ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    44,4885
    Dolar
  • Euro
    51,9516
    Euro
  • Altın
    6.737,360
    Altın
  • Bist-100
    13.537,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/20°
    ADANA
  • ANKARA
    0/9°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/19°
    ANTALYA
  • BURSA
    6/13°
    BURSA
  • ISTANBUL
    8/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    8/17°
    IZMIR
  • KONYA
    2/11°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
İsrail ateşkesi ihlal etti, İran Hürmüz'den petrol tankeri geçişlerini durdurdu!
İsrail ateşkesi ihlal etti, İran Hürmüz'den petrol tankeri geçişlerini durdurdu!
SGK geri ödeme listesi güncellendi: İlaç erişimi genişledi, destekler artırıldı
SGK geri ödeme listesi güncellendi: İlaç erişimi genişledi, destekler artırıldı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de korkutan deprem!
AFAD duyurdu: Akdeniz'de korkutan deprem!
Trump: İran'a silah satana ek vergi uygulanacak
Trump: İran'a silah satana ek vergi uygulanacak
21 Şubat 2026 Cumartesi - 11:38

'Yer altı suyunda yaklaşık 120 santimetre yükselme tespit ettik'

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, son yağışlarla yer altı sularında artış olduğunu belirterek, "Torbalı'daki ovada en son geçen hafta yaptığımız ölçümde yer altı suyunda yaklaşık 120 santimetre yükselme tespit ettik. Bu iyi bir rakam. Daha bugünlerde böyle bir yükselme olduğuna göre muhtemelen haziran, mayıs sonu gibi bu 3 metreyi bulacak gibi görünüyor" dedi

 Yer altı suyunda yaklaşık 120 santimetre yükselme tespit ettik

Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranları, son haftalarda etkili olan sağanağın ardından geçen yılın üzerinde kaydedildi. Yağışlar sadece barajları doldurmadı, yer altı sularına da olumlu katkı sağladı. DEÜ Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, son yağışların ardından yaptığı değerlendirmede, "Son 45 günde, 2025 yılında yağan yağmur miktarı kadar yağış düştü. Bu çok önemli. Çünkü büyük bir su krizinden bizi kurtardı. Bu yağışlara, 'etkili yağış' diyoruz. Yani olmadığı takdirde barajlar çok beslenmiyor. Dolayısıyla etkili yağışlar, barajları büyük oranda doldurdu. Toprak doygunluğa eriştiği için de yer altı suyuna tepki vermeye başladı. Torbalı'daki ovada en son geçen hafta yaptığımız ölçümde yer altı suyunda yaklaşık 120 santimetre yükselme tespit ettik. Bu iyi bir rakam" dedi.

'TAŞKINLAR DA YER ALTI SUYUNU BESLEYECEKTİR'

Prof. Dr. Şimşek, "Daha bugünlerde böyle bir yükselme olduğuna göre muhtemelen haziran, mayıs sonu gibi bu 3 metreyi bulacak gibi görünüyor. Bu da yer altı suyu için büyük bir toparlanma. Önemli bir yağış geldi. Büyük taşkınlara neden oldu. Bu taşkınlar da yer altı suyunu besleyecektir. Şu anda daha süzülmenin sürdüğünü düşünüyorum. Yani mayıs sonu gibi önemli bir yer altı suyuna katkısı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Gelecekte yine kurak dönemlerin yaşanabileceğine, bu nedenle ders alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şimşek, "Özellikle barajdan akan fazla suların yer altı suyunu besleyebileceği projeleri ivedilikle yapmamız gerekiyor. Çünkü bunlar dinlenmiş su olacağı için doğrudan barajı besler ve çok katkısı olur" dedi.

'SONSUZ BİR KAYNAK DEĞİL'

Prof. Dr. Celalettin Şimşek, şunları söyledi:

"Çamurlu bulanık suları, doğrudan yer altı suyuna verirsek kirlenmeye neden olabilir. Çünkü taşkın sular patojen içerebilir. Bazı kirletici kaynaklara bulaşmış olabilir. Bunları doğrudan yer altı suyuna vermek çok doğru bir yaklaşım değil. Bazen basında izliyoruz. Bazı çiftçilerimiz, bu suları kuyulara yönlendiriyor. Bunu çok önermiyoruz. Çünkü bu taşkın suları kirletebilir. Dolayısıyla hani içmede veya çeşitli amaçlarla kullanılan bu yer altı su kuyularında problem yaratabilir. Vatandaşlarımız en azından kuyularda böyle bir bulanıklık gördüğünde veya koku duyduğunda dikkat etmelerinde fayda var. Önümüzdeki dönemlerde yer altı suları ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapmamız lazım. Yer altı suyu, sonsuz bir kaynak değildir. Bunu öngörmemiz lazım. Mümkün olduğu kadar yüzey suyu kaynaklarındaki fazla suları, ne yapıp edip, projelerle yer altı suyuna katkısını sunmasına yardımcı olmamız lazım."

'TASARRUFLU SULAMA SİSTEMLERİNE GEÇMELERİ LAZIM'

Vatandaşlara uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Şimşek, "Artık bireysel olarak su tasarrufuna yönelik tedbirleri uygulamamız gerekiyor. Bunun en başında, evlerimiz müsaitse yağmur hasat projeleri yapılabilir. Çiftlik evleri, müstakil evler, büyük kamu binalarında bunları uygulamak lazım. Mümkün olduğu kadar yağmur suyunu, sisteme katmamız lazım. İçme suyundaki baskıyı azaltmamız gerekiyor. Çiftçilerimizin de tasarruflu sulama sistemlerine geçmeleri lazım. Damlama sistemi hatta toprak altında damlama sistemleri modelleri gelişti. Bunları uygularlarsa çok büyük su tasarrufu sağlarlar. En azından sürdürülebilir bir su kaynağını yönetmiş olacağımızı düşünüyorum" dedi.  

 
Karşıyaka seri peşinde
 
Göztepe deplasman karnesine güveniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 ilde dev narkotik operasyonu: 346 kişi yakalandı
Jandarma Genel Komutanlığı koordinesinde uyuşturucu satıcılarına yönelik ...
Spotify'a ceza: Kapıları açmadılar
Dünyaca ünlü müzik platformu Spotify'a Rekabet Kurumu tarafından milyonluk ...
CHP kurmaylarından "İmamoğlu'na ziyaret" açıklaması: Yalnızca bir cezaevi prosedürü değil, siyasi bir mesaj
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı ...
 
Malatya'da deprem!
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre Malatya’nın Pütürge ...
CHP lideri Özel'den "İmamoğlu aday olamazsa kim olacak?" sorusuna yanıt
CHP lideri Özgür Özel, partisinin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun ...
Belediye çalışanı iftar çadırında bıçaklandı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde iftar çadırında görev yapan belediye çalışanı bıçaklanarak yaralandı.
 
Aydın Büyükşehir'den hizmete engel!
Aydın'da Ata Mahallesi Kapalı Pazar Alanı’nda Ramazan ayının ruhuna gölge ...
Aydın'da 'Hukuksuz klinik' tepkisi..
Aydın Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanı Kaan Vardarlı, Büyükşehir ...
Akın Gürlek 80 baronun bildirisine yanıt verdi! "Hiçbir hak sınırsız değildir"
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İBB soruşturmalarında birçok kez dile getirilen ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 28 21 4 3 66 21 45 67
2 Fenerbahçe 28 18 9 1 62 28 34 63
3 Trabzonspor 28 19 6 3 55 30 25 63
4 Beşiktaş 28 15 7 6 49 32 17 52
5 Göztepe 28 12 10 6 33 23 10 46
6 Rams Başakşehir 28 12 8 8 44 30 14 44
7 Samsunspor 27 8 12 7 31 33 -2 36
8 Kocaelispor 28 9 7 12 23 32 -9 34
9 Gaziantep FK 28 8 10 10 37 47 -10 34
10 Corendon Alanyaspor 28 6 14 8 34 33 1 32
11 Tümosan Konyaspor 28 7 10 11 33 41 -8 31
12 Çaykur Rizespor 27 7 9 11 33 38 -5 30
13 Hesap.com Antalyaspor 28 7 7 14 28 43 -15 28
14 Kasımpaşa 28 6 9 13 25 38 -13 27
15 Natura Dünyası Gençlerbirliği 28 6 7 15 28 39 -11 25
16 Zecorner Kayserispor 28 4 11 13 21 50 -29 23
17 ikas Eyüpspor 28 5 7 16 19 41 -22 22
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 28 5 5 18 26 48 -22 20
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri