CHP'de örgütü sarsacak öneri... DELEGE AĞALIĞINA KARŞI BİLGİSAYARLI SEÇİM!

4 Mart 2021 Perşembe   17:29

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Bir dönem CHP İzmir'de Ar-Ge komisyonu üyesi olan, şu an CHP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapan Murat Baran Uygun, partide hayli sert geçen il ve ilçe kongreleri ile parti içi seçimler konusunda çarpıcı bir öneriyi gündeme getirdi. 2008 yılından beri CHP üyesi olduğunu ve bu süreçte parti içi seçimlerin büyük yıkımlar yarattığını gördüğünü aktaran inşaat mühendisi Uygun, 5 yıldır üzerinde çalıştıkları modeli SONKALE'ye anlattı.

(CHP Karabağlar Meclis Üyesi Murat Baran Uygun) 

CHP LİDERİNE DE SUNULDU...

Modelin "CHP'yi iktidara taşıyacağını ve 100 yıl da orada tutacağını" savunan Uygun, bu sayede "delege ağalığı" ve "ahbap çavuş ilişkisi"nin de sona erdirileceğini ileri sürdü. Uygun, geçenki İzmir ziyareti sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da ilettiği modele ilişkin şunları söyledi:

"Partimizin kongre ve seçim süreçleri son derece yıkıcı geçiyor. En büyük yanlış mahalli delege sisteminde... Delege ağalığı buradan başlıyor. Ardından ilçe yöneticisi seçileceğinde de ilçe başkanı olacak kişinin niteliği hiçbir şekilde sorgulanmıyor. Ne niteliğinden ne yapacağı işten, ne siyasete ne katacağından bahsediliyor. Bunlar hiç önemsenmiyor. Sadece tek sorulan; 'bana ne vereceksin, ben ne olacağım, ben ne alacağım' şeklinde oluyor. Ayrıca, başkan olacak kişinin ekibi de hiç sorgulanmıyor. Bir pazarlık sürecidir gidiyor. 'Beni işe sok' ya da 'il yönetiminde destekle', 'kurultay delegesi yapacaksan sana oy vereyim' şeklinde türlü türlü pazarlıklar. Tabii ki bu zihniyetle seçilen insanlar da haliyle başarılı olamıyor."

(Baran Uygun, SONKALEİZMİR Yazı İşleri Müdürü Mustafa Akbaş'a 5 yıldır üzerinde çalıştıkları modeli anlattı)

SORUN BÜYÜK, YUKARI DOĞRU GİDİYOR...

Kongrede ilçe yönetimlerinin de seçimden 10-15 dakika önce açıklandığına dikkat çeken Uygun, "Herkes o listeyi duyduktan sonra birbirine giriyor. Niye! Çünkü tüm pazarlıklar yapılmış bitirilmiş... Sen listede olmadığını öğreniyorsun ayrı bir olay çıkarıyorsun. Ben olduğumu öğreniyorum hiç haberim yok. Tesadüfen yönetici olduğunu öğrenen bir üye topluluğu ortada koşturup duruyor. Oradaki topluluk aslında gerçek bir ilçe yönetim kurulu değil. Bu sorun büyük bir sorun. Yukarıya doğru da gidiyor maalesef" diye konuştu.

PARTİDE KİMSE BİRBİRİNE GÜVENMİYOR

Aynı zamanda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube üyesi olan Murat Baran Uygun, "Parti içinde güveni tesis etmemiz lazım. Muhalefet olarak, halkın ve iktidara güvenmeyenlerin güvenini kazanmak istiyorsak önce birbirimizin güvenini kazanmamız lazım. Bu partideki en büyük sorun birbirine güven sorunu. Biz birbirimize güvenmiyoruz. Partililerimizin birbirine güvenlerini teşkil etmemiz lazım. İşte o yüzden bu kongre süreçlerinde insan unsurunu geriye çekip, otomasyona ve kurumsal işleyişe geçmemiz gerekiyor" dedi.



4 KRİTER VE BİLGİSAYARLI SEÇİM

Önerdiği modelin 1 yıl önce partinin Ar-Ge biriminde sunumunu yaptığını, gelen eleştiriler ve sorularla birlikte geliştirdiğini vurgulayan Uygun, sistemin ana mottosunun eşitler arasından rast gele seçim olduğunu söyledi. Partide yöneticilik ve delegelik için 4 kıstas belirlenmesi gerektiğini aktaran Uygun, bunları şöyle açıkladı:

"*Minimum 1 yıllık parti üyesi olmak. 
*Aidatını bizzat partiye gelip ödemiş olmak. 
*En az bir sosyal projede yer almış olmak ya da katkı sunmuş olmak. 
*Üye temel eğitimini almış olmak."


Uygun, bu 4 kriteri yerine getiren kişiler arasından bilgisayarlı seçim yapılmasını önerirken, "Örneğin Karabağlar'da 400 delege var ama 1000 başvuru oldu.. Öğretmen atamalarının yapıldığı seçimler gibi bilgisayar programlarından faydalanılarak, herkesin olduğu bir ortamda mahallelerin kontenjanlarına göre çekiliş yapılır. Mesela, Basın Sitesi kontenjanında 23 kişi var. Eşitler arasından bilgisayar bunu herkesin gözü önünde rastgele seçer, atayıp oraya koyar. İnsan unsuru en aza indirilmiş olur. Tüm bu işlemler de ilçe kongresinden 1 hafta önce bu yapılır. Çünkü böylece pazarlık şansları da ortadan kaldırılmış olur" dedi.

BAŞKAN ADAYI 1 AY ÖNCE EKİBİNİ AÇIKLAMALI

Çalıştıkları bu modele göre, ilçe başkanı ya da il başkanlığına aday olacak kişilerin de 1 ay öncesinden ekibini, yönetimini açıklamak zorunda kalacağına işaret eden Uygun, şöyle devam etti:

"Ayrıca, aynı kişiler farklı ekiplerde, yönetimlerde de yer alamayacak. Kurumsallaşma işte budur. Bunu uygulayacak bir irade lazım. Biz CHP olarak biatçı olamayız ama kurumsallaşabiliriz. Karadüzen giden bir kongre sürecini kurallı, düzenli bir hale getirirsek burada kırılıp dökülmeleri engelleriz. 30- 40 senelik sistemle bu işler artık yürümüyor. Değişmenin zamanı geldi. Bir kıyamet kopmalı, her şey baştan değişmeli ki bu partinin içinde yenilikler filizlensin. Kemal beyin de buna olumlu yaklaşacağını düşünüyorum. Umuramı sunduğumuz metni inceleme fırsatı bulur."



İKİ PİLOT İLÇEDE DENEYELİM

Bu modelin az mahalleli bir metropol ve bir kırsal ilçedeki seçimlerde denenebileceğine, ortaya çıkan sonuçlar ve süreçle ilgili notların da modelin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına işaret eden Uygun, "Bizim yüzde 20 bandından kurtulmamız tamamen buna bağlı diye düşünüyorum. Parti içindeki bu adaletsiz, çokça adam yiyen bu kongre süreçlerini değiştirmemiz lazım. Delege olmayı ahbap çavuş ilişkisinden çıkarmamız lazım. Bir bilgisayar, kriterleri yerine getiren eşitler arasından rastgele seçimini yapsın, biz de işimize bakalım. Böylelikle delege ağalığını da yok etmiş oluruz. Ayrıca, kongre süreçlerini kısaltmak, sadeleştirmek ve hızlandırmak, küskünlükleri minimuma indireceği gibi partiye de önemli bir dinamizm katacaktır" diye konuştu.

 

 



Sayfa Adresi: http://www.sonkaleizmir.com/haber/CHP-de-orgutu-sarsacak-oneri-DELEGE-AGALIGINA-KARSI-BILGISAYARLI-SECIM/92515