon beklentilerinde ve ABD hazine tahvil getirilerinde son zamanda gerçekleşen artışın haklı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacak. Bazı analistler iki veriden birinin bile beklentilerin altında kalmasının doların aşağı yönlü hareket etmesine neden olabileceğini söylüyor.

Bankacılar piyasalarda takip edilen diğer konuları corona virüsünün ve aşılamanın seyrine ilişkin süreç, ABD ve AB ile ilişkiler olarak özetliyorlar.

Erken bir faiz indirimi yapılmayacağı söylemleri ile kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler de 300 baz puanın altına gerilemiş durumda. CDS bu sabah 284/289 seviyesinde.



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/Dolar-yeni-haftaya-nasil-basladi/90980