ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2036
    Dolar
  • Euro
    35,0311
    Euro
  • Altın
    2.491,030
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/28°
    ADANA
  • ANKARA
    9/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/28°
    IZMIR
  • KONYA
    12/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
izmir büyükşehir. 19 mayıs,
Başörtülü hakimler için 'Reddi hakim' talebi!
Başörtülü hakimler için 'Reddi hakim' talebi!
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Audi A8 kararı!
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Audi A8 kararı!
12 gün sonra yaşadığını kanıtladı!
12 gün sonra yaşadığını kanıtladı!
Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme!
Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme!
25 Temmuz 2019 Perşembe - 11:29

İşte kanserin fotoğrafı

İzmir'de demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan cürufların depolandığı alan, hızla büyüyor. Bölge sakinleri, Aliağa ile Foça sınırlarındaki ormanlık alanlar ve tarım arazilerinin içinde kalan, TÜBİTAK'ın deney fareleri üzerindeki incelemesi sonucunda da  'tehlikeli atık' değerlendirmesi yaptığı cürufların, bölgeden kaldırılmasını istiyor.

İşte kanserin fotoğrafı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan cürufları, 2015 yılından itibaren yol yapımında kullanmaya başladı. Cüruflar; Bergama, Aliağa, Kınık, Dikili ve Menemen ilçelerinde yeni yapılan yollarda, altyapı malzemesi olarak değerlendirildi. Cürufun, çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu ileri süren Menemen ve Foça Belediyeleri ile bazı vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'nin işlemine karşı İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan(TÜBİTAK) rapor istedi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, hazırladığı raporda, atıkların su ile reaksiyonu sonucu, sulu ortamda olumsuz ekotoksik etkilere sebep olma riskinin bulunduğunu, bu nedenle atıkların geçici veya kalıcı olarak depolanmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.

TÜBİTAK ayrıca 3 dişi deney faresi üzerinde de inceleme yaptı. Bölgeden alınan atıklar ile fareler üzerinde yapılan deneyin ardından, hayvanlardan birinin karaciğerinde küçülme, bir diğerinin karaciğerinde aşırı büyüme olduğu, renginde solgunluk, dalak büyümesine rastlandığı belirtildi. Cürufun 'tehlikeli' olduğu sonucuna varan TÜBİTAK, mahkemeye sunduğu raporda atığın yağmur, sızıntı gibi nedenlerle sulu ortam olan deniz, göl, kanalizasyon gibi yerlere karışmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Raporda ayrıca atıkların, açık alanda geçici olarak depolamasının da yapılmaması istendi. Mahkeme, TÜBİTAK'ın hazırladığı raporun ardından, bilirkişilerce keşif yapılmasına karar verdi. Bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda, atıkların 'tehlikesiz' olduğu görüşü yer alınca, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, davayı reddetti.

'CÜRUFLAR TEHLİKELİ ATIK'

Bir yanı Aliağa'ya diğer tarafı ise Foça'ya uzanan, çam ağaçları ile kaplı ormanlık alan ile tarım arazilerinin hemen ortasındaki cüruf depolama bölgesinin kaldırılması için yıllardır mücadele veren bölge halkı, bugüne kadar bir sonuç elde edemedi. Demirçelik fabrikalarındaki atıkların, ağır metallerden oluştuğunu söyleyen Yenifoça Forumu Üyesi Özgür Küçüktülü, bölgede yoğun şekilde ormanlık alanların bulunduğunu ve son günlerde sık sık bu alanda yangın çıktığını söyledi. Özgür Küçüktülü, "Burası hem ormanlık hem zeytinlik alan. Depolama alanı da zamanında göldü. Artık o göl yok. Gölün üzerinde depolanan cüruflar, yeraltı suları ile köy sularına karışıyor. Zeytinlikler, tarlalar sulanıyor" dedi.

'DEPOLAMA ALANI KALDIRILMALI'

Son yıllarda cürufların, yollarda ve kaldırım taşı yapımında kullanıldığını hatırlatan Küçüktülü, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK, fareler üzerinde deneyler yaptı ve bu atığın tehlikeli olduğunu belirtti. O nedenle yaşam alanlarımıza sokulmamalı. İzole bir şekilde saklanması gereken bir atık. Ama burası sürekli büyüyor. Buranın kapasitesi doldu artık. Bölgede halk sağlığı ciddi tehdit altında" diye konuştu. Ormanlık alanlarda da ciddi bir yangın riski olduğunu savunan Küçüktülü, depolama alanının bölgeden kaldırılmasını istediklerini açıkladı. Kadri Sungur da, "Cüruflar, toprağımız, suyumuz ve havamız açısından tehlikeli. Demir çelik fabrikalarının atıklarını, direk olarak buraya getirip döküyorlar. Bunun suyla karışımı, suyumuzu ve toprağımızı tehdit ediyor. Ayrıca TÜBİTAK raporlarında atıkların 'tehlikeli' olduğu açıkça belirtildi. Tüm bunlara rağmen ormanın içerisine bu depolamayı yapıyorlar. Buradaki bütün ekolojik yaşam etkileniyor. Bütün dengeyi bozuyorlar."

Sungur, bölgedeki kirliliğin önüne geçmek için önlem alınmasını istedi. Bölge halkının tepkisini çeken depolama sahasındaki cüruf dağları ise hızla büyüyor.

 
GSF raporu niye paylaşılmıyor?
 
Menemenspor'a Bahattin geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GSF raporu niye paylaşılmıyor?
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, binalarının depreme dayanıksız ...
Taksim Cumhuriyet Anıtı'na yazı yazdılar!
Taksim Cumhuriyet Anıtı'na, kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi tarafından ...
İstanbul'da metro arızası: Uzun kuyruklar oluştu
İstanbul Zeytinburnu metrobüs durağında arızalan metrobüs yoğunluğa neden ...
 
Dövdüler, kurşunlayıp bıçakladılar!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, Sercan Yalkın (20) aralarında daha önceden ...
Cinnet getiren koca, eşini ve oğlunu öldürdü
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde cinnet getiren Nevzat Aydoğdu (49), eşi ...
Sürücüler LPG'li araç kararını bekliyor
Otomobil kullanıcılarının yüzde 38’ini kapsayan beş milyona yakın LPG’li ...
 
Kiralık ev tartışması: Anne ve oğlu dövüldü
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Remziye Ural ile oğlu Veysel Ural (26), kiralık ...
Düzce 'Afet Bölgesi' ilan edildi
Düzce Valiliği'nden yapılan açıklamada Düzce'nin Afet Bölgesi ilan edildiği duyuruldu.
GSF'deki taşınma krizi mahkemelik oldu
İzmir Barosu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuvarı'nın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri