ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5919
    Dolar
  • Euro
    34,8601
    Euro
  • Altın
    2.504,820
    Altın
  • Bist-100
    9.680,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/22°
    IZMIR
  • KONYA
    11/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
29 Kasım 2019 Cuma - 13:12

Cennet gibi koya kaçak balık çiftliği

İzmir'in cennet köşelerinden Karaburun'da RES'ler, JES'ler ve GES'lerin yarattığı çevre tahribatına denizden yenileri ekleniyor. Karaburun Kent Konseyi, turkuvaz denizi ile bilinen Badembükü'nde kıyıya çok yakın 2 yeni balık çiftliği kurulduğunu bildirdi. Karaburun'un Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edildiğini hatırlatan ve derhal bunun gereğinin yapılmasını isteyen Kent Konseyi, yarın balık çiftliklerinin kaldırılması talebiyle basın açıklaması yapacak.

Cennet gibi koya kaçak balık çiftliği

SONKALEİZMİR- İzmir'in nispeten bakir kalmış, cennet köşelerinden Karaburun Yarımadası hem karadan hem de denizden ciddi çevresel tehditler altında. Karaburun Kent Konseyi, RES'ler, JES'ler ve GES'ler nedeniyle ciddi çevre tahribatı ile yüz yüze gelen yarımadanın denizden de balık çiftlikleri yoluyla kirletildiğini ileri sürdü. Turkuvaz denizi ile bilinen Parlak Mahallesi Badembükü Mevkii'nde kıyıya çok yakın 2 yeni balık çiftliği kurulduğunu bildiren Karaburun Kent Konseyi, buna sert tepki gösterdi. Konsey, Badembükü Mevkii'nde Ekim 2019 itibariyle denizde yeni bir faaliyet başladığını vurgularken, "Alanda, Badembükü Mevkii Çullu Yalısından başlayarak, Karaburun yönüne doğru Mağaza Yalısı ve Akkum Yalısını da içine alan şamandıralama çalışmasının yapıldığı ve 2 adet su ürünleri kafesinin yerleştirildiği görülmüştür. Konu ile ilgili Karaburun Kent Konseyi ve Parlak Muhtarlığı’nın ilgili birimlere ilettiği dilekçelere ve Alo 181 hattına yapılan ihbarlara yanıt alınamamış, herhangi bir işlem yapılmamıştır" bilgisini verdi.

SESSİZ SEDASIZ TAŞINIYORLAR!

Aynı bölgede 2012 yılında kurulmak istenen balık çiftliği projesini bölge halkının yargıya taşıdığı anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Karaburun Yarımadasının batısında, özellikle Gerence Körfezini içine alan 5 ve 6 No’lu alan ile Karaburun Merkez/Mordoğan arasını içine alan 4 No’lu alanın, 2008 yılında 'potansiyel balık yetiştiriciliği alanı' olarak ilan edilmesiyle, Yarımada, içerdiği doğal değerler, yerelin sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için bir vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başlamıştı. Bölgede son dönemde başlayan balık çiftliklerinin taşınma başvuruları dikkat çekicidir. Balık Çiftlikleri civarında yaşayanların şikayetlerini ve açılan davaları yıllarca görmezden gelen firmaların, aniden taşınma kararları alarak yeni yer peşine düşmeleri, bize bulundukları yerlerde yıllarca süren, yenilmeyerek dipte çözünen balık yemlerinin ve balık dışkılarının, fiziksel ortamı artık balık yetişemez duruma getirdiğini ve deniz çayırlarının tahribi sonucu sudaki oksijen oranını, yaşam değerlerinin altına indirdiğini düşündürüyor."

AKDENİZ FOKLARI ÖLÜYOR!

Yarımadanın Akdeniz Foku için de önemli bir yaşam alanı olduğu vurgulanan açıklamada, "Balık çiftlikleri, beslenme peşindeki Akdeniz Fokları için kolayca bir çekim noktası olmakta ve karnını doyurmak isteyen Akdeniz Foku ile gelir sağlama peşindeki “balık yetiştiricisi firma” arasında, yaşamsal bir çelişki yaşanmaktadır. Bölgede birçok kez yaşanan Akdeniz Foku ölümleriyle bu çelişki keskinleşmektedir" denildi.

KARABURUN ÖÇKB İLAN EDİLDİ

Karaburun Kent Konseyi, yarımadanın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ÖÇKB ilan edildiğini hatırlatırken, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kararın 2 nolu maddesine göre, (...Mevcut her ölçekteki plan kararı ve projeler konusunda mezkur Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamaz) hükmü var. Şimdi, Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden kurumlara soruyoruz;

1) Parlak Mahallesi’nin en önemli turizm potansiyeli olan Badembükü’ne taşınan su ürünleri yetiştiricisi firma kim’dir? Bu firmaya ne zaman ruhsat verilmiştir? Bu projenin ÇED süreci ne zaman başlamıştır, nerede duyurulmuştur?
2) Karaburun Yarımadasının denizel alanında kaç adet aktif su ürünleri yetiştiricisi (Firma İsmi, Kapasite, Yetiştirilen Ürün, Kiralama Süreleri ve Alanları/km2 ) bulunmaktadır?
3) Karaburun Yarımadası’ndan taşınan su ürünleri yetiştiricisi var mıdır? Taşınan su ürünleri yetiştiricileri, terk edilen yerlerde hangi yıllar arasında faaliyet göstermiştir?
4) Terk edilen yerlerde, deniz dibi araştırması, özellikle deniz çayırlarının (Posidonia oceanica) sağlıklı olarak varlıklarını sürdürebilme durumları incelenmiş midir?
5) Karaburun Yarımadası’nda, uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki Akdeniz Foku (Monachus monachus) ile ilgili bir gözlem birimi var mıdır? Akdeniz Foklarının görülme sıklıkları ile ilgili sayısal veri programı oluşturulmuş mudur?
6) Karaburun Yarımadası’nda Akdeniz Foku’nun yaşam ve üreme alanları ile ilgili “hassas alanların korunması” kapsamında ne gibi tedbirler alınmıştır?"

EYLEM ÇAĞRISI YAPTILAR

Karaburun'un talancı sermaye yatırımlarına bırakılmayacağı vurgulanan açıklamada, yarın saat 13.00 için (30 Kasım) kitlesel basın açıklaması çağrısı da yapıldı. Kent Konseyi, "ÖÇKA sürecini denetleme yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı ihale sürecini hızla başlatıp, sonlandırmaya ve bölgenin çok değerli Ekolojik dengelerini bozacak hatalı adımlarından vazgeçmeye ve ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmek üzere acilen göreve çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

 
Esad: Kürtler Suriyelidir, ayrı bir halk değildir
 
Göztepe'den Fenerbahçe'ye geçit yok
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EBRU DENİZALTI 1 Aralık 2019 Pazar 22:15

B1-Bu balık ciftlikleri denizdeki balik yaşamini tehdit ediyorsa nicin bu ciftliklere ruhsat verildi?? 2-Bu kolay avlanma cesidi;"pire için yorgan yakmaya"benziyor. Lutfen denizlerimize ve deniz canlilarina kiyilmasina,bu tip isletmelerin sirf cebini doldurcak diye gelecek neslin en ucuz ve en degerli beslenme şekli baliktan mahrum kalmasina izin vermeyin!! GREEN PEACE VE DIGER ÇEVRECİ GURUPLARINIDA DENİZLERİMİZİN VE DENİZ CANLILARININ korunması icin yoruma davet ediyorum. "AKDENİZ FOKLARI ÖLMESİN!" SLOGANIMIZ OLSA.. 2 2

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik Maya ile Lara, 8 dil biliyor!
İzmir Bayraklı'da dilbilimci Ferhat ile tercümanlık yapan Polonyalı eşi ...
Melis'e Türk Kızılayı'ndan destek
İzmir'in Bornova ilçesinde, sağ bacağı henüz 2 aylıkken menenjit mikrobunun ...
TIR'ın altında kalarak can verdi!
Sancaktepe'de yolun karşısına geçmeye çalışan 65 yaşındaki Gülabi Uludağ, ...
 
Hande Fırat fenalaşınca program yarıda kesildi!
CNN Türk ekranlarında Gece Görüşü programını sunan Hande Fırat canlı yayında rahatsızlandı.
Soylu: Kendi evime atılsa ancak bu kadar üzülürdüm!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da katıldığı programda İzmir'de ...
CHP eski gençlik kolları başkanının şüpheli ölümü!
Antalya'da, eski CHP Döşemealtı İlçe Gençlik Kolları Başkanı Eren D. (30), ...
 
Tahir Elçi, İzmir'de anıldı
Diyarbakır'ın Suriçi ilçesinde, basın açıklaması yaparken çıkan çatışmada ...
Gaziemir Belediyesi, iddiaları ''basit'' buldu... ''Gazetecilik'' dersi verdi!
İzmir Gaziemir'de Alevi yurttaşlara ait evlerin duvarlarına kırmızı çarpı ...
Organlarıyla 4 hastaya umut oldu
İzmir'in Konak ilçesinde, beyin kanaması geçirip merdivenlerden düştükten ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri