ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3726
    Dolar
  • Euro
    34,7889
    Euro
  • Altın
    2.440,740
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
17 Haziran 2019 Pazartesi - 10:12

Alman devi İzmir'i pas mı geçti!

Alman otomotiv devi Volkswagen’in (VW) 5 bin kişiye istihdam sağlayacak yeni fabrika yatırımı için Torbalı’yı seçtiği iddiaları İzmir’de heyecan yarattı. Ancak VW’nin Torbalı’daki 40 hektarlık Opel’in eski arazisinden çok önce Bursa Mustafakemalpaşa'da detaylı fizibilite çalışmalarına başladığı ortaya çıktı. Mustafakemalpaşa’da 400 hektarlık araziyle ilgili Sanayi ile Tarım bakanlıklarına müracaatta bulunan VW'nin Türkiye'de karar kılınırsa büyük ihtimalle fabrikayı buraya kuracağı öne sürüldü.

Alman devi İzmir i pas mı geçti!

Mustafa AKBAŞ/SONKALE- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, VW’nin yeni üretim tesisi için Türkiye ve Bulgaristan arasında yaşanan rekabete ilişkin Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung'a (FAZ) konuştu. Volkswagen ile devam eden müzakereleri yürüten Arda Ermut, Türkiye'nin avantajlı olduğu noktalara dikkat çekerek, fabrikanın sadece yatırım olarak değil sembolik olarak da taşıdığı önemi vurguladı. Yılda yaklaşık 67 bin araçlık satışla VW'nin Türkiye'de en çok tercih edilen marka olduğunu, ek olarak bünyesindeki Skoda'nın da yılda 21 bin araç sattığını belirten Ermut, buna rağmen VW’nin Türkiye’de üretimi olmayan tek şirket olduğuna dikkat çekti. Ermut, Volkswagen’in Türkiye'yi sadece bir pazar olarak değil aynı zamanda üretim merkezi olarak görmesini umduklarını belirterek, "Diğer 5 büyük buradaysa niye Volkswagen da gelmesin" dedi.

100 milyon euro’luk teşvik iddiası
Alman gazetesi FAZ ise Hannover'deki Transporter modellerinin üretimini Ford'un Gölcük'teki fabrikasına kaydıracak VW’nin Skoda ve Seat'ların üretileceği tamamen yeni fabrikasını ise nereye kuracağını henüz netleştirmediğini yazdı. İzmir yakınlarında (Torbalı) 2001 yılına kadar Opel'in bulunduğu 40 hektarlık araziyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü aktaran FAZ, Türk hükümetinin yaklaşık 100 milyon euro’luk teşvik planının da görüşmelerde ele alındığını bildirdi. Alman gazetesi, bu yatırım konusunda Türkiye ile Bulgaristan arasında henüz bir tercihte bulunmayan VW Denetleme Kurulu’nun kesin kararını Kasım ayında açıklayacağını duyurdu.



“En uygun yer Torbalı” dedi ama…
Alman gazetesine yansıyan bu bilgiler İzmir’de büyük beklenti yarattı. DHA’ya konuşan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, kara ve demiryolu bağlantıları, limana ve havaalanına yakınlığı, yan sanayi ve yetişmiş iş gücünün varlığı nedeniyle VW’nin yatırımı için en uygun yerin Torbalı olduğunu söyledi. Olgun, üzerinde durulan Torbalı’daki 40 hektarlık Opel’in eski arazisinde 2000'li yılların başına kadar çok önemli üretim yapıldığını hatırlattı. Şuan arazinin Opel'in deposu olarak durduğunu söyledi.

2008’den bu yana Mustafakemalpaşa’da pusudalar
Ancak, 5 bin kişilik istihdam sağlayacak, Cumhurbaşkanlığı'nın da devrede olduğu bu yatırımla ilgili kafa karıştıran başka bilgilere ulaşıldı. Alman devi VW’nin Torbalı’dan çok çok önce otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa’da girişimlere başladığı ortaya çıktı. Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde 2008 yılından bu yana fizibilite çalışmaları yürüten VW’nin organize sanayi bölgesi civarını hedeflediği öğrenildi. Yaklaşık 10 yıldır bölgede yatırım yapacağı beklentisi yaratan VW’nin en son Mustafakemalpaşa’nın Boğazköy ve Kosova mahallerine kayıtlı toplam 400 hektarlık arazide yoğunlaştığı ifade edildi.

Bakanlıklara bile başvurdular
VW’nin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na ise bu arazinin ağaçlandırma durumu ve toprak yapısını sorduğu bildirildi. Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen yanı başında yer alan 400 hektarlık arazinin 28 hektarlık kısmının ağaçlık olduğu, geri kalan 372 hektarlık bölümün ise tarım niteliği taşımadığı ve yatırıma uygun olduğu belirtildi. Alman otomotiv devi VW’nin Bulgaristan yerine Türkiye’yi tercih etmesi durumunda fabrikayı büyük ihtimalle Mustafakemalpaşa’daki bu araziye kuracağı öne sürüldü.

Skoda ve Seat üretilecek
2022 yılında faaliyete geçmesi beklenen VW’nin Türkiye fabrikasına yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Grubun bünyesindeki birden fazla markanın modellerini üretecek fabrikada, ilk etapta bantlardan Skoda Karoq ve Seat Ateca’nın inmesi planlanıyor. Söz konusu iki model şuan VW grubu markalarından Skoda’nın Çekya’daki Kvasiny tesisinde üretiliyor. Kvasiny’deki üretimin Türkiye’ye kaydırılmasının ardından ise Alman markanın Almanya’daki Emden ve Hannover fabrikalarını elektrikli modellere ayırarak Passat’ın üretimini Kvasiny’e çekeceği belirtiliyor.

 
Bayraklı'da Babalar Günü şöleni
 
Bugün küfrettiğin, yarın şükrettiğin olabilir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşsizlik rakamlar açıklandı.. Büyük artış var!
İşsiz sayısı 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 ...
Ünlü sanayicinin Babalar Günü sızısı
Altı ay önce babası İsmet Yorgancılar'ı kaybeden Ege Bölgesi Sanasi Odası ...
Yumurta üretimine Irak darbesi
Irak Hükümeti'nin mayıs ayı başında yumurta ithalatına getirdiği yasak, ...
 
Merkez Bankası'nın dolar ve enflasyon beklentisi
Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16.68'den yüzde ...
Gıda teröristlerine ceza yağdı
Tarım ve Ormancılık Bakanlığınca, bu yıl ramazan ayını da içine alan dönemde ...
En çok başvuru İzmir'den
İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, ...
 
Türkiye'de kaç Suriyeli şirket var.. İşte yanıtı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, soru önergesine verdiği yanıtta, en az bir ortağı ...
O ürünlerde ek vergi kaldırıldı
TV satışlarını artırmak için bazı ülkelerden televizyon ithalatına uygulanan ...
Pakete tam destek
MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri