ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,1691
    Dolar
  • Euro
    35,0801
    Euro
  • Altın
    2.469,870
    Altın
  • Bist-100
    10.159,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı!
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
Erkek arkadaşını öldürmüştü... Cezası belli oldu!
Erkek arkadaşını öldürmüştü... Cezası belli oldu!
8 Nisan 2021 Perşembe - 17:19

Roman Kültür Merkezi açıldı

Konak Belediyesi, 8 Nisan Dünya Roman Günü'nde Tepecik'te restorasyonu tamamlanan 119 yıllık tarihi binayı Roman Kültür Merkezi olarak hizmete açtı. Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulmasını sağlayacak merkezde müzik ve sanat başta olmak üzere birçok konuda eğitim verileceği açıklandı. Roman yurttaşlar da yağmurlu havaya rağmen açılışta göbek atarak kutlama yaptı. 

Roman Kültür Merkezi açıldı

SONKALEİZMİR-Konak Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan, geçmişte karakol olarak kullanılan Tepecik semtindeki 119 yıllık tarihi bina, 8 Nisan Dünya Roman Günü'nde "Roman Kültür Merkezi" olarak hizmete açıldı.

Açılışa CHP Genel Başkan Yardımcıları Yüksel Taşkın ile Gülizar Biçer Karaca'nın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Konak Belediyesi eski başkanları Sema Pekdaş, Ahmet Sarışın, Hakan Tartan ile Erdal İzgi de katıldı.

Açılışa büyük ilgi gösteren Roman yurttaşlar, yağmurlu havaya rağmen müzik eşliğinde göbek atarak kutlama yaptı.



TUNÇ SOYER: "EŞİT BİR YURTTAŞLIK MÜMKÜN"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Eşit bir yurttaşlık mümkün' sloganıyla eşitsizlikleri bitirmek için yola çıktıklarını belirtti.

Başkan Soyer şöyle konuştu:

"Roman vatandaşlarımızın eşitsizliklerinin kırılması ve kültürlerinin tanıtılması için birçok çalışma yürütüyoruz. Pandemide Roman müzisyenlere destek oluyoruz, Güvencesiz işlerde çalışan Roman hemşerilerimizin yarasına derman olmaya çalışıyoruz. Konak Meydanı'ndaki ay yıldızlı binayı Roman Kültür ve Araştırma Merkezi yapıyoruz. Tüm bunları yapmamızın çok temel bir amacı var. Bu projenin Roman mahallelerimizin kalkınmasında önemli bir katkısı olacağına inanıyorum. Şunun sözünü vermek istiyorum. İzmir’i dünyanın en Roman dostu kendi yapmak için canla başla çalışacağız.”



"ROMAN OLMAK ZOR"

Konak'ta 60 bin Roman yurttaşın yaşadığını belirten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Roman olmak dün zordu, bugün ise düne göre daha iyi olsa da yetersiz. 15. yüzyıldan itibaren horlandınız, ezildiniz, katledildiniz, sindirildiniz. Roman kardeşlerimizin, içinde bulunduğu durumu en iyi anlatan kavram çok boyutlu dışlama, ve ötekileştirilmedir" diye konuştu.

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUYACAK

Konak Belediyesi olarak 2019 yılında en roman dostu Belediye ödülü aldıklarını hatırlatan Batur şunları söyledi:

"Devlet Demiryolları'ndan tahsisini aldığımız Kemer Tren istasyonunun restorasyon ve tefriş çalışmalarını tamamlayarak Konak Belediyesi Gençlik Destek Merkezimizi kurduk. Bu merkezimizde Bir Hayata Dokun derneği ile birlikte gençlerimizi madde bağımlılığından korumak ve onlara bir hayat kazandırma çabası içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sıfır Ayrımcılık Derneği ile birlikte Zeytinlik mahallesi eski papaz okulu olarak geçen tarihi binanın restorasyon çalışmasını tamamlayarak Roman Eğitim Merkezi olarak faaliyete geçireceğiz.

Bu süreçte en büyük şansımız; her kesime olduğu gibi sizlere de bütün samimiyetle yaklaşan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e teşekkürleri sunuyorum. Binanın kamulaştırılmasında emeği olan önceki dönem belediye başkanımız Sema Pektaş ile İZKA ve İZKA'nın genel sekreteri Mehmet Yavuz'a teşekkür ediyorum"


KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ
 ?

Başkan Batur, Roman Kültür Merkezi açılışında bir de kentsel dönüşüm müjdesi verdi. Bir süredir mahalle sakinlerinin de dikkatini çeken çalışmaların jeolojik etüt çalışmaları olduğunu ve kentsel dönüşüme yönelik planlama çalışmalarına başladıklarını müjdeleyen Batur, “Bugünlerde etrafta gördüğünüz çalışmalar, kentsel dönüşüm için yaptığımız jeolojik etüt çalışmaları. Kentsel dönüşüme yönelik çalışmalara başladık. Bunun müjdesini de size bugün vermek istedik. Bundan sonra daha çok hizmet üretecek ve sizlerin problemlerini çözmeye çalışacağız” dedi.

ROMANLAR İÇİN TARİHİ GÜN

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise Romanlar için İzmir'de tarihi bir gün yaşandığını belirterek şöyle konuştu:
"Dünyanın en neşeli, en özgür, en eşit ve adaletli insanları iyi ki varsınız. Romanlar beni 2015'te meclise gönderdiler. Ben şimdi genel başkan yardımcılarımız, belediye başkanlarımız, il başkanımızla buradayım. Bizim artık roman dostu büyüklerimiz var. Rüya gibi bir gündeyiz. Burada yapılan hizmet çok değerli. Tepecik tarihinde ilk defa Roman Kültür Merkezi açılıyor. Burada dünyanın en iyi müzisyenleri yetişecek. Açılacak arşiv ile İzmir, dünyanın kültür merkezi olacak.”

BİRÇOK DALDA EĞİTİM VERİLECEK

116 yaşındaki tarihi yapı her yaştan bölge insanının yararlanabileceği, çok amaçlı bir merkez olarak hizmet vermeye başlayacak. Roman Kültür Merkezi’nde ilk etapta okuma-yazma, yaratıcı drama, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli, yaylı sazlar, film, belgesel ve fotoğrafçılık kursları düzenlenmesi planlıyor. Açılacak kurslardan biri de müzik aletleri bakım ve onarım kursu olacak.

 

 
Tunç Soyer'e teşekkür ziyareti!
 
Emekli amirallerin gözaltı süresi uzatıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Can dostları için yoğun bakım ünitesi!
Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, bir ilki gerçekleştirerek ...
Konak'ta özel buluşma!
Dünya Romanlar Günü’nde CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ve CHP ...
Torbalı'da okullar dezenfekte ediliyor!
Torbalı Belediyesi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele ...
 
Kuşadası'nın geçmişine ışık tutacak!
Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Adalızade Mezarlığı’nda bulunan Osmanlı ...
Karabağlar’da can dostlar için kermes!
Karabağlar Kent Konseyi tarafından sokak hayvanları yararına düzenlenen ...
Narlıdere bahara hazırlanıyor!
Yıl boyunca kenti mevsime uygun bitkilerle süsleyen Narlıdere Belediyesi, ...
 
TECHNE 15 Nisan’da İzmir’de
Gizem Renklidağ’ın analog ve dijital teknikleri bir arada kullanarak resim ...
Bergama'da kritik UNESCO toplantısı!
İzmir, kültür mirasını ve doğasını UNESCO Dünya Mirası statüsüyle tescillemek ...
Başkan Oran'dan 2020 değerlendirmesi!
Çeşme Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı Çakabey Kültür Merkezi’nde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri