ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3141
    Dolar
  • Euro
    35,1737
    Euro
  • Altın
    2.241,190
    Altın
  • Bist-100
    8,72
    Bist-100
  • ADANA
    11/20°
    ADANA
  • ANKARA
    5/13°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    1/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    7/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    3/18°
    IZMIR
  • KONYA
    5/13°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Binayı CHP'ye satan Ali Rıza Braka konuştu!
Binayı CHP'ye satan Ali Rıza Braka konuştu!
Tabancayla oyun kanlı bitti: 2 yaralı!
Tabancayla oyun kanlı bitti: 2 yaralı!
12 gündür kayıptı... Cansız bedeni bulundu!
12 gündür kayıptı... Cansız bedeni bulundu!
Benzin ve motorine zam yine geliyor!
Benzin ve motorine zam yine geliyor!
15 Ocak 2022 Cumartesi - 14:47

Nazım’ın 120. yaş günü Çiğli’de kutlandı!

Çiğli Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Nazım Hikmet’in 120. yaş gününü düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı. 

Nazım’ın 120. yaş günü Çiğli’de kutlandı!

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlikler kapsamında ilk olarak Çiğli Belediyesi Fuaye Alanında “Çocukların Barışı” isimli resim sergisi düzenlendi. Sergi açılışının ardından Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda Çiğli Belediyesi Tiyatro ekibinin gösterisi, ardından da Nazım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci yazar Barış Pehlivan ile yazar Barış İnce’nin konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi gerçekleştirildi.

Barış Pehlivan: “Nazım’ın bayrağını daha ileriye taşıyacağım”
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan yazar Barış Pehlivan, “Tarık Akan ile Nazım üzerine çok değerli bir söyleşi yapmıştık. Sonraki süreçte Tarık Akan’ın vefatının ardından Nazım Hikmet Vakfı’ndan davet ettiler. Bende bu çatı altında Nazım’dan aldığım bayrağı ileriye taşımaya çalışıyorum. Nazım gibi bir koca çınarı burada birkaç saatte anlatmam çok zor. Nazım 1917 yılında Heybeliada Bahriye Mektebi’ne girdikten sonra son sınıfta hastalanmasaydı bir subay olacaktı. Hastalanınca askerlikten ayrıldı ama işgal altında olan ülkesi için Milli Mücadeleye katılmak istedi. Anadolu’ya geçti ve 19 yaşında Mustafa Kemal ile bir araya geldi. Mustafa Kemal o zaman genç şair Nazım’a ‘Bazı genç şairler modern olsun diye mevzusuz şiir yazmak yoluna sapıyorlar size tavsiye ederim gayeli şiirler yazınız’ telkininde bulundu. O yılların devamında Nazım Bolu’ya öğretmen olarak gitti. Orada tanıştığı ağır ceza hakimi ile beraber sosyalizm ile tanışarak Sovyetler Birliği’ne gitti” dedi. 


“Beni Türkiye değil mücadele ettiğim emperyalist ülkeler yargılamalıydı” 
Konuşmasını Nazım’ın yargılandığı yıllara değinerek sürdüren Pehlivan, “Nazım’a 11 tane dava açıldı ve toplamda 34 yıla mahkum edildi. Nazım yargılandığı mahkemede ‘Beni Türkiye değil Batı’nın emperyalist ülkeleri mahkemeye vermeliydi. Türkiye’de halkın ekonomik durumundan bahsetmek suçsa ekonomi bilimini ortadan kaldırmak gerekir. Ticaret Odası Dergisi hayat pahalılığından bahsetmektedir ve şimdi ancak 150 lira ile yaşanabileceğini yazmakta halbuki Türkiye’de ortalama gelir 45 lira. Demek ki geçim sıkıntısı var ve ben gerçekleri yazıyorum. Siz bundan dolayı beni sanık sandalyesine oturtuyorsunuz’ savunmasını yaptı. İşte o davada Nazım Hikmet berat etti” diye konuştu. 


“Anadolu’da bir çınarın altında ziyaret edebilmeyi isterdim”
Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusu hakkında da açıklamalarda bulunan Pehlivan, “Gerekli ortamı sağlayarak ülkemiz açısından bir değer olan Nazım’ın mezarının vatanına getirilmesini çok isterim. Nazım'ı çok sevdiği ve uzun yıllar hasret kaldığı Anadolu topraklarında bir çınarın altında ziyaret edebileceğimiz günleri de göreceğimize inanıyorum” dedi. 


Barış İnce: “Tek arzusu, kardeşçe bir arada yaşayabileceğimiz bir ülkeydi” 
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan bir başka isim olan yazar Barış İnce, “Nazım Hikmet, vatanının bağımsızlığını isteyen bir Kuvayi Milliyeci ve yurtsever bir kişiydi. Aynı zamanda yoksullarının, işçilerin ve emekçilerin ülke gelirinden eşit pay almasını isteyen bir sosyalistti. Nazım’ın dünya görüşü ve mücadelesi ülkemizin bağımsızlığını istemeyen Amerikan Emperyalizminin ve onun yerli işbirlikçilerinin işine gelmiyordu. Bu yüzden Nazım Hikmet’i vatan hainliği ile suçladılar ve üzerinden birçok komplo kurdular. Oysaki Nazım’ın tek isteği şiirlerinde de ifade ettiği gibi, hepimizin özgür olduğu ve kardeşçe bir arada yaşayabileceğimiz bir ülkeydi. Ülkemizin bağımsızlığı ve aydınlanması için karanlık güçlere karşı savaşan Nazım’ın bu mücadelesini bugün hala daha sürdüren insanlar var. O’nun davasını yazarak çizerek sürdürüyorlar” diye konuştu.

“Nazım, Türkiye’de bir çığır açtı”
Nazım Hikmet’in bir dil işçisi ve emekçisi olduğunu da vurgulayan İnce, “Nazım, Türkiye’ye serbest vezini yerleştirerek Türkiye’de bir çığır açtı. Bu geçmişten sonra Türkiye’de serbest vezin ile yüzlerce şiir yazıldı. Nazım, serbest vezin ile bu toprakları duygusal olarak birleştirdi ve evrensel bir şiir dili yarattı” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. 

 
Enes Kara'nın ardından İzmir'den yurt çıkışı: HİÇBİR GENCİMİZİ KARANLIKTA KAYBETMEK İSTEMİYORUZ
 
Yaşamına son veren Enes Kara'yı ''katil'' ilan etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2. Çocuk Filmleri Şenliği başlıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 24 Ocak - 6 Şubat tarihleri arasında ikinci ...
Torbalı Tiyatro Günleri için geri sayım!
Torbalı Tiyatro Günleri yeniden vatandaşla buluşuyor. Bu yıl ikinci kez ...
İbramaki'de ''İllüzyon'' var!
Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi, ressam Ayşe Özen’in ‘İllüzyon’ ...
 
Mine Söğüt, Muğla’da okurlarıyla buluştu!
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kütüphanesi Kitap Kulübü, Gazeteci Yazar Mine ...
İzmir'de sanat dolu hafta...
İzmir bu haftayı dolu dolu kültür sanat programı ile geçirecek. Kentin ...
Nazım Hikmet anılacak...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nazım Hikmet'i 120’inci yaş gününde müzik ...
 
İzmir Tiyatro Festivali başvuruları başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro ...
Tiyatro bir aşktır!
Büyük bir aşkı anlatmıştım bir önceki yazımda… Yine aşktan devam edeceğim. Bu kez tiyatro aşkından…
Yeniden Sinematek yeni yıl seçkisi açıklandı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yeniden Sinematek” gösterimleri, yılın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri