ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,1243
    Dolar
  • Euro
    35,0749
    Euro
  • Altın
    2.470,650
    Altın
  • Bist-100
    10.159,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/26°
    ADANA
  • ANKARA
    9/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
MİT'ten nokta operasyon... Saldırı hazırlığındaki teröristler öldürüldü!
MİT'ten nokta operasyon... Saldırı hazırlığındaki teröristler öldürüldü!
Zehra'nın katilinin cezası belli oldu!
Zehra'nın katilinin cezası belli oldu!
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı!
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
14 Mart 2021 Pazar - 12:58

Bergama'da isyan dinmiyor! Traktörlerle satışa çıkan arazileri sürdüler...

Bergama'da 832 dönüm büyüklüğündeki 19 tarlanın belediye tarafından satışa çıkarılmasına köylünün tepkisi dinmiyor. AK Partili Belediye Başkanı Hakan Koştu ve satış kararını destekleyen MHP'ye "Köylünün ata toprağını satmayın" diye seslenen köylüler, satışa çıkarılan tarlaları traktörleriyle sürüp arpa ve buğday ekti. Kadıköy Muhtarı Orhan Tural, "Bir gecede 70 traktörle satılacak yerlerin hepsini ektik. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız" derken, köylüler alkışlı protesto yaptı.

Bergama da isyan dinmiyor! Traktörlerle satışa çıkan arazileri sürdüler...

İzmir'in Bergama İlçesi'nde 6360 sayılı Bütünşehir Yasası’yla birlikte mülkiyeti Bergama Belediyesi'ne devredilen vakıf arazileri, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile satışa çıkarıldı. Toplam 831 bin 938,56 metrekare (yaklaşık 832 dönüm) büyüklüğündeki 19 verimli tarım arazisinin satışa çıkarılması Bergama köylüsünün tepkisini çekti. 50 milyon TL değer biçilen arazilerin satışından elde edilecek gelirle yol yapacağını açıklayan Bergama Belediye Başkanı AK Partili Hakan Koştu ve kararı destekleyen MHP'ye bir çağrıda bulunan Bergama köylüsü, "Atalarımızdan kalan bu toprakları satmayın" çıkışını yaptı.

ALKIŞLI, TRAKTÖRLE, TOHUMLU PROTESTO

Daha önce, satış kararının alındığı meclis toplantısının önünde de açıklama yapan Kadıköy, Çitköy, Aşağıkırıklar, Ferizler, Çamköy, Sarıdere köylerinin muhtarları ve köylüleri bu kez dikkat çeken bir protesto gerçekleştirdi.
Bergama köylüleri, kırsal Kadıköy Mahallesi'nde satış kararı alınan arazileri traktörleri ile sembolik olarak sürerek, arpa ve buğday ekti. Satış kararını alkışlarla protesto eden köylülerden bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.

1453 YILINDAN BU YANA BU TOPRAKLAR BİZİM

Çitköy Muhtarı Zeki Boz, “Benim köyüm 1453 yılından bu yana Osmanlı vergi defterlerinde kayıtlı olan bir köy. Dolayısıyla atalarımız bizim bildiğimiz 1453 yılından bu yana, bu toprakların sahibi olmuş, camilerin ibadete açık olabilmesi için imam giderlerini, köyün bakım giderlerini bu topraklardan karşılamış. Bizler bu vakfedilen toprakların tekrar aynı amaçla kullanılmasını istiyoruz. Haraç mezat satılmasını istemiyoruz. Kamunun malı, kamuda kalsın. Hakkımızı yasal yollardan arayacağız” dedi.

HALK, ARAZİ SATANLARA SANDIKTA HESABINI SORAR

Çamköy Muhtarı Muammer Sezer de şunları söyledi: “Bizden önceki muhtarlar, köy ihtiyar heyetleri bu toprakları imece usulüyle almışlar. Ancak Bergama Belediyesi ‘bunları satacağız’ diyor. Biz bunların satılmasına karşıyız. Biz muhtarlar köyün hurdalarını bile satmıyoruz. Bu topraklarda ne hakları var. ‘Bütünşehir Yasası ile bu topraklar bize devroldu, biz satarız’ diyorlar. Satamazsınız efendim. Bu döner. Biz bu toprakların satılmaması için yargı yoluna gideceğiz. Hepimiz seçimle gelmiş insanlarız. Şu arkamda gördüğünüz halk, arazilerimizi satanlara gününü sandıkta gün gelir bildirir.”

KÖYLÜDE MAZOT ALACAK PARA YOK, ARAZİYİ NASIL ALACAK

“Fil aç doymaz. Ne yapacak? Kadıköy’de satacak, Aşağıkırıklar’da satacak. Benim köyümde de 78 dekar var. Çok kıymetli bir arazi, zamanı gelince onu da satacaklar" diyen Muhtar Sezer, şöyle devam etti:
"Başkan Koştu'ya sorduk ‘açık ihale usulü ile satacağız’ dedi. Tabii ki öyle satacak. Bu köylünün hangisinin cebinde buraları alacak kadar para var? Köylüde mazot, gübre alacak para yok. Bunları alacak insanlar belli. Özellikle Kadıköy’de satılan topraklardan 30 aile ekmek yiyordu. Dört ile çarpsan 120 yapar. Bu kadar insanı aç kalmaya mahkum ediyorlar. Ne yapacaklar bu toprakları satınca? Bergama’da yol yapacak. Yapma kardeşim, yapma. Malımı satarak yol yapacaksan, ben istemiyorum. Babanın malını mı satıyorsun.”

TEPKİMİZİ GÖSTERMEK İÇİN ARPA EKTİK

Kadıköy Muhtarı Orhan Tural ise “Bu satış kararı meclisten geçince köylü bir karar aldı. Satılacak olan yerlerin hepsine bir gecede 70 traktör ile arpa ekti. Köylümüz bunu tepki amaçlı yaptı. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız” dedi.

KÖYLÜ GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Gözyaşlarına hakim olamayan kırsal Kadıköy Mahallesi sakini Hüseyin Uyanık da “Ben 55 yaşındayım ve çiftçi çocuğuyum. Böyle bir şey daha önce yaşamadık. Ağlayarak söylüyorum, bu yerlerin satılmasını istemiyorum. Dedemizden kalan mallarımızı, mahalle toraklarımızı satmasınlar. Ayıptır, günahtır. Biz nasıl geçineceğiz. 46 çiftçi aile buradan ekmek yiyor. Bu insanlara, bu ailelere ne olacak? Nereye gidecek, nasıl yaşayacak? Belediye bu insanların yaşamını karşılayabilecek mi?” diye tepkisini dile getirdi.
CHP ve İYİ Partili üyelerin ret oyu ve itirazlarına rağmen AKP ve MHP'lilerin oylarıyla Bergama Belediye Meclisi'nden geçen karara göre, arazilerin satışa çıkarılacağı kırsal mahalleler ve büyüklükleri şöyle:

"Aşağıkırıklar'da 2 adet toplam 56 bin 738 metrekare,
Ayaskent'te 1 adet 103 bin 133 metrekare,
Ertuğrul Mahallesi'nde 1 adet 23 bin 699 metrekare,
Çitköy'de 1 adet 85 bin 874 metrekare,
Dağıstan'da 3 adet 98 bin 849 metrekare,
Ferizler'de 3 adet 56 bin 586 metrekare,
Kadıköy'de 7 adet 328 bin 794 metrekare
Kurtuluş'ta 1 adet 78 bin 265 metrekare..."

TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI; ARAZİLER KATAR'A MI SATILACAK?

Bergama'da köylülerin ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisini çeken bu satışlar, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray tarafından da birer soru önergesi ile TBMM gündemine getirilmişti.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı da olan Çıray, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Köy malları Katar'a mı verilecek" sorusunu yöneltmişti. 

 
Sağlık çalışanları için havalandılar
 
CHP'li Yücel'den o paylaşımlara tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık çalışanları için havalandılar
Paramotor pilotları Metin Pehlivan ve Tolga Şenyuva, yaptıkları uçuşla sağlık ...
Apartman bahçesinde kendi karavanını yapıyor
İzmir'de 25 yıllık devlet memuru ve hesap uzmanı Ümit Akın, oturduğu apartmanın ...
Tarım alanı çöplüğe döndü
İzmir'in Karabağlar ilçesinde bulunan Uzundere Mahallesi'ndeki tarım alanı, ...
 
Türk havacılığı Nakşibendiler'in kontrolüne verildi iddiası
Türk havacılığının endüstriyel anlamda gelişmesi için kurulan TUSAŞ Motor ...
İzmir'de 'HES' kodu uygulamasında kapsamlı karar alındı
Türkiye koronavirüs risk haritasına göre, 'yüksek risk' grubunda yer alan ...
Uyuşturucu operasyonunda 17 tutuklama
İzmir'in de olduğu 3 kentte, uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik düzenlenen ...
 
İzmir'de esrarengiz olay! Genç çift banyoda ölü bulundu...
İzmir'in Bornova ilçesinde, banyoda yerde hareketsiz yatan Volkan Atılgan ...
Mahallede trafo istemeyen vatandaşlar eylem yaptı
İzmir'de geçen yıl 30 Ekim'de meydana gelen ve yıkıma neden 6.6 büyüklüğündeki ...
Tuğrul Türkeş'ten MHP'ye kavgada söylenmeyecek sözler: Küçük köpeklere acırım
Tuğrul Türkeş, kendisine 'Gerçekten utan ve gerçekten MHP hakkında sus ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri