ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
10 Mart 2023 Cuma - 18:39

Başkan Selvitopu'dan dikkat çeken açıklamalar... CUMHURBAŞKANINA EKSİK BİLGİ VERMİŞLER

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm ve imar planları konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. SONKALE TV canlı yayınında konuşan Başkan Selvitopu, Erdoğan'ın Karabağlar'la ilgili çıkışına, "Sayın Cumhurbaşkanına eksik bilgi vermişler" dedi. Selvitopu, bu konuda tüm yetkinin bakanlıkta olduğuna işaret ederken, "Sorumlu olmadıkları alanla ilgili belediyeler ne yapsın" dedi.

Başkan Selvitopu dan dikkat çeken açıklamalar... CUMHURBAŞKANINA EKSİK BİLGİ VERMİŞLER

SONKALE TV canlı yayınında gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtlayan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, memleketi Malatya'da da dahil 10 kentte büyük yıkıma neden olan deprem felaketini değerlendirdi. Depremin ilk anından itibaren Karabağlar Belediyesi olarak yurttaşların yanında olmaya çalıştıklarını vurgulayan Selvitopu, yaptıkları yardımları da detaylarıyla anlattı. Hem deprem bölgesinde hem de depremden sonra Karabağlar'a gelen yaklaşık 6 bin depremzedeye dönük ellerinden gelen desteği vermeye devam ettiklerini söyledi.

CUMHURBAŞKANINA EKSİK BİLGİ VERMİŞLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremin ardından Karabağlar'ı işaret ederek İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne "kentsel dönüşümü niye yapmıyorsunuz" yönündeki çıkışını da değerlendiren Selvitopu, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı neden Karabağlar ile ilgili böyle bir algıya sahip bilemiyorum. Çünkü, gördüğüm kadarıyla bir bilgi eksikliği var. Karabağlar'daki büyük alanların dönüşüm sorumluluğu şu anda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda... 540 hektarlık ve 106 hektarlık iki alan var. Bakanlık, yasaya göre bu alanların birini 2012, diğerini 2013 yılında ilan etti. Bu yasaya göre, ilan edilen alanların tüm sorumluğu da bakanlığa ait. Ancak 106 hektarlık alanla ilgili bize kısmi yetki verildi. Biz o kapsamda kentsel dönüşümde riskli alana dönük bir plan çalışması yaptık, bakanlığın onayına sunduk. Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahalleleri buralar. Burada oturan yurttaşlarımızla 7-8 toplantı yaptık. Onların da görüşlerini alarak planı şekillendirdik. İlk 2018 yılında onaya sunmuştuk. O tarihten beri planın kesinleşmesi için uğraşıyoruz. Onay mercii kim; bakanlık. Bu yüzden bilgi eksikliği dedim. Çünkü bu bilginin sayın Cumhurbaşkanına eksik verildiğini düşünüyorum. En son o plan, onaylandı, askıya çıktı, itirazlar vardı, ama biz meclisimizden karar aldık. İtirazların reddini istedik. Ama 3 aydır bununla ilgili bakanlıktan sonuç bekliyoruz. Toplam süre, planın bakanlığa intikal edişinden bugüne 5 yıl. 2018'de gönderdik, sene oldu 2023. Karabağlar Belediyesi, kentsel dönüşüm konusunda kendisine verilen görevi yerine getirmiş, planı bakanlığa sunmuş. Bakanlık bunu 5 yıldır onaylamıyor."

Başkan Selvitopu, şöyle devam etti: "Tamamen bakanlığın sorumluluğunda olan 540 hektarlık alanla ilgili de çekincelerimizi bildirdik ama yargıya da gitmedik. Plan iptal edilsin diye dava açmadık. O alanda da yapılan itirazların sonucu bekleniyor. O konu da bakanlıkta. Bakanlığın bu konularda süratle karar vermesi lazım. Mevcut yasalar uyarınca, belediyelerin kendi başlarına kentsel dönüşümü yürütme yetkileri yok. Tamamen bu yetkiler bakanlık inisiyatifinde. Biz de ona göre hareket ediyoruz."

CENNETÇEŞME ŞİMDİYE KADAR MODERN BİR YERE DÖNÜŞÜRDÜ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev aldığı dönemde Cennetçeşme bölgesinin kentsel dönüşümü için hazırladıkları planlara da değinen Başkan Selvitopu, "O bölgede de 2 yıl bakanlıktan onay bekledik. Cevap vermediler. 48 hektardı bizim teklifimiz. Her türlü projemiz hazırdı. 2 yıl sonra, yeni yasaya göre, 48 hektarı 540 hektara çıkardılar. 2012 yılıydı. Ama o günden bugüne maalesef proje yapılamadı. Oysaki onaylanmış olsa çoktan oralar modern bir hale gelmiş olacaktı. Yapılar da sağlıklı ve güvenli hale gelecekti. Bunların hepsinin devlet arşivlerinde kayıtları var. O 48 hektarı uygulama şansımız çok yüksekti. 300'e yakın gecekonduyu hemen karşıdaki İBB'nin toplu konut binalarından satın aldığı hazır dairemize taşıyacaktık. Bunun altyapısı oluşmuştu. Orada süratle kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacaktı. Maalesef bu engellendi" dedi.

DOLU YERDE BİR ŞEY YAPMADINIZ, BOŞ YERİ İMARA AÇTINIZ

Selvitopu, benzer durumların pek çok bölge için yaşandığını vurgularken, Uzundere'deki Yenitepe Konutları'nın bulunduğu bölgeye ilişkin de dikkat çeken bir çıkış yaptı. Bu bölgenin 101 hektarlık alanı kapsadığına işaret eden Başkan Muhittin Selvitopu, şunları söyledi:

"Bakanlık kamulaştırdığı alana bu konutları yaptı. Ama bir tarafta da hiç kamulaştırma yapılmayan, bir şirkete ait yerleri de imara açtılar. Yaptıkları bu. Bizim orayla ilgili yargıya başvurularımız var. 5 kez o planların iptaliyle ilgili yargı Karabağlar Belediyesi lehine karar verdi. Toprak kayması ve çeşitli itirazlarımız nedeniyle bu kararlar alındı. Şimdi hep onu öne sürüyorlar. Belediye hep dava açıyor diyorlar. E dolu yerde bir şey yapmadınız ki; boş yerde boş alanı imara açtınız. Bizim belediye olarak görüşlerimiz ciddiye alınmadı, bize de tek yol kaldı, yargıya gittik. Yargı da bu kararları verdi. Onun dışında bir de 74 hektarlık alanda bir plan yapıldı. O imar planında da yeşil alan yok, sosyal teknik altyapı yok. Planlama kriterlerine uyan hiçbir şey yok. Bunların düzeltilmesini istedik. Onlar da düzeltilmeyince mecburen yargıya başvurduk. İBB ve Şehir Plancılar Odası da dava açtı."

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YAPMAYIN O ZAMAN

Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümde sosyal donatı alanlarının son derece önemli olduğunu belirtirken şöyle devam etti:

"Ulaşımın rahatlaması lazım, yeterince yeşil alan, çocuk alanı, spor alanı, pazar yeri, kültür merkezi, sosyal tesis alanları olması lazım. O planda bunların hiçbiri yok. Tamamen konut var. Böyle şey olmaz. Çünkü o zaman orada yaşayan insanları daha farklı sıkıntılarla başbaşa bırakırsınız. Ulaşımı, yeşil alanı, düzenli sosyal alanları gerekli. Eğer siz bunları yapmayacaksanız kentsel dönüşümü yapmayın o zaman. Mesela bunun örneğini görmek isteyenler gitsin Bursa'ya baksınlar. Çok yüksek katlı binalar, hiçbir sosyal teknik altyapı alanı yok ve herkes o projeden şikayetçi."

BELEDİYELER NE YAPSIN

Kentsel dönüşüm projelerinin odağında belediyelerin olması gerektiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, "Eğer belediyeler olsa asla böyle bir şey olmaz. Sonuç itibariyle, sorumlu olmadıkları alanla ilgili belediyeler ne yapsın. O yetkiyi eğer belediyelere verirseniz tabii ki belediyeleri eleştirebilirsiniz, yargılarsınız. Belediyeler hesabını vermiş olur. Şuan Karabağlar'da yürüyen tek proje var, o da İBB'nin yaptığı 32 hektarlık alanda yapılan Uzundere kentsel dönüşüm projesi. O da kendi seyrinde sürüyor. Büyük bir alan değil ama bence örnek bir proje orada uygulanıyor. Oraya önemli bir değer katacak, kentte en azından içe doğru bir rüzgar estirip oranın da dönüşümünü sağlayacak bir proje. İnsanların bir maduriyeti ve şikayeti de yok. Yüzde yüz uzlaşıyla sürdürülüyor" dedi.

BELEDİYELERİ DIŞLARSANIZ BOĞULURSUNUZ

Selvitopu, şöyle devam etti: "Yerel yönetimler kentin belleğidir. Orada neyin nasıl olduğunu bilir. Siz yerel yönetimleri dışlayarak kentsel dönüşüm çalışması yapmaya kalkarsanız, yapamazsınız. Bir yere gelir, boğulursunuz. Sorun bu."

EN BÜYÜK EMEK KILIÇDAROĞLU'NUNDUR

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı adayı olarak açıklanmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Başkan Selvitopu, "Türkiye'nin yeni bir nefese, artık bir nöbet değişimine ihtiyacı olduğu herkes tarafından görülüyor. Altılı masanın uzun süredir çalışmaları yürütmesinde sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun emeği çok büyük. Emeğin ve alınterinin hakkını yerine teslim etmek gerekir. Ben baştan beri de genel başkanımızın cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini düşündüm. Başka tartışmaları hiçbir zaman doğru bulmadım. Bu yapının bugüne gelmesinde en büyük emek sayın genel başkanımız Kılıçdaroğlu'nundur. O iki gün içinde de herkes bu yönleriyle düşündü ve sağduyu kazandı. İYİ Parti'nin de masaya dönmesi ve bir arada açıklama yapılması hepimizi umutlandırdı" diye konuştu.

 

 
Başkan Gümrükçü'den Harmandalı çıkışı: ACİLEN KAPATILMALI!
 
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin mobil uygulaması yayında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK'dan seçim açıklaması!
Seçim kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından YSK toplandı. 
İzmir Fashion Week'in geliri, onkoloji hastası depremzedelere aktarılacak
Yeni sezon tasarımlarının tanıtılacağı İzmir Fashion Week'ten elde edilecek ...
Seçim kararı Resmi Gazete'de yayımlandı!
Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ...
 
SMA'lı Azra'nın zamanı daralıyor!
İzmir'in Torbalı ilçesinde yaşayan Hakan ve Duygu Güngör çiftinin Spinal ...
Pınar Gültekin davasında yeni karar!
Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in vahşice öldürülmesine ilişkin davada ...
Erdoğan canlı yayında imzaladı... Seçim tarihi netleşti!
Türkiye'nin merakla beklediği seçimin tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı ...
 
Yargıtay Kılıçdaroğlu'na verilen cezayı az buldu!
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söylediği sözler sebebiyle ...
FETÖ bahanesiyle dolandırıcılık... Böyle yakalandılar!
İzmir'in Aliağa ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bahanesiyle ...
İzmir'deki konteyner kente 1600 yeni depremzede yerleştiriliyor
İzmir'de 30 Ekim 2020'deki depremin ardından Bayraklı'da kurulan geçici ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri