ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4452
    Dolar
  • Euro
    34,7338
    Euro
  • Altın
    2.439,300
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/35°
    ADANA
  • ANKARA
    17/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Okullarda müfredat değişiyor... Taslak paylaşıldı!
Okullarda müfredat değişiyor... Taslak paylaşıldı!
19 Ekim 2022 Çarşamba - 11:00

CHP'li Beko: "AKP iş cinayetleri rejimi kurdu"

Bartın maden faciası nedeniyle hükümeti eleştiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Dünyada birçok ülke  maden sorununu bilim ve teknolojiyle çözdü. Türkiye'de ise işçilerin çalışma koşulları her geçen gün kötüye gidiyor. AKP iş cinayetleri rejimi kurdu" dedi.

CHP li Beko:  AKP iş cinayetleri rejimi kurdu

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yaptığı yazılı açıklamasında, iş cinayetlerinin yüzde 98’inin önlenebileceğini belirterek, "Bu facialar öngörülebilir ve önlenebilir facialardır. Fakat ne yazık ki ülkemizde meydana gelen pek çok iş kazasının en başta gelen nedeni aklı ve bilimi dışlamış kâr hırsına düşmüş bir anlayıştan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yaşanan felaketler aslında kaza değil bir cinayet, bir katliamdır. Amasra’da olanlar da öyledir ve bu nedenle insanlarımız hayatını kaybetmiştir. İşçilerin ölümüne neden olanların kalbî kurusun" dedi.

AVRUPA BİLİMLE ÇÖZDÜ 

AK Parti'nin 20 yıllık iktidarında 2 bine yakın maden işçisinin hayatını kaybettiğini söyleyen CHP'li Beko, saray yönetiminin iş güvenliğine yatırım yapmamak için direndiğini öne sürdü. Beko, dünyada birçok ülkenin ve Avrupa'nın bilim ve teknoloji ile grizu patlamalarını gündemlerinden çıkardığını, Avrupalı işçilerin aileleriyle birlikte doğum günü kutlamalarını maden ocaklarında yaptığını söyledi. 

SAYIŞTAY RAPORUNU  YOK SAYIYORLAR

Sayıştay'ın 2019'da yayınladığı raporda Amasra maden ocağı ile ilgili grizu patlama riski uyarısını anımsatan Beko, "Sayıştay, Bartın Amasra'daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığını söylüyor." Uyarıyor. Yine raporda "Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra "Kurum Degaj Yönergesi" hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir." deniliyor. Bunlar hep gözardı ediliyor. Utanmadan atadıkları genel müdür Sayıştay raporunu da yok sayıyor" eleştirisinde bulundu.

İŞÇİ HAKLARI AÇISINDAN EN KÖTÜ 10 ÜLKE 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)  Raporunu da paylaşan CHP'li Beko, işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında Türkiye'nin de yer aldığını belirterek, bu ülkelerin Bangladeş, Belarus, Brezilya, Filipinler, Honduras, Mısır, Kolombiya, Myanmar ve Zimbabve olduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. 

İŞ CİNAYETLERİ REJİMİ

AK Parti iktidarının iş cinayetleri rejimi kurduğunu ve işçilerin çalışma koşullarının her geçen yıl daha da kötüye gittiğini savunan Beko, maden alanında liyakatsiz yöneticilerin olduğunu iddia ederek, “AKP iktidarında 30 bine yakın işçi önlem alınmadığı için iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. AKP’li kurmayların dilinden ‘ekonomik kalkınma’, ‘büyüme’, ‘ileri Türkiye’, ‘yeni Türkiye’ ve ‘yerli-milli’ sözleri eksik olmadı. Ancak Türkiye işçi sınıfı ve halkımız açısından değişen bir şey yok. Aksine her geçen yıl emekçilerin aleyhine çıkarılan yasalar, giderek azalan alım gücü, liyakatsiz yöneticiler, hak ve özgürlük mücadelelerine karşı süreklileşen bir baskı ve güvencesiz çalışma koşullarının yaşama geçirildiği bir iş cinayetleri rejimi. İşte 20 yılın özeti bu” Sözleriyle tepki gösterdi.

AVRUPA'NIN BANGLADEŞ'İ HALİNE GELDİK

Yılda 1 milyona yakın meslek hastasının hastanelere başvurduğunu ifade eden Beko, meslek hastalıklarından ölen işçi sayısı ile ilgili verilerin gizlendiği için ölen işçi sayısının bilinmediğine dikkat çekti. Soma, Ermenek ve Zonguldak iş cinayetlerinden ders çıkartılmadığı eleştirisinde bulunan CHP'li Beko şu eleştirilerde bulundu:  "Zonguldak, Bartın, Karabük bölgesinde yaklaşık 5 bin maden işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Odalara kayıtlı 14 bin maden mühendisimiz var. Bunlarla ortak projeler hazırlansa bu felaketler başımıza gelmezdi. İktidara gelir gelmez çıkardıkları 4857 sayılı İş Kanunu ile taşeron çalıştırma başta olmak üzere esnek ve güvencesiz çalıştırma yasal hale getirilmiş ve kiralık işçilik ve özel istihdam büroları içerikli kölelik yasası ile bütün işlerde güvence tamamen ortadan kalkmıştır. Emek sürekli ucuzlaştırılmış, Türkiye önce Avrupa’nın Çin’i şimdi ise Avrupa’nın Bangladeş’i haline getirilmiştir. Bu kader, fıtrat değil patronların yanında yer alan AKP'nin bilerek ve isteyerek uyguladığı neoliberal politikaların bir sonucudur. Bu böyle gitmeyecek. İktidara geldiğimizde bir işçinin burnu kanasa dahi bunun hesabını soracağız." 

YAPILMASI GEREKENLER

Türkiye'nin iş cinayetleri sıralamasında dünyada 3. Avrupa'da 1. sırada yer aldığını belirten Beko, iş cinayetlerini önlemek için, " Sendikal Özgürlük, İş Güvenliğine Yatırım Teşviki, İş Güvenliği Yasası, Güçlü Denetim, Kaza Sonrası Özel Birim, Yeterli Mühendis İstihdamı, Patrondan Bağımsız Mühendisler, Oda denetimi sağlanmalı ve bunun yanı sıra uygunsuz ocaklar bir an önce kapatılmalıdır. Bu önlemler hemen alınmalıdır. Alınmazsa felaketler bitmez. Maden katliamları kader, fıtrat değildir. Ancak bilimin ve teknolojinin ışığında buna dur diyebiliriz. Bilim ve teknoloji yoksa iş cinayetleri de devam eder" değerlendirmesinde bulundu.

 
Başkan Engin muhtarları ağırladı
 
Ünlü şarkıcı sahnede yaşamını yitirdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Sürekli öğrencilerle buluştu
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İl Gençlik Kolları Başkanı ...
Erdoğan: "Her geçen gün iyiye gitmiyor muyuz?"
AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnsanlarımızın güvenlik ...
AK Partili Sürekli'den TOKİ ziyareti...
AK Parti İzmir İl Başkanlığı, il ve ilçe ana kademe kadın ve gençlik kollarının ...
 
CHP'li Bedri Serter: "Kız çocukları eğitime erişemiyor"
İzmir Milletvekili Bedri Serter, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü kapsamında, ...
Berkin Elvan tweetlerini silmişti, beklenen oldu! AK PARTİ'YE GEÇTİ!
CHP'den ayrıldıktan sonra katıldığı Memleket Partisi'nden de istifa eden ...
AK Partili Sürekli: ''Biz karınca gibi çalışırken onlar ipe un serdi
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği, “Türkiye’nin kazanımları ...
 
Kılıçdaroğlu: "Kasım ayında yapısal reçeteyi açıklayacağım"
ABD'deki ziyaretlerini sürdüren CHP lideri Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı ...
İYİ Partili Yüksel: "Vatandaşımızın ilgisi 2023 için ışık oluyor"
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Ünzile ...
CHP'li Torun'dan İzmir çıkışı: "344 milyon doların hesabını nasıl vereceksiniz?"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, halkın hizmet alımının engellendiğini ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri