ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2020
    Dolar
  • Euro
    35,0069
    Euro
  • Altın
    2.498,740
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/32°
    IZMIR
  • KONYA
    16/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Öğretmenlerden laik, çağdaş eğitim buluşması
Öğretmenlerden laik, çağdaş eğitim buluşması
Bahçeli: Ben olsam geri içeri alırdım!
Bahçeli: Ben olsam geri içeri alırdım!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
24 Haziran 2019 Pazartesi - 12:05

Teori İzmir'den zafer İstanbul'dan Vicdan kardeşliği kazandı

Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun sarsıcı zaferiyle sonuçlanan İstanbul seçimleri, Türk politik tarihine "vicdan kardeşliği" tanımını yerleştirdi. Seçimlerin gerekçesiz iptali ve İmamoğlu'nun uğradığı haksızlık, CHP ve İYİ Parti'nin yanı sıra HDP, SP ve hatta AK Parti ve MHP seçmeninin vicdanında da çok ciddi karşılık buldu. "Vicdan kardeşliği" tanımlamasının fikir babası İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise "Tek hedef hukukun üstünlüğü ve anayasal parlamenter sistem olmalı" dedi.

Teori İzmir den zafer İstanbul dan  Vicdan kardeşliği kazandı

Mustafa AKBAŞ/SONKALE- İstanbul'da 31 Mart’ta 13 bin 729 oy farkıyla seçimi kazanan Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, farkı bu kez 800 bine çıkararak mazbatasını geri aldı. 39 ilçenin 28’inde yarışı önde bitiren İmamoğlu, belediyeyi AK Partili başkanların yönettiği 14 ilçede bile ipi göğüsledi. İmamoğlu aldığı 4 milyon 741 bin 868 oy ve ulaştığı yüzde 54.2'lik oy oranıyla 35 yıllık rekoru da kırdı. Sonuçlar, İmamoğlu'nun uğradığı haksızlığın, CHP ve İYİ Parti'nin yanı sıra HDP, SP ve hatta AK Parti ve MHP seçmeninin vicdanında da ciddi karşılık bulduğunu ortaya koydu. İmamoğlu'nun bu sarsıcı zaferi, Türk politik tarihine ise "vicdan kardeşliği" tanımını yerleştirdi. Tanımlamanın fikir babası ise bir İzmirli... İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray...

MİLLET TEHLİKEYİ GÖRDÜ..
Seçim süresi boyunca, partisinden gelen çatlak seslere rağmen "vicdan kardeşliği" söylemiyle özellikle HDP ve Saadet Partisi tabanında ciddi etki yaratan Çıray, Türkiye'de yeni bir döneme kapı aralayan seçim sonuçlarını SONKALE'ye değerlendirdi. Çıray, "1946 yılında yapılan adaletsiz seçimler 73 yıldır unutulmadı. Halen konuşulur durur. Bu millet adaletsizliği asla unutmaz. Bu milletle inatlaşılmaz da.. Çünkü bu millet oyunu namusu gibi bilir. 31 Mart'ta İmamoğlu kazanmıştı ve yenilenen seçimi de kazanacaktı. Ancak farkın bu kadar büyük olması herkesi şaşırttı. Sonuçlar, milletin infialini de ortaya koydu. Sandığının elinden alınacağı tehlikesini gören millet, başarılı siyasetiyle de öne çıkan İmamoğlu'nda birleşti. Ortaya bir Türk milleti tablosu çıktı. Artık bizi millet yapan unsurlara vicdan kardeşliğini eklemeliyiz. Herbirimizin vicdanının bütün hepimizin umutlarını ve mutlu bir gelecek özlemini  yansıttığı bir aynaya dönüşmesinin zamanı geldi" dedi.

İMAMOĞLU TUZAKLARA DÜŞMEDİ
"Vicdan kardeşliği" söylemini bir süredir dillendirdiğini anımsatan Çıray, "Henüz o zaman her kesimden insan birlik içinde değildi. Arada mesafeler vardı. Ama yavaş yavaş vicdanlardaki birlik görülüyordu. (Türk milleti vicdanlarda birleşiyor) demiştim. Dediğim gibi de oldu. Bunda Ekrem beyin ılımlı, birleştirici ve samimi üslubunun da etkisi büyük. Ekrem bey tuzaklara düşmedi. Ayrımcı bir siyaset yapmadı. Ve ortaya vicdan kardeşliği çıktı... Bu seçim sonuçları başka bir şeyi daha ortaya koydu. Efsaneleştirilen kişilerin toplumda aslında çok da önemli bir karşılığı olmadığını... Zannediliyordu ki Öcalan bir beyanat verecek tüm Kürtler arkasından gidecek. Bahçeli bir beyanat verecek tüm ülkücüler arkasından gelecek. Bunun böyle olmadığı açık ve net bir şekilde görüldü" diye konuştu.

TEK HEDEF PARLAMENTER SİSTEM
İYİ Partili Çıray, erken seçim tartışmaları için şu an çok erken olduğunu belirterek, "Şuan Türkiye'nin önünde tek hedef olmalı; hukukun üstünlüğüne dayalı anayasal parlamenter sistemin çağın gereklerine uygun olarak yeniden inşa edilmesi. Sadece buna odaklanmak durumundayız" dedi.
İmamoğlu'nun ittifak partilerinin de sınırlarını aşan politik etki alanını kurumsallaştırıp kurumsallaştıramayacağı konusunda ise Çıray, "Bunu bilemiyorum. Yaşayıp göreceğiz. Önceliğimiz mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı anayasal hukuk devletinin yeniden inşaası" ifadelerini kullandı.
Çıray, "Özetle; Atatürk yenilemez! Atatürk'ün cumhuriyeti kurarak önümüze koyduğu modern, medeni, büyük ve güçlü Türkiye'yi kurma yolunda kolkola yürümeye devam" dedi.

"ŞERDEN HAYIR ÇIKACAK" DEMİŞTİ
YSK'nın skandal iptal kararının ardından duayen gazeteci Uğur Dündar'a ve çok sayıda basın kuruluşuna konuşan Çıray, "... Türkiye bugün seçim sonuçlarının iptali ile bir büyük birlik havası da yakaladı. Vicdanlarda birlik ortaya çıktı. Vicdan birliği ortaya çıktı. Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımız bu tür haksızlıkların her zaman sadece kendilerine yapıldığı düşünürlerken (özellikle son KHK'larda da benzeri bir durum olmuştu) şimdi Doğu'su ile Batı'sı ile Türk milletinin tamamı gördü ki hukuksuzluk varsa her yerde olabiliyor. Ve koskaca İstanbul BB'nin,  bir devlet büyüklüğünde kentin seçimleri hukuksuz şekilde iptal ediliyor. Bu vicdanları kanattı. Şimdi vicdanlarda her birimiz bir milletin üyesi oluyoruz. Halk değimiyle bu şerden bir hayır çıkacak. Tekrar birlik içinde yaşayan bir millet oluğunu hatırlamış olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

 
Karşıyaka'da kedilere işkence
 
Altay'da Ekmekçioğlu'ndan birlik çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çarpıcı analiz: Parti devletinin çöküşü
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Emre Kongar, dünya gündeminde de ...
AK Parti 11 ilçeyi daha kaybetti
Türkiye'nin gündeminin ilk sırasında aylardır konuşulan, tekrarlanan İstanbul ...
Tatilciler döner mi deniliyordu. Bakın ne olmuş!
Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 83.90'lık katılım oranı ile İstanbul'daki ...
 
İmamoğlu Erdoğan'ı ikiye katladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini en yakın rakibi AKP adayı ...
4.5 yılı seçimsiz geçirme lüksü ortadan kalktı
Millet İttifakı'nın adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun ezici üstünlüğüyle ...
İmamoğlu'na bir tebrik de Erdoğan'dan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabından mesaj paylaşarak, ...
 
Devlet Bahçeli'den erken seçim açıklaması
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye artık esas gündemine dönmeli ...
Zafer konuşmasında Erdoğan’a mesaj
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu zafer konuşmasında ...
Kılıçdaroğlu: Her şey çok güzel oldu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Her şey çok güzel olacak demiştik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri