ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5178
    Dolar
  • Euro
    34,9097
    Euro
  • Altın
    2.432,400
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
15 Ekim 2022 Cumartesi - 20:06

İzmir'de Bartın protestosu... 'Madeni mezarlığa çeviren sizsiniz'

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 kişinin hayatı kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili eylem yaptı. "Bartın'ın hesabı sorulacak", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atılırken açıklamada, "Bilim ve tekniğin gereklerini uygulamak yerine, yaşanan kayıpları kader ve fıtrat olarak tanımlamak üretim ve kar hırsına kılıf bulmaktır. Buradan hükümete sesleniyoruz. Çünkü biz biliyoruz o madeni mezarlığa çeviren sizsiniz" denildi.

İzmir de Bartın protestosu...  Madeni mezarlığa çeviren sizsiniz

SONKALEİZMİR-İzmir'deki sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, oda ve derneklerin oluşturduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bugün basın açıklaması yaptı. Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 kişinin hayatını kaybettiği maden faciası nedeniyle hükümete tepki gösteren kalabalık "Kaza değil katliam", Kar uğruna işçileri katledenler hesap verecek" yazılı dövizler açıp, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Bartın'ın hesabı sorulacak" sloganları atarak sorumluların cezalandırılmasını istedi.



"GRİZU PATLAMASI GERÇEĞİ KABUL EDİLMİŞTİR"

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir okudu. Açıklama şöyle:

"2019 yılı Sayıştay raporuna göre; Ocak'ta -236/-300 kotları arasında biri yarı mekanize diğeri manuel olmak üzere iki adet üretim panosu bulunmaktadır. Bunlara ilaveten -250/-350 kotları arasında da pano hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir. Söz konusu patlamanın gerçek nedeni yapılacak incelemeler sonucunda ortaya çıkacaktır. Her olayda ortaya atılan trafo bahanesi başlangıçta burada da kullanılmaya çalışılmış, inandırıcı olmayacağı anlaşıldığında grizu patlaması olduğu gerçeği kabul edilmiştir. Ölümlerin nedeni, grizu patlaması sonucu oluşan yüksek sıcaklık ve şok dalgası nedeniyle yanma ve ortama yayılan karbonmonoksit gazından zehirlenmedir. TTK Tahlisiye ekipleri kurtarma çalışmalarını büyük bir özveriyle yürütürken, yer üstündeki kriz yönetimi organizasyonunda önemli aksaklıklara, madencilerin ailelerine bilgi verilmesinde eksikliklere, can kaybı sayısındaki belirsizliklere sebep olmuştur.



"FITRAT OLARAK TANIMLAMAK KAR HIRSINA KILIF BULMAKTIR"

Bakan Dönmez’ in açıklamalarında -350 kotunda 5 işçinin mahsur kaldığı bildirilmiştir. Hazırlık kotunda yeterli güvenlik önlemi alınmadan 5 işçinin ne amaçla bulundurulduğu izaha muhtaçtır. Gaz izleme sistemi verilerine ulaşılamamıştır. Metan sensorünün kritik seviyede uyarı verip vermediği, verdiyse ne çeşit önlemler alındığı, uyarı vermediyse nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir. Siyasetin bürokrasiye müdahalesi sonucu oluşan kadrolaşma, liyakatsiz atamalar ve mühendislerin yetki ve sorumluluklarının yeterli ve doğru belirlenmemiş olması; yukarıda sıralanan sayısız soruna neden olmuş ve ne yazık ki bu facia meydana gelmiştir. Madencilik bilim ve teknolojisi grizu patlamalarını önleyecek bilgi birikimine ve deneyimine sahiptir. Bu nedenle bu tip kazalar önlenebilir niteliktedir. Bilim ve tekniğin gereklerini uygulamak yerine, yaşanan kayıpları kader ve fıtrat olarak tanımlamak üretim ve kar hırsına kılıf bulmaktır.

"SORUMLULAR CEZALANDIRILANA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Açıklama şöyle devam etti:

"Yeraltı kömür madenciliği bir kültürdür. Bu kültür geliştirilerek yaşatılmalıdır. Bunun için TTK ve TKİ gibi kamu kuruluşlarımız üretim yaparken aynı zamanda iş güvenliği ve mesleki eğitim anlamında okul görevi görmelidirler. Maden işletmelerinde denetim ve yönlendirme mutlaka maden mühendislerinin yetkisinde olmalıdır. Yaşanan bu kazanın hukuki ve cezai sorumlulukları geçmişte olduğu gibi birkaç maden mühendisine yüklenmemelidir. Maden mevzuatı; odağında insan ve doğa olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalı ve bunun için ulusal madencilik politikaları oluşturulmalıdır. Buradan hükümete sesleniyoruz. Sayıştay raporunu, bakan ziyaretlerini açıklayamadığınız gibi manipülasyoncu kriz masanızla bilgilere ulaşımı engellediniz, biliyoruz ki bundan sonra da doğru bilgilere erişimi engelleyeceksiniz. Boşuna taziye mesajları, ziyaretlerle uğraşmayın. Çünkü biz biliyoruz o madeni mezarlığa çeviren sizsiniz. Sizde bilin; kar hırsınız, denetimsizliğiniz, vurdumduymazlığınız sebebiyle hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızın kanı ellerinize bulaştı. Ve biz hayatını kaybeden, gençliklerini ve geleceklerini çaldığınız yurttaşlarımızın acısını yüreğimizde hissederek peşinizdeyiz. Tüm sorumlular cezalandırılana kadar da vazgeçmeyeceğiz.

 

 
İzmir'de 20 bin adet makaron ele geçirildi!
 
Pınar Karşıyaka Beşiktaş'ı farklı geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 20 bin adet makaron ele geçirildi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 20 bin kaçak makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi.
Amatör maçta ambulans skandalı!
Demirci Gençlikspor-Hayri Usta Sportif maçında kalbi duran futbolcu Hüseyin ...
Erdoğan'dan maden faciası açıklaması: "Biz kader planına inanmış insanlarız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amasra’da yaşanan maden faciasına ...
 
Akrabalar kavga etti... Mahalle bakkalı öldürüldü!
İzmir'in Buca ilçesinde akrabalar arasında çıkan kavgada, pompalı tüfekle ...
İzmir'de silahlı kavga can aldı!
İzmir'in Kiraz ilçesinde çıkan kavgada bir kişi tabancayla öldürüldü.
Madencilerden geriye fotoğrafları kaldı!
Bartın’ın Amasra ilçesinde dün akşam 18.15 sıralarında Türkiye Taşkömürü ...
 
Avukatı bıçaklayan zanlı serbest bırakıldı!
İzmir'in Bornova ilçesinde 12 Ekim'de çıkan kavgada avukatı bıçakla yaralayan ...
Gaziemir Gençlik Merkezi'nin temeli atıldı!
İzmir'de gençlere robotik kodlamadan sanata kadar birçok dalda eğitimlerin ...
Kayıp olarak aranan 2 arkadaş ölü bulundu!
Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde kayıp olarak aranan iki arkadaş ormanlık alanda ölü bulundu.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri