ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5769
    Dolar
  • Euro
    34,9937
    Euro
  • Altın
    2.461,380
    Altın
  • Bist-100
    9.894,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İmama cami önünde infaz!
İmama cami önünde infaz!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
26 Şubat 2021 Cuma - 10:28

CHP'li Bakan: "İklim krizi sadece kutup ayılarının sorunu değil"

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada iklim krizine dikkat çekti. 2015'te küresel ısınmaya karşı yapılan Paris Anlaşması'nın imzalanmasına rağmen TBMM'ye getirilmediğini belirten ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ı eleştiren Bakan, "İklim krizini bir avuç insanın kaygısı olarak görmeyin. Bu sorun, kopmuş bir buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil sadece. Bu insanlığın, hepimizin ortak sorunu” dedi.

CHP li Bakan:  İklim krizi sadece kutup ayılarının sorunu değil

İklim krizinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM'de “Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği” Araştırma Komisyonu kurulurken, CHP İzmir Milletvekili ve CHP Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan'dan uyarılar geldi.

Çevre ile ilgili çalışmalar yürüten 37 sivil toplum örgütünün Paris Anlaşması'nın onaylanması için TBMM’ye verilmek üzere imza kampanyası başlattığını belirten Bakan, "Bunu ben de bir milletvekili olarak imzaladım. ABD Paris Anlaşması’ndan çekilmişti ancak yeni yönetimle beraber, anlaşmaya tekrar taraf olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesinde, ‘Türkiye’nin ABD’nin Paris Anlaşması’na geri dönüş kararını memnuniyetle karşıladığını, iklim kriziyle ilgili mücadelede uluslararası dayanışmanın elzem olduğunu’ belirtmiş. İyi de sayın Kalın, Türkiye beş yıldır imzaladığı Paris Anlaşması’nı Meclis’e getirmiyor. O ‘elzem’ dediğiniz noktada sözleşmeyi imzalamayan Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen’le dayanışma göstermişiz; uluslararası dayanışmanın içinde değiliz ki” dedi.

"KARBON VERGİSİ İLE KARŞILAŞIRIZ"

Dünyanın, Paris Anlaşması'na taraf olmayan ülkelere yaptırım uygulamayı düşündüğünü ifede eden Bakan, "Yarın sınır kapısına gittiğinizde karbon vergisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sürecin dışında kalmak, sadece iklim kriziyle müzakere süreçlerinin dışında kalmak değil, aynı zamanda bizim onaylamama gerekçesi olarak söylediğimiz finansal hedeflerimizin de dışına düşmek demek. Eğer Paris Anlaşması’nı onaylamazsak bunun iki ayrı sonucu olacak. Birincisi ve bana göre en önemli olanı, dünyanın yok oluşuna ülke olarak katkıda bulunacağız. İkincisi, dünya ‘yeşil ekonomi’ denilen bir sürece giriyor. Avrupa Birliği ‘Green Deal’ yani ‘Yeşil Mutabakat’ diyor buna. Siz Türkiye olarak bunun dışında kalıyorsunuz. Türkiye’de ticaret yapan, ihracat yapan firmalarımız rekabette geriye düşecek bir konuma geliyor” diye konuştu.

KÜRESEL YIKIMIN GÖSTERGELERİ

CHP'li Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın yok oluşunu anlatan bir Hollywood senaryosu, bir felaket filmi izlemiyoruz. Yaşadığımız her şey gerçek; büyük hortumlar, seller, tayfunlar, kasırgalar, ani yağışlar, bir yılda yağacak yağmurun birkaç saat içinde yağması, çölleşen tarım arazileri, eriyen buzullar, ocak ayında tomurcuklanan meyve ağaçları… Bunların hepsi gerçek. Ve bunlar aslında küresel iklim krizinin de değil, küresel yıkımının göstergeleri. İnsanoğlu bir virüs gibi yayılıyor dünyaya. Her yerde kendisinin dışındaki yaşamı yok ediyor. Eğer canlı-cansız doğaya saygı göstermezsek ve kendimizi ekosistemin bir parçası olarak görmezsek yeni pandemiler yaşayacağız. Suyun azalması ve kuraklık, beraberinde su ve kuraklık krizi getirecek. Gıda, su yokluğu ve suların yükselmesi sebebiyle başta ülkemiz olmak üzere ciddi bir göç dalgası başlayacak. O dramatik göç görüntülerini tekrar göreceğiz. Daha önce savaş mültecilerini görüyorduk, şimdi iklim mültecilerini göreceğiz."

"ORMAN ARAZİSİNE KURULU SARAYDA MÜCADELE OLMAZ"

CHP'li Bakan iklim krizi ile mücadele konusunda yetersiz olunduğunu vurgularken sözlerini şöyle tamamladı: “Bir taraftan Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği Komisyonu'nu kurup diğer taraftan eskiden orman arazisi olan külliyede iklim kriziyle mücadele toplantısı yapamazsınız. Bir taraftan doğaya düşman ‘Kanal İstanbul’u inadına yapacağız’ deyip diğer taraftan iklim kriziyle mücadele edemezsiniz. Bir taraftan kömüre dayalı termik santraller planlayıp diğer taraftan ‘iklim kriziyle mücadele’ diyemezsiniz. Bir taraftan havaalanı, yol, köprü için milyonlarca ağaç kesip diğer taraftan ‘iklim kriziyle mücadele’ diyemezsiniz. İklim krizi, su krizidir, toprak krizidir, hava krizidir, gıda krizidir. İnsanlığın gerçek beka sorunu; iklim krizidir.”

 
Bornova’da yaz tohumları ekildi
 
Gaziemir Belediyesi, Travel Turkey’de yerini aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sürekli mazbatayı aldı
AK Parti İzmir 7. Olağan kongresine tek aday olarak girerek ikinci kez ...
Kılıçdaroğlu çiftçilere seslendi: İnandığım yoldan bizi döndüremeyecekler
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilerin çok zor şartlarda üretim ...
CHP'li Öztrak: Erdoğan paraların nereye harcandığını nihayet itiraf etti!
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Nevşehir’de, AK Partili Cumhurbaşkanı Recep ...
 
"İnadına Kanal İstanbul'u yapacağız"
AK Parti İstanbul 7. Olağan Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
CHP'li Engin Özkoç'tan Erdoğan'a: Kandil’i muhatap alan tek siyasi parti genel başkanı...
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Kandil’i muhatap alan tek siyasi parti ...
CHP'li Polat'tan Erdoğan'a 'Karabağlar çıkışı'
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
Başkan Kesimoğlu CHP'ye geri döndü
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP’ye geri döndüğünü ...
CHP'li Sertel: Virüsü en ücra köşelere taşıdılar!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, büyük tepki çeken AK Parti'nin İzmir ...
Akşener: Titanic batıyor, farkındayız
Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti lideri Akşener, AKP'ye ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri