ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2084
    Dolar
  • Euro
    34,7319
    Euro
  • Altın
    2.431,150
    Altın
  • Bist-100
    10.202,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    7/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/15°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    8/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Komiser yardımcısı eşini ve 2 çocuğunu öldürüp intihar etti!
Komiser yardımcısı eşini ve 2 çocuğunu öldürüp intihar etti!
Kamuda tasarruf paketi açıklandı!
Kamuda tasarruf paketi açıklandı!
İYİ Parti'de bir istifa daha!
İYİ Parti'de bir istifa daha!
CHP'li Polat: Kamuda tasarruf için ödemeleri TL bazında yapın!
CHP'li Polat: Kamuda tasarruf için ödemeleri TL bazında yapın!
4 Mart 2021 Perşembe - 17:29

CHP'de örgütü sarsacak öneri... DELEGE AĞALIĞINA KARŞI BİLGİSAYARLI SEÇİM!

CHP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Murat Baran Uygun, kongre süreçlerinin partide çok yıkıcı etki yarattığını belirtirken, dikkat çeken bir öneri ortaya attı. 5 yıldır üzerinde çalıştıkları modeli anlatan, bunu CHP lideri Kılıçdaroğlu'na da sunduklarını vurgulayan Uygun, çıkış noktalarının 'eşitler arasından rastgele seçim' olduğunu söyledi. Uygun, öğretmen atamalarındaki gibi bilgisayarlı sistemle yapılacak seçimle hem delege ağalığı hem de ahbap çavuş ilişkisinin önleneceğini savundu.

CHP de örgütü sarsacak öneri... DELEGE AĞALIĞINA KARŞI BİLGİSAYARLI SEÇİM!

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Bir dönem CHP İzmir'de Ar-Ge komisyonu üyesi olan, şu an CHP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapan Murat Baran Uygun, partide hayli sert geçen il ve ilçe kongreleri ile parti içi seçimler konusunda çarpıcı bir öneriyi gündeme getirdi. 2008 yılından beri CHP üyesi olduğunu ve bu süreçte parti içi seçimlerin büyük yıkımlar yarattığını gördüğünü aktaran inşaat mühendisi Uygun, 5 yıldır üzerinde çalıştıkları modeli SONKALE'ye anlattı.

(CHP Karabağlar Meclis Üyesi Murat Baran Uygun) 

CHP LİDERİNE DE SUNULDU...

Modelin "CHP'yi iktidara taşıyacağını ve 100 yıl da orada tutacağını" savunan Uygun, bu sayede "delege ağalığı" ve "ahbap çavuş ilişkisi"nin de sona erdirileceğini ileri sürdü. Uygun, geçenki İzmir ziyareti sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da ilettiği modele ilişkin şunları söyledi:

"Partimizin kongre ve seçim süreçleri son derece yıkıcı geçiyor. En büyük yanlış mahalli delege sisteminde... Delege ağalığı buradan başlıyor. Ardından ilçe yöneticisi seçileceğinde de ilçe başkanı olacak kişinin niteliği hiçbir şekilde sorgulanmıyor. Ne niteliğinden ne yapacağı işten, ne siyasete ne katacağından bahsediliyor. Bunlar hiç önemsenmiyor. Sadece tek sorulan; 'bana ne vereceksin, ben ne olacağım, ben ne alacağım' şeklinde oluyor. Ayrıca, başkan olacak kişinin ekibi de hiç sorgulanmıyor. Bir pazarlık sürecidir gidiyor. 'Beni işe sok' ya da 'il yönetiminde destekle', 'kurultay delegesi yapacaksan sana oy vereyim' şeklinde türlü türlü pazarlıklar. Tabii ki bu zihniyetle seçilen insanlar da haliyle başarılı olamıyor."

(Baran Uygun, SONKALEİZMİR Yazı İşleri Müdürü Mustafa Akbaş'a 5 yıldır üzerinde çalıştıkları modeli anlattı)

SORUN BÜYÜK, YUKARI DOĞRU GİDİYOR...

Kongrede ilçe yönetimlerinin de seçimden 10-15 dakika önce açıklandığına dikkat çeken Uygun, "Herkes o listeyi duyduktan sonra birbirine giriyor. Niye! Çünkü tüm pazarlıklar yapılmış bitirilmiş... Sen listede olmadığını öğreniyorsun ayrı bir olay çıkarıyorsun. Ben olduğumu öğreniyorum hiç haberim yok. Tesadüfen yönetici olduğunu öğrenen bir üye topluluğu ortada koşturup duruyor. Oradaki topluluk aslında gerçek bir ilçe yönetim kurulu değil. Bu sorun büyük bir sorun. Yukarıya doğru da gidiyor maalesef" diye konuştu.

PARTİDE KİMSE BİRBİRİNE GÜVENMİYOR

Aynı zamanda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube üyesi olan Murat Baran Uygun, "Parti içinde güveni tesis etmemiz lazım. Muhalefet olarak, halkın ve iktidara güvenmeyenlerin güvenini kazanmak istiyorsak önce birbirimizin güvenini kazanmamız lazım. Bu partideki en büyük sorun birbirine güven sorunu. Biz birbirimize güvenmiyoruz. Partililerimizin birbirine güvenlerini teşkil etmemiz lazım. İşte o yüzden bu kongre süreçlerinde insan unsurunu geriye çekip, otomasyona ve kurumsal işleyişe geçmemiz gerekiyor" dedi.



4 KRİTER VE BİLGİSAYARLI SEÇİM

Önerdiği modelin 1 yıl önce partinin Ar-Ge biriminde sunumunu yaptığını, gelen eleştiriler ve sorularla birlikte geliştirdiğini vurgulayan Uygun, sistemin ana mottosunun eşitler arasından rast gele seçim olduğunu söyledi. Partide yöneticilik ve delegelik için 4 kıstas belirlenmesi gerektiğini aktaran Uygun, bunları şöyle açıkladı:

"*Minimum 1 yıllık parti üyesi olmak. 
*Aidatını bizzat partiye gelip ödemiş olmak. 
*En az bir sosyal projede yer almış olmak ya da katkı sunmuş olmak. 
*Üye temel eğitimini almış olmak."


Uygun, bu 4 kriteri yerine getiren kişiler arasından bilgisayarlı seçim yapılmasını önerirken, "Örneğin Karabağlar'da 400 delege var ama 1000 başvuru oldu.. Öğretmen atamalarının yapıldığı seçimler gibi bilgisayar programlarından faydalanılarak, herkesin olduğu bir ortamda mahallelerin kontenjanlarına göre çekiliş yapılır. Mesela, Basın Sitesi kontenjanında 23 kişi var. Eşitler arasından bilgisayar bunu herkesin gözü önünde rastgele seçer, atayıp oraya koyar. İnsan unsuru en aza indirilmiş olur. Tüm bu işlemler de ilçe kongresinden 1 hafta önce bu yapılır. Çünkü böylece pazarlık şansları da ortadan kaldırılmış olur" dedi.

BAŞKAN ADAYI 1 AY ÖNCE EKİBİNİ AÇIKLAMALI

Çalıştıkları bu modele göre, ilçe başkanı ya da il başkanlığına aday olacak kişilerin de 1 ay öncesinden ekibini, yönetimini açıklamak zorunda kalacağına işaret eden Uygun, şöyle devam etti:

"Ayrıca, aynı kişiler farklı ekiplerde, yönetimlerde de yer alamayacak. Kurumsallaşma işte budur. Bunu uygulayacak bir irade lazım. Biz CHP olarak biatçı olamayız ama kurumsallaşabiliriz. Karadüzen giden bir kongre sürecini kurallı, düzenli bir hale getirirsek burada kırılıp dökülmeleri engelleriz. 30- 40 senelik sistemle bu işler artık yürümüyor. Değişmenin zamanı geldi. Bir kıyamet kopmalı, her şey baştan değişmeli ki bu partinin içinde yenilikler filizlensin. Kemal beyin de buna olumlu yaklaşacağını düşünüyorum. Umuramı sunduğumuz metni inceleme fırsatı bulur."



İKİ PİLOT İLÇEDE DENEYELİM

Bu modelin az mahalleli bir metropol ve bir kırsal ilçedeki seçimlerde denenebileceğine, ortaya çıkan sonuçlar ve süreçle ilgili notların da modelin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına işaret eden Uygun, "Bizim yüzde 20 bandından kurtulmamız tamamen buna bağlı diye düşünüyorum. Parti içindeki bu adaletsiz, çokça adam yiyen bu kongre süreçlerini değiştirmemiz lazım. Delege olmayı ahbap çavuş ilişkisinden çıkarmamız lazım. Bir bilgisayar, kriterleri yerine getiren eşitler arasından rastgele seçimini yapsın, biz de işimize bakalım. Böylelikle delege ağalığını da yok etmiş oluruz. Ayrıca, kongre süreçlerini kısaltmak, sadeleştirmek ve hızlandırmak, küskünlükleri minimuma indireceği gibi partiye de önemli bir dinamizm katacaktır" diye konuştu.

 

 

 
Motosiklet hafif ticari araca çarpıp takla attı
 
Avrasya Tüneli'nde sürpriz satış hamlesi
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Meziyet Gündüz 6 Mart 2021 Cumartesi 16:15

Yorumunuz:Seçim yapılmadan sen ben bizim oğlan felsefesinden vaz geçilmedikce başarıya ulaşmak zordur.Bırakın üyeler seçsin.

Yorumu oyla      0      0  
ikbal kaytancılar 5 Mart 2021 Cuma 19:11

işlerine gelmeyenlerin net itira edeceği ancak parti için çok iyi bir uygulama olur.Küskünlerimiz kalmaz.İlçe Başkan adaylarınında bir ay önce ilçe yönetimini belirlemesi siyasi kurnazlığa,adamcılığa,her türlü kıvırarak bir yere gelmeye çalışanlara güzel bir darbe olur

Yorumu oyla      0      0  
Kel Osman 4 Mart 2021 Perşembe 21:35

Tekere çomak sokma kardeşim. Dur herkes memnun halinden

Yorumu oyla      0      0  
Alpaslan Bilen 4 Mart 2021 Perşembe 19:08

Harika.

Yorumu oyla      0      0  
Alpaslan bilen izmir Bğyük Sehir Belediye Meclis Üyesi! 4 Mart 2021 Perşembe 19:07

Parti küskünleri azalabilir veya kalkabilir!

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memleket Hareketi İzmir Temsilcisi Oğuz:''DEĞİŞİM İZMİR'DEN BAŞLAYACAK''
Muharrem İnce'nin başlattığı Memleket Hareketi'nin İzmir Temsilcisi Cüneyt ...
İYİ Parti'de şok istifa!
İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'ya yönelik "FETÖ'cü" çıkışı ...
CHP'li Serter’den iktidara ‘Ticari sır’ tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter iktidarın her konuda ‘Ticari Sır’ ...
 
CHP'li Kılıç: Vatandaş yoksulluktan, haksızlıktan nefessiz kaldı!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
CHP'li Sındır tepkili... "Bergama'da ata toprağı haraç mezat satılacak"
İzmir Bergama Belediyesi'nin 50 milyon TL'den fazla değer biçilen 832 ...
Başkan Sürekli'den şampiyon öğrenciye ziyaret
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Kanada merkezli dünya çapındaki ...
 
Şeriatı geri getirme vaadi!
Hilafetinin kaldırılmasının 97. yılında Yeniden Refah Partisi İstanbul ...
CHP'li Sertel'den ''En ucuz doğalgaz'' sözlerine asgari ücretli yanıt!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan'ın, ...
HDP'li belediyeye kayyum atandı
HDP'li Karaçoban Belediyesi'ne ilçe kaymakamı kayyum olarak atandı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri