ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5562
    Dolar
  • Euro
    34,7427
    Euro
  • Altın
    2.487,280
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
25 Mayıs 2021 Salı - 21:25

Bakan Elvan’dan kripto para açıklaması

Kripto para piyasasına ilişkin yürütülen çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Ancak ben şunu söylemek de istiyorum; vatandaşlar, tasarruflarını değerlendirirken, yönetemeyecekleri riskleri almamalı” dedi.

Bakan Elvan’dan kripto para açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bloomberg’e verdiği söyleşide kripto paralar, istihdam teşvikleri ve pandemi desteklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kripto para piyasasına ilişkin yürütülen çalışmalara değinen Bakan Elvan, “Farklı ülke uygulamaları inceleniyor. Üzerinde çalıştığımız alanlar ise; kripto varlık ile çeşitlerinin tanımlanması, bu varlıkların ortaya çıkarılması, ihracı ve dağıtılması, alım satım yapan platformların uyması gereken ilke ve esasların belirlenmesi, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılabileceği, vergilendirme politikasının nasıl olacağı, hangi kripto varlık çeşidi için hangi kurumun düzenleme yapma ve yaptırım uygulama yetkisinin olacağı, özellikle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında bu alanın kullanılmasının engellenmesi gibi geniş bir alanı kapsıyor. Çalışma kısa sürede tamamlanacak. Ancak ben şunu söylemek de istiyorum; vatandaşlar, tasarruflarını değerlendirirken, yönetemeyecekleri riskleri almamalı” dedi.

Bakan Elvan, Türkiye'nin yıl sonu cari açık beklentisinin 22-25 milyar dolar arasında olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde verilen destek tutarının milli gelire oranının krediler hariç yüzde 3'ü aşacağını ifade eden Bakan Elvan, bankacılık sektörüyle ilgili olarak da bilişim, savunma ve enerji alanlarında kredi tahsis süreçlerinin değişeceğini belirtti.

Turizm ile ilgili hedeflerin gerçekleşmemesi durumunda bunun cari açığı nasıl etkileyeceğini değerlendiren Bakan Elvan, “Ödemeler dengesi tarafında bir sorun görmüyoruz. Aşılama sürecinin önümüzdeki ay hızlanmasıyla birlikte turizmde de bir canlanma bekliyoruz. İlk kez Türkiye olarak 200 milyar dolar ihracata ulaşacağımızı öngörüyoruz. Yıl sonu için 22 milyar dolar ile 25 milyar dolar arasında bir cari açık bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“9 milyon 546 bin kişiye 55 milyar TL tutarında destek sağlandı”

Pandemi sürecinde artan işsizlik baskısı ve buna karşı atılacak adımları da değerlendiren Bakan Elvan, “Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği kapsamında toplam 9 milyon 546 bin kişiye 55 milyar TL tutarında destek sağlandı. Haziran sonu itibarıyla bu rakam 67,5 milyar TL'ye ulaşacak. İstihdamı iyileştirmeye yönelik adımlar 5 başlıkta atılacak” diye konuştu.

Bakan Elvan, istihdam teşviklerinin revize edileceğini, ek istihdama finansman desteği verileceğini, istihdam taahhüdünü yerine getiren firmaya her bir istihdam için 1 yıllık SGK ve İşsizlik Sigortası primlerinin kredi faiz bakiyesinden düşüleceğini belirtti.

“İşsizlik Sigortası ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan toplam 136 milyar TL harcadık”
Bakan Elvan sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi sürecinin merkezi yönetim bütçesine bugüne kadar getirdiği yük yaklaşık 79 milyar TL. Bu rakamın yıl sonunda 109 milyar TL'ye ulaşabilir. Merkezi Yönetim Bütçesi, İşsizlik Sigortası ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan toplam 136 milyar TL harcadık. Yıl sonuna kadar da bu tutar 182,7 milyar TL'ye ulaşmış olacak. Bahsettiğim bu tutarın milli gelirin yüzde 3'ünü aşmasını bekliyoruz. 315 milyar TL'ye ulaşan kredi paketleriyle sağlanan destek de milli gelirin yüzde 6'sına ulaştı”.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son kabine toplantısında sözünü ettiği nefes kredisi ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini, detayların bu hafta açıklanacağına işaret eden Elvan, “Kullandırılacak kredinin öncekilerden farkı, sadece ciro kaybı yaşayan işletmeleri odağına alması olacak. Alınan kredinin doğrudan firmanın ihtiyaçları için kullanılmasını temin edecek bir takım düzenlemelerimiz olacak” dedi.

Önümüzdeki süreçte katma değer üretme ve istihdam oluşturma potansiyeli bulunan firmaların rehabilitasyonu için sorunlu alacak varlık fonları kurulması, varlık yönetim şirketlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesi gibi adımların atılacağına dikkat çeken Bakan Elvan, “Bankaların yüksek teknolojiye dayalı, bilişim, savunma sanayi veya enerji gibi kritik sektörlerin finansmanında ticari krediler için uyguladıkları geleneksel teminata dayalı kredi tahsis süreçlerinde değişikliğe gidilmesi yönünde bir takım çalışmalar var” açıklamasında bulundu.

 
Borsa sert düştü, dolar yükseldi!
 
Türkiye’den Hindistan’a sağlık malzemesi yardımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa sert düştü, dolar yükseldi!
Güne 8,40'ın altında başlayan dolar/TL öğleden sonra 8,48'i aşarken, euro/TL ...
İşte İzmir'in en büyük 100 firması!
Ege Bölgesi Sanayi Odasınca (EBSO) 2020 üretimden satış performanslarına ...
Merkez Bankası'nda sular durulmuyor!
Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş ...
 
Turist sayısında büyük düşüş!
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler yıllık bazda, Nisan'da yüzde 3,162 ...
Kripto paralar için önemli karar... Faaliyetleri durdurdular!
Reuters'ta yer alan habere göre, kripto madencileri Beijing'in kısıtlamalarının ...
İhalelerde yeni dönem: İstisna!
2020 yılında pazarlık usulüyle ihale alımları, 2015 yılında yapılanların ...
 
Borçlara yapılandırma geliyor
AK Parti bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan tanıyan kanun ...
Konut fiyatlarında rekor artış... İZMİR İLK SIRADA!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Konut Fiyat Endeksi mart ayı verilerini ...
Çiftçinin yeni gözdesi... 50 bin TL kazandırıyor!
Mersin'in Erdemli ilçesinde, bir sebze türü olan gölevez, çiftçiler tarafından ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri