ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/29°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Ünlü fenomen öldürüldü!
Ünlü fenomen öldürüldü!
29 Mart 2024 Cuma - 16:58

Şehir Plancıları'ndan sert tepki: ''İzmir Büyükşehir rantı tercih etti!''

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, yazılı bir açıklama yaparak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Buca'da Maliye Hazinesi mülkiyetinde bulunan 6.5 hektar büyüklüğündeki alanın bilerek ve isteyerek kamunun elinden çıkarılmaya çalışıldığını öne sürdü. Açıklamada, "Askıda rant... Mahkeme kararına uyun diye çağrı yaptık. İBB rantı tercih etti. Bu bir kamu mülkünün talan edilme hikayesidir" denildi. 

Şehir Plancıları ndan sert tepki:  İzmir Büyükşehir rantı tercih etti!

SONKALEİZMİR-Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yangından mal kaçırırcasına Mart ayı meclis oturumunda aldığı kararla Buca'da Maliye Hazinesi mülkiyetinde bulunan 6.5 hektar büyüklüğündeki alanı kamu kullanımından çıkarmaya çalıştığını öne sürdü. Yazıı bir açıklama yapan oda yönetimi, yerel seçim sonrası oluşturulacak yeni meclisi ilk oturumda bu karardan vazgeçmeye çağırdı.


Şehir Plancıları Odası'ndan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

ASKIDA RANT..! “MAHKEME KARARINA UYUN” DİYE ÇAĞRI YAPTIK, İBB RANTI TERCİH ETTİ..! OKUYACAĞINIZ BU HİKAYE KAMU MÜLKÜNÜN TALAN EDİLME HİKAYESİDİR.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi yerel seçimler öncesi adeta yangından mal kaçırırcasına Mart 2024 meclis oturumunda geçmişte alınmış yargı kararlarına, imar mevzuatı ve kamu yararına aykırı bir karara imza attı. Nasıl mı? Maliye Hazinesi mülkiyetinde bulunan ve 1999 yılından 2018 yılına kadar kamusal kullanım kararında bulunan yaklaşık 6.5 hektar büyüklüğündeki alan Maliye Hazinesi ve Büyükşehir Belediyesi eliyle bilerek ve isteyerek kamunun elinden çıkarılmaya çalışılmaktadır. Söz konusu alan süreç içerisinde Maliye Hazinesi tarafından yürürlükte bulunan plan kararlarına aykırı bir şekilde öncelikle S.S. Buca Şirinyer Fırıncılar Kooperatifi`ne, sonrasında ise parsel parsel özel mülkiyet eline geçirilmiştir. 2012 yılında Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanı" kullanım kararında kalan alanın önemli bir kısmı, 2018 yılında parsel sahiplerinin talebiyle hazırlanan yeni plan değişikliğiyle “Kentsel Gelişme Alanı” kullanım kararına çevrilmiştir. Hukuka aykırı şekilde mülkiyeti kamu elinden çıkarılan bu alana ilişkin hazırlanan plan değişikliği “…,ihtiyaçlar ve kamu kaynaklarının verimli kullanımı yönünden alanın günümüze kadar kamulaştırma imkanının olmadığı göz önüne alındığında…" şeklindeki tuhaf bir gerekçeyle Büyükşehir Belediye Meclisince kabul görebilmektedir. Düşünebiliyor musunuz, geçmişte tamamı kamuya ait olan bir alan hukuksuz bir şekilde bilerek ve isteyerek özel mülkiyete konu ediliyor ve plan kararlarındaki kamusal kullanım kararı neticesinde kamulaştırma maliyeti çıkmaması amacıyla alanın bir kısmının konut alanına çevrilmesi “makul” görülebiliyor.
Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerince “makul” görülen bu karar, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan dava sonucunda İzmir 2. İdare Mahkemesinin 03.06.2020 tarih ve E:2018/1118, K:2020/440 sayılı kararında yer alan “…her ne kadar dava konusu plan değişikliğinin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı`nda öngörülmüş olan "Kentsel Yerleşik Alan" plan kararına aykırı olmamasına karşın, yapılan değişikliğin; mevzuat hükümleri açısından, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından uygun bilimsel ve nesnel gerekçelerinin bulunmaması ve bu amaçla gerçekleştirilen plan değişikliği çalışmasının yasal olarak zorunluluk içermemesi, diğer yandan; bölgede kısmen öngörülen Kentsel Gelişme Alanı kullanım kararının gerek plan ana kararlarında kamusal amaçlı planlanmış olan kullanım alanlarının bütünlüğünü zedeleyici mahiyette olması, nüfus projeksiyon hesaplarında öngörülmeyen ilave bir nüfus getirecek olması nedenleri ile hizmet bölgesi içerisinde küçültülen teknik ve sosyal altyapı alanları için eşdeğer alan ayrılmadan yapılan dava konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu…" şeklindeki gerekçeler ile iptal edilmiştir. 
 Söz konusu karar neticesinde Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan  26.06.2020 tarihli kamuoyu bilgilendirmesinde “İzmir Büyükşehir Belediyesini, 1/25000  ölçekli Çevre Düzeni Planı ana kararlarını bozucu nitelikteki işlemlerden vazgeçmeye, mülkiyet süreçlerinin el değiştirmesine ilişkin ayrıntılı araştırma yaparak bilirkişi raporu ve mahkeme kararında belirtilen hususlar doğrultusunda söz konusu alanın tamamının yeniden 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanı" olarak belirlenmesine yönelik planlama çalışmalarına başlamaya davet ediyoruz!” şeklindeki ifadelerle İzmir Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunulmuştur.
 Gelinen noktada, Mart 2024 meclis oturumunda, söz konusu alana ilişkin onaylanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile mahkeme tarafından iptal edilen 2018 yılı onay tarihli plan değişikliğinde yer alan konut alanından daha fazla alan konut kullanımına ayrılmıştır. Büyükşehir Belediye Meclisi; 11 Mart tarihli oturumunda gündemine aldığı ve aynı gün İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale ettiği mahkeme kararına aykırı planları, 15 Mart günü 1 hafta içerisinde Oybirliği ile uygun bularak karara bağlamıştır. Meclis üyeleri aldıkları bu karar ile mahkeme kararını yok sayarak, adeta yangından mal kaçırmışlardır.
Çok açık çağrı yapıyoruz! 
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler sonrası yeni seçilecek meclis üyelerini ilk meclis oturumunda söz konusu hukuksuz kararı iptal ederek alanın yeniden kamu eline geçmesi için sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Sorumlu davranılmadığı takdirde her türlü  hukuki girişimde bulunacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bir çağrımızı da vatandaşlarımıza yapmak istiyoruz: Süslü cümleler ile şimdiden çeşitli web sitesi ve sosyal medya platformunda pazarlanan alan, baştan aşağı hukuksuzluk içermektedir. Hukuken böylesine problemli alanlarda mülk edinmeniz durumunda mağdur olabileceğinizden kaygı duyuyoruz."
 

 
TSYD İzmir Şubesi, Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret etti
 
Seferihisar’da ''Goca Başkan'' coşkusu...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de seçim seferberliği... Valilik rakamları duyurdu!
İzmir Valiliği, pazar günü yapılacak yerel seçimler dolayısıyla kentte ...
Cemil Tugay: Yeni metro hattı şart!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, Bornova’da ...
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
İktidara İstanbul adayını çekmek için sunduğu üç şartı sıralayan Erbakan, ...
 
YSK'dan iftar kararı!
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" ...
Ednan Arslan'dan termik santral sorusu: Kim doğru söylüyor?
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir’e termik santral konusunda ...
Karşıyaka Adayı Ünsal'dan iki proje!
Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka Belediye Başkan Adayı B. Yıldız Ünsal, ...
 
Büyükşehir'in Atıksu Artıma Tesisi'ne bakanlıktan onay!
İZSU'nun Dikili'de kurmak istediği Atıksu Arıtma Tesisi'yle ilgili bakanlık ...
SMA'lı Berfin Ada'nın annesi: Kızım 23 aydır oruçlu bir bebek
Malatya'da dünyaya gelen ve 6 Şubat depreminin ardından evlerini kaybettikleri ...
CHP’li Duman'a destek yürüyüşü!
Mahalli idareler seçimlerine geri sayım başlarken Cumhuriyet Halk Partisi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri