ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2820
    Dolar
  • Euro
    34,9752
    Euro
  • Altın
    2.447,910
    Altın
  • Bist-100
    10.173,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    6/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
2 Eylül 2020 Çarşamba - 11:42

RUSYA'DAN BÜYÜK İZMİR AÇILIMI! Başkan Soyer'e Kremlin'den resmi davet...

Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip Rusya Federasyonu, İzmir ile sosyal ve ticari ilişkileri geliştirmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Girişimcilik Merkezi'ne proje ve fon ortaklığı sağlayacak olan Rusya, tarihinde ilk kez İzmir'e bir kültür merkezi kuracak. İzmir'e bir ticaret ofisi de açacak olan Rusya, direkt uçuşlar için ise protokol imzalayacak. Rusya'nın bu açılımının İzmir'e yılda yaklaşık 300 milyon dolar gelir sağlayacağı ifade edildi.

RUSYA DAN BÜYÜK İZMİR AÇILIMI! Başkan Soyer e Kremlin den resmi davet...

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip Rusya Federasyonu, Türkiye'de partner kent olarak seçtiği İzmir ile sosyal ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla 4 ayaklı bir açılım perspektifi hazırladı. Bu kapsamda ilk adım olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Girişimcilik Merkezi projesinin desteklenmesi belirlendi. Kentteki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, girişimcilik ve girişim mentorluğu alanlarında eğitimlerin verilmesi ve girişimci gençlere yönelik ortak çalışma alanı sağlanması amacıyla kurulan merkez, TÜSİAD ile işbirliği halinde çalışıyordu. Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti tarafından Girişimcilik Merkezi'ne fon ve proje ortağı olunması kararlaştırıldı. Girişimcilik Merkezi ile İzmir'den başta yaş sebze ve meyve ile deri, ayakkabı, tekstil gibi ürünler, aracısız bir şekilde Rusya Federasyonu'ndaki muhataplarına ulaştırılacak. Hem uluslarası ticaret faaliyetini yürütecek gençler için istihdam olanağı sağlanacak, hem de İzmir'in ürünleri Rusya'da daha yüksek fiyatlarda alıcı bulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu faaliyetlerde koordinasyon görevini üstlenecek.

TÜRK- RUS İLİŞKİLERİNDE BİR İLK
Rusya Federasyonu'nun İzmir açılımındaki bir diğer ayak ise 'kültür merkezi' olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis edeceği Konak'taki bir bina, Rus- Türk Kültür Merkezi'ne dönüştürülecek. Merkez sayesinde, 100 yıllık Türk-Rus ilişkileri tarihinde de bir ilk gerçekleşecek. Başlangıçta dil alanında faaliyet yürütecek merkeze Rusya'dan 3 üniversite bilim ortağı olacak. Moskova Lomonosov Devlet Üniversitesi, Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi, İzmir'deki merkezde eğitim çalışmaları yürütecek. Bu merkezdeki eğitimlerle alınacak sertifikalar, iki ülke arasındaki istihdam fırsatlarında öncelik sağlayacak. Nitelikli eleman ihtiyacına yapacağı katkıların yanı sıra Kültür Merkezi ayrıca iki ülke arasında sosyal ve kültürel faaliyetler düzenleyecek.

ENSTİTÜYE DÖNÜŞECEK
Kültür merkezi ile üniversiteler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki akademik çalışmaları ise bir süre önce Ankara'da açılan Rusya Kültür ve Enformasyon Merkezi organize edecek. Rusya Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen enformasyon merkezi bir anlamda kültür ofisi gibi çalışacak. Kültür merkezi bir süre sonra enstitüye dönüştürülecek.

İZMİR'E DİREKT UÇUŞ VE TİCARET OFİSİ
Diğer yandan, halihazırda İstanbul ve Antalya'ya direkt uçuşların yapıldığı Rusya Federasyonu, Türkiye'deki üçüncü aktarma merkezi olarak İzmir'i gündemine aldı. Kente direkt uçuşlar yapılabilmesine ilişkin ön protokol imzalama aşamasındaki Rusya'nın İzmir'de ticaret ofisi kurmak için de harekete geçtiği ifade edildi. 22 Eylül'de İstanbul'da Başkurdistan Cumhuriyeti adına ticaret ofisi açacak olan Rusya Federasyonu'nun, kültür merkezinin faaliyete geçmesi sonrası İzmir'e de bir ticaret ofisi kuracağı ifade edildi.

YILDA YAKLAŞIK 300 MİLYON DOLAR
Rusya'nın 4 ayaklı açılımının İzmir ekonomisine yılda yaklaşık 300 milyon dolar kazandıracağı ileri sürüldü. Yılda ortalama 3 bin uçuşun 250 milyon dolar, Girişimcilik Merkezi'nin ise 50 milyon dolardan fazla kaynak sağlayacağı belirtildi.

Nitelikli insan dolaşımının yanı sıra Antalya Kemer ve Alanya'nın ardından İzmir'in Foça, Çeşme, Gümüldür, Karaburun, Urla gibi ilçelerinin de Rus turistlerin radarına gireceği, emlak piyasası ve diğer yan sektörlerin de bundan olumlu şekilde etkileneceği kaydedildi.

(Fotoğrafta: Yazdan Kaya ve Tunç Soyer)

BAŞKAN SOYER'E KREMLİN'DEN DAVET
Diğer yandan, Rusya ve İzmir ilişkileri konusunda önceki günlerde önemli bir gelişme daha yaşandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım özel ve daimi temsilcisi Georgy L. Muradov ve Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından, "Antik Mirasa Sahip Kentler Zirvesi ve bunun çatı yapısının oluşturulması" kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer'e resmi bir davet mektubu gönderildi. Başkan Soyer'in kabul ettiği davet doğrultusunda, görüşmenin bu ayın (eylül) sonuna doğru gerçekleşeceği belirtildi. Soyer'in bu başlıklarda Rusya'da önemli temaslarda bulunacağı kaydedildi.

(Fotoğrafta; Georgy L. Muradov)

"KADER ORTAĞI RUSYA" VURGUSU...
Gelişmelerle ilgili SONKALEİZMİR'e konuşan Rusya- Kırım Türkiye İş ve Dostluk Vakfı Başkanı Yazdan Kaya, "Rusya özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin değerli bir yoldaşı ve karagün dostudur. Yapmış olduğumuz Moskova, Ankara ve Kars anlaşmaları ile Kurucu Meclis ve Kuvayi Milliye meşrulaşmıştır, uluslararası arenada meşruiyetlerini tezahür ettirmişlerdir. Bununla birlikte şanlı zaferin kazanılmasında Sovyet Rusya'nın vermiş olduğu askeri ve lojistik destek unutulmazdır. Sonrasında genç Cumhuriyetin imarında Sovyet Rusya'nın bilim, akademi, kitler, tarım, iktisadi hayat ve mimari konusunda destekleri büyük olmuştur. Tüm bu sebeplerden dolayı, hain 15 Temmuz kalkışmasını yaşamış Türkiye Cumhuriyeti, emperyalizmin ve onu temsil eden siyasi yapılardan ziyade ibresini bölgesel kader ortağı Rusya'ya çevirmelidir. Siyasi ve ekonomik bağımsızlığının gelişimi için cüretkar bir dış politikaya, bunun tatbikine alan açmalıdır. Türkiye, tarihten aldığı dersle de bunu Rusya ile birlikte hayata geçirmeye gayret etmelidir" dedi.

(Fotoğrafta; Georgy L. Muradov-Yazdan Kaya)

İZMİR, CUMHURİYETİN TİMSALİ
İzmir'in önemine dikkat çeken Kaya, "İzmir zeten müesses nizamın ve cumhuriyetin timsali, feyzi olan bir şehirdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve onun siyasi iradesinin Rusya ile çalışması bu anlamda çok kıymetlidir. Çünkü bu durum tam bağımsız ülke şiarının tarihte yeniden inkişafıdır" diye konuştu.

 
Bakan Selçuk: Son 2 yılda yaklaşık 83 milyar lira destek sağladık
 
Otomotiv pazarı 8 ayda yüzde 68,4 büyüdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM adayları uyardı, başvurularda bugün son gün!
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM), 2020-KPSS Ön Lisans Sınavı ...
"Çoklu baro" resmileşti: 2 bin avukat ile baro kurulabilecek
Çoklu baro sistemini getiren kanun değişikliği kapsamında Türkiye Barolar ...
Koronavirüs tedbirlerini hiçe sayarak yangını izlediler
Adana’da bir tekstil mağazasında çıkan yangında iş yeri kullanılamaz hale ...
 
Palamut mezatta 10 liraya düştü
Su ürünleri av sezonunun açılmasıyla birlikte denizin ilk mahsulleri satılmaya ...
2. dalga AVM’leri kapatabilir
KDM Alışveriş Merkezleri Kiralama ve Yönetim Danışmanlık’ın kurucusu Murat ...
İzmir'de mescide ateş açıldı!
İzmir'in Buca ilçesinde, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler pompalı ...
 
Bodrum'un konuğu Katar Emiri
Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’nin ailesi Bodrum’da demirli ...
Babasının evinde ölü bulundu!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, Ali Sarızeybek (41), yalnız yaşadığı babasına ...
İzmir'de okul müdürü koronavirüse yakalandı!
İzmir Bergama'da Zeytindağ Yılmaz Ortaokulu Müdürü Mehmet Şahin'in koronavirüs ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri