ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5849
    Dolar
  • Euro
    35,0684
    Euro
  • Altın
    2.457,590
    Altın
  • Bist-100
    9.821,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İmama cami önünde infaz!
İmama cami önünde infaz!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
7 Ocak 2022 Cuma - 11:55

40 bin firma batacak, 700 bin kişi işsiz kalacak!

Kamu İhale Kanunu kapsamında iş yapan müteahhit firmalara fiyat farkı ödenmesine yönelik düzenleme torba kanun kapsamında bu hafta TBMM'ye gelirken; müteahhitler düzenlemedeki unsurların yetersiz olduğunu ve bu haliyle yasalaşması halinde onbinlerce firmanın zor durumda kalacağını duyurdu.

40 bin firma batacak, 700 bin kişi işsiz kalacak!

AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kapsamında, Kamu İhale Kanunu kapsamında kamuya iş yapan müteahhitlere maliyetlerdeki artışlar nedeniyle belli şartlar altında ek ödeme yapılması öngörülüyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından yapılan açıklamada, önerge teklif metninin sadece 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılan hak edişlere yönelik fiyat farkı verilmesini içerdiği ve işin devamını kapsamadığına dikkat çekilerek, "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine gelen müteahhitlik sektörünün mağduriyetlerini giderecek sözde teklif metninde maalesef sektörün mağduriyeti ve fiyat farkı taleplerinin yüzde 10'ununu bile karşılamamaktadır" denildi.

Döviz kurlarındaki olağanüstü dalgalanmalar sonucu inşaat malzemelerinde fahiş fiyat artışları yaşandığı, mevcut fiyat farkı hesaplama sistemi ve TÜİK verilerinin, reel fiyat artışlarından oluşan farkları karşılamadığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Örneğin 10 milyonluk bir işin üstte verilen tarih dilimi arasında yüzde 10'luk yapılan kısmına yüzde 50'lik dahi fiyat farkı verilse totaldeki bedelin yüzde 5'ine tekabül etmekte. Dolayısıyla yüzde 200'e yakın girdi maliyetlerini yüzde 5-10 gibi bir fiyat farkı oranıyla kurtarmak mümkün değildir."

TL'NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 44
TL'nin 2021 yılında dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 44 oldu. TÜİK verilerine göre 2021 yılında üretici fiyatları yüzde 79.89, tüketici fiyatları yüzde 36.08 arttı.

''700 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK''
Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde kamu müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren 80 bine yakın firmanın 40 bin - 50 bine yakınının zor durumda kalacağı belirtilen açıklamada, "Ancak kendi öz finansman kaynaklarını tüketerek belki işleri bitirecek, kendi özkaynakları olmayan geriye 30 bin - 40 bin civarı firma batmakla yüzleşerek en az 60 bin  - 70 bini alt tedarikçi firmayı da mağdur ederek batmasına ve 600 bin-700 bin kişinin de işsiz kalmasına sebep olacaktır" denildi.

KAMU DAHA BÜYÜK ZARAR EDECEK
Açıklamada, batan müteahhidin bitiremediği işlerin yeniden ihale edilmesi durumunda ise güncel maliyetlerle işin 2-3 katına ihale edilebileceği, bu durumda da kamunun daha büyük oranda zarar edeceğine dikkat çekildi.

İMKON, çözüm olarak ise, 1 Ocak 2021 tarihi baz alınarak işin bitimine kadar reel oranda fiyat farkı verilerek işlerin bitirilmesi önerisini sundu.

TALEPLER SIRALANDI
İMKON'un talepleri arasında ayrıca, temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik kablosu, mdf başta olmak üzere yüzde 200'ü geçen malzemelere geçici KDV indirimi getirilmesi; Covid-19 gerekçesi ile artırılan stopaj vergisi ve KDV tevfikatının eski oranlara veya daha aşağı düşürülmesi; fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız tasfiye hakkı tanınması ve teminatların iade edilmesi; piyasada oluşan istikrarsızlık ve aksaklıklar nedeniyle işini zamanında teslim edemeyen yüklenicilere en az 90 iş günü ek süre verilmesi gibi unsurlar yer aldı.

 
Çeşme'de miniklere trafik eğitimi!
 
Kazakistan'da sular durulmuyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç'tan diploma çıkışı!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
Sertel de korona oldu
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, koranavirüse yakalandığını duyurdu.
Sevgilisinin aracına bomba yerleştirdi!
Çorum’da bir adam, birlikte yaşadığı kadının otomobiline bomba düzeneği ...
 
Ermenistan ile yeni bir sayfa açılırken!
Malum; Rusya’nın da yol vermesi yanında Türkiye’nin de desteğiyle Azerbaycan, ...
Demokrasi Arenası'na koronavirüs engeli!
Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde 7 Ocak Cuma (bugün) saat 21.00’de ...
Kemalpaşa'daki o bölge 1. derece SİT alanı ilan edildi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde özel mülkiyete ait bir arazide tarihi yapı ...
 
Uğur Dündar'dan üzücü haber!
Duayen gazeteci Uğur Dündar sosyal medya hesabından kötü haberi verdi. ...
Arızalanan tekne sürüklendi!
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında makine arızası nedeniyle sürüklenen, ...
Artan yoksulluğa karşı İzmir Dayanışması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemi ve deprem sürecinde başlattığı İzmir ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri