ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2020
    Dolar
  • Euro
    35,0069
    Euro
  • Altın
    2.498,740
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/30°
    IZMIR
  • KONYA
    16/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
izmir büyükşehir. 19 mayıs,
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler!
Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gözaltı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gözaltı
23 Haziran 2019 Pazar - 21:42

4.5 yılı seçimsiz geçirme lüksü ortadan kalktı

Millet İttifakı'nın adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun ezici üstünlüğüyle sonuçlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ilginç bir politik tabloyu da ortaya koydu. Gazeteci- yazar Bahadır Özgür, muhalefetin "haksızlığa ve hukuksuzluğa bir başkaldırı" şeklinde yorumladığı 23 Haziran seçimleriyle ilgili çarpıcı bir analiz yaptı. İmamoğlu'nun artık bir belediye başkanı olmadığını savunan Özgür, Erdoğan için de 4.5 yılı seçimsiz geçirme lüksünün ortadan kalktığını söyledi.

4.5 yılı seçimsiz geçirme lüksü ortadan kalktı

Gazeteci- yazar Bahadırn Özgür'ün çarpıcı yazısı şöyle:

"31 Mart seçimlerine Millet İttifakı ve onu destekleyen HDP’nin belediye başkan adayı olarak giren ve kazanan Ekrem İmamoğlu, YSK kararıyla başlayan ve 23 Haziran’da sonuçlanan kısa siyasi serüveninde artık bir belediye başkanı olmanın ötesine geçmiş durumda.
AKP, 7 Haziran 2015’ten bu yana üçüncü ama en ağır yenilgisini aldı. Bu sonuçlar hem iktidar hem de muhalefet bloku açısından hiçbir şeyin 31 Mart öncesiyle aynı olmayacağını gösteriyor. Resmi olarak tekrarlanan bir seçim yapılsa da, Türkiye açısından yeni bir siyasi durum ortaya çıkmış durumda.
Öncelikle AKP-MHP iktidar bloku bir yıl gibi kısa bir zaman diliminde herhangi bir başarı kazanamadan, girdiği ilk seçimde yenilgiye uğradı. Bu bakımdan başkanlık rejiminin iki partinin ortaklığında sürdürülmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylemek mümkün. Burada esas darbeyi AKP’nin aldığı görülüyor. Zira MHP başkanlık rejimini ‘oy meşruiyeti’nden ziyade ‘kırmızı çizgilerin korunması’ ekseninde anlamlandırıyor. 7 Haziran 2015 seçimlerinden başlayarak 2017 referandumu, 24 Haziran 2018 seçimi ve 31 Mart yerel seçimlerini de hep bu çerçevede ele aldı. Dolayısıyla MHP açısından tartışmanın bir meşruiyet kaybından ziyade, AKP ile ittifakın ‘getirisi-götürüsü’ üzerinden tartışılmasını beklemek daha güçlü ihtimal.
AKP cephesinde ise tam anlamıyla bir meşruiyet krizinin söz konusu olduğunu söylemek mümkün. 23 Haziran seçiminde oy farkının kabullenilebilir düzeyin üzerinde olması partinin yaşadığı krizi de farklı saiklerle; kadrolar, yanlış aday veya adayın kötü performansı, söylem sıkıntısı vs. üzerinden tartışma imkanını tamamen ortadan kaldırdır. Meselenin odağının doğrudan partinin çizgisine, hatta başkanlık rejimine kayması sürpriz olmaz. Sonuçlar Recep Tayyip Erdoğan’ı da bir Gordion düğümüyle karşı karşıya bırakıyor. 4.5 yılı seçimsiz geçirme lüksü ortadan kalktı. Buna karşın bir erken seçimin de AKP’nin siyasi krizine çare olması zor görünüyor. 23 Haziran bambaşka bir siyasi mimarinin inşa edildiğine işaret ediyor çünkü.
Aslında Gezi sürecinden başlayan, oraya buraya çarpa çarpa ilerleyen, ağır siyasi ve hukuki baskılara maruz kalan, her zaman her konuda beraber hareket edemeyen, kimi zaman çatışan, ayrışan ama asla tam anlamıyla kopmayan muhalif dinamikler; referandumla başlayan ittifak tecrübesini oldukça kısa sürede iddialı bir iktidar alternatifine çevirebildi. 31 Mart’ta AKP’yi geriletme ve büyük şehirlerde belediyeler üzerinden iktidar blokuna etkili bir darbe vurma hedefiyle yola çıkan muhalefet partileri, 23 Haziran’la beraber yeni bir iktidarın ‘kurucu unsuru’ olma olanağına kavuştu.
31 Mart seçimlerine Millet İttifakı ve onu destekleyen HDP’nin belediye başkan adayı olarak giren ve kazanan Ekrem İmamoğlu, YSK kararıyla başlayan ve 23 Haziran’da sonuçlanan kısa siyasi serüveninde artık bir belediye başkanı olmanın ötesine geçmiş durumda.
Dolayısıyla muhalefet cephesi açısından belki de şu mesele öne çıkıyor: İmamoğlu’nun kendisini destekleyen partilerin doğal sınırlarını da aşan siyasi etkisini kurumsallaştırabilecek, iktidar olanağına çevirebilecek, kapsayıcı, demokratik bir muhalefet blokunun oluşturulup oluşturulamayacağı. Erdoğan’ın alternatifi yerel seçimi de aşarak sandıktan gerekli yetkiyi aldı, lakin onu iktidara taşıyacak partilerin yerel seçimin ötesinde bir ittifakı inşa edip edemeyecekleri şimdilik soru işareti.

 

 
İmamoğlu'na bir tebrik de Erdoğan'dan
 
İmamoğlu Erdoğan'ı ikiye katladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu'na bir tebrik de Erdoğan'dan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabından mesaj paylaşarak, ...
Devlet Bahçeli'den erken seçim açıklaması
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye artık esas gündemine dönmeli ...
Zafer konuşmasında Erdoğan’a mesaj
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu zafer konuşmasında ...
 
Kılıçdaroğlu: Her şey çok güzel oldu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Her şey çok güzel olacak demiştik ...
İmamoğlu ezdi, geçti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için yasaklar kalkarken, ...
Soyer: Zaferi kutluyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ekrem İmamoğlu'na destek ...
 
İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı kalp krizi geçirdi
İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı Hakim Ziya Bülent Öner dün gece kalp ...
Seçimde 111 kişiye işlem yapıldı
İstanbul’da yenilenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde; pulusanın ...
YSK milletvekili mühürlü zarfları geçerli saydı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yenileme seçimleri için hazırlanan zarfların ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri