ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4028
    Dolar
  • Euro
    34,8028
    Euro
  • Altın
    2.434,000
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
13 Haziran 2022 Pazartesi - 11:58

CHP'li Beko, Lezita'daki işçi kıyımını meclise taşıdı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş.’de Öz Gıda İş Sendikası’nın yetkilendirilmesine karşı çıkılarak işçilerin işten çıkarılmasına ve davayı kazanmalarına rağmen işe geri alınmamalarına tepki göstererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP li Beko, Lezita daki işçi kıyımını meclise taşıdı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde “İşveren hangi gerekçe ve deliller neticesinde işe iade davalarını kazanan işçileri işe geri almamıştır?” diye sordu.

Konuyu özetleyen Beko, “2021 Temmuz ayının sonunda, Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş.’de Öz Gıda İş Sendikası yetki için gerekli sayıya ulaşmış ardından Bakanlığınıza gerekli başvuruları yapmış ve konuya dair olumlu sonuç almıştır. Buna karşılık; ilgili şirket işverenlik yetki tespitine itiraz davası açmış, anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan 20 işçiyi ise tazminatsız bir biçimde, yüz kızartıcı suç işledikleri gerekçesiyle, işten çıkarmıştır. Bu duruma karşın; işten hukuksuz bir biçimde, uydurma gerekçeler ve çeşitli iftiralarla çıkarılan işçiler davalarını açmış, davası sonuçlanan işçiler işe iade davalarını kazanmış, sendikal tazminat almalarına hükmedilmiştir. İşverenin yaptığı hukuksuzluk tescillenmiş olmasına ve hiçbir yeni delil sunulmuş olmamasına rağmen, işçilerin mağduriyetinin devam etmesi için işveren tarafından sonuç istinafa taşınmıştır” bilgilerini verdi.

İŞÇİLER TEHDİT EDİLMİŞ!
CHP’li Beko, işverenin daha önce fabrikanın yıkama bölümüne taşeron getirmesinin, sendika tarafından yine Bakanlığa bildirildiğini bakanlık müfettişlerinin işverenin bu kararının muvazaalı olduğunu, sendikal faaliyeti engellemek için yaptığını rapor halinde sunduğunu hatırlattı. Tüm bunlara rağmen yine asıl işin yapıldığı bölümlerden asım bölümüne taşeron sokulmaya çalışıldığını belirten Beko, şunları söyledi;

“Taşeron uygulaması fabrikadaki üretimi sekteye uğratmış ve 15 saate varan mesailer gerçekleşmiştir. İşverenin bu tutumuna karşın işçiler tarafından yasadışı ve hukuksuz hiçbir eylem gerçekleştirilmemiştir. İşçiler kuralsız fazla mesai uygulamalarına tepkilerini dile getirmiş ve sendika ile masaya oturulmasını işveren temsilcilerine defaatle bildirmiştir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın işçilere tanıdığı haklar işverenlik ve temsilcileri tarafından hiçe sayılarak, işçiler, fabrikanın kapatılması, sendikanın girmemesi için her yolun deneneceği gibi tehditlere maruz bırakılmıştır. Bu tehditlere ve sendikal birlikteliği kırmak için yapılan tüm girişimlere ve yalanlara rağmen işçiler yılmamış, sendikasına sahip çıkmıştır. İşçilerin bu haklı talepleri nedeniyle 17 Mayıs ile 24 Mayıs arasında toplam 19 işçi daha telefonla aranarak işlerine son verildiği bildirilmiştir. 18 Mayıs gününden bu yana ise işçilerin fabrika önündeki haklı direnişi sürmektedir.”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'nun önergesinde şu sorular yer aldı;

1. İşveren hangi gerekçe ve deliller neticesinde işe iade davalarını kazanan işçileri işe geri almamıştır?

2. Çalışma Bakanlığı'nın verdiği çoğunluk tespitine rağmen işverenin sendikayı reddeden, yargıyı kendi çıkarları adına ve sendikanın fabrikaya girişini engellemek için kullandığını itiraf ettiği ifadeler hakkında ne yapılacaktır? Bununla ilgili şirketin attığı mesajlar, fabrika yönetim kadrosunun kayıt altına alınan konuşmaları mevcuttur. Bununla ilgili nasıl bir çalışma yapılacaktır?

3. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın müfettişlerinin fabrikada taşeron çalıştırılması ile ilgili hazırladığı raporun neticesinde hangi işlemler yapılmıştır, işverenlik bu rapora rağmen başka bir bölümde nasıl yeni bir taşeron hamlesi daha yapmıştır?

4. Sendikaya üye olmaları nedeniyle yüz kızartıcı suçlar gerekçe gösterilerek işinden olan işçilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?

5. Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A. Ş.nin, üretim alanındaki kötü görüntüleri basına yanmıştır. Bir gıda fabrikasına yakışmayan bu görüntülere dair ilgili bakanlık tarafından bir soruşturma yürütülecek midir? Yürütülüyorsa soruşturma hangi aşamadadır?

 
Çiğli’nin Pembe Misafirleri 10 festivalde ödüle aday!
 
3 kişinin katili konuştu: Şekerim düştü hatırlamıyorum!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Robot Olimpiyatı finalleri 2024'te İzmir'de!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bilim Kahramanları Derneği işbirliğiyle ...
İzmir Valiliği yıkım için yeniden ihaleye çıkıyor!
İzmir Valiliği, depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan valilik ...
Kenya'da bit pazarında Türk vatandaşlığı reklamı!
Afrika ülkelerinden Kenya'da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının bit pazarında ...
 
Cübbeli Ahmet Atatürk'e hak verdi!
Cübbeli Ahmet, Atatürk’ün Diyanete “Maturidi-Hanefi Başkan” şartı olduğunu ...
Sokak ortasında ilişkiye girdiler!
Sosyal medyada dolaşıma giren videoda, bir çiftin Beşiktaş'ta yağmura ...
Meteoroloji Genel Müdürünün düğünü yarıda kaldı!
Meteoroloji Genel Müdürü Mutlu Coşkun’un oğlu Yaman’ın Ankara’daki sünnet ...
 
Erdoğan'dan erken seçim açıklaması!
Van'da gençlerle bir araya Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Kemal, kasımda ...
Van'da deprem!
Van'ın Tuşba ilçesinde saat 21.35'te 5 büyüklüğünde bir deprem meydana ...
İzmir için kuvvetli sağanak uyarısı
Meteoroloji’den, yarın İzmir'in Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire, Bayındır ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri