ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5004
    Dolar
  • Euro
    34,6901
    Euro
  • Altın
    2.496,860
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    9/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    10/17°
    IZMIR
  • KONYA
    10/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
10 Şubat 2022 Perşembe - 10:47

CHP'li Murat Bakan: Halkı ithal çöplerle zehirliyorsunuz

Greenpeace’in Adana’daki yasa dışı plastik döküm alanlarındaki analizlerinin sonuçlarını açıklayıp konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Türkiye’yi dünyanın çöp sömürgesi haline getirdiniz. Yetmedi, halkı ithal ettiğiniz çöplerle zehirliyorsunuz. Derhal çöp ithalatını yasaklayın” dedi.

CHP li Murat Bakan: Halkı ithal çöplerle zehirliyorsunuz

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye iki ayrı soru önergesi verdi.

EN YÜKSEK TOKSİK DÜZEY

Greenpeace’in Adana’daki yasa dışı plastik döküm alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri üzerinde yaptığı analizin sonuçlarını açıklayan Murat Bakan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Toplanan örnekler hem Greenpeace Araştırma Laboratuvarlarında hem de bağımsız bir laboratuvardan bilim insanları tarafından incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; tespit edilen dioksin ve furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı çıkmıştır. Bu şimdiye kadar Türkiye’de rapor edilen en yüksek toksik düzey olarak tanımlanmıştır. Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği kanserojen olmasıdır. İzmir Kemalpaşa’daki, Çukurova’daki tarım arazilerinin ortasında ortaya çıkan çöp görüntüleri, Hollanda’nın çöpünün Mersin sokaklarında görülmesi, dere kenarlarında yakılan çöp görüntüleri öyle bir noktaya geldi ki artık görmezden gelinememektedir. Bu, çevre/doğa kirliliği kadar halk sağlığı açısından hayati bir konudur.”

"HALKI ZEHİRLİYORSUNUZ"

CHP'li Bakan'ın açıklaması şöyle:

"Adana’nın verimli tarım, hayvancılık ve sulama arazileri içinde yer alan 5 farklı çöp döküm alanında yapılan incelemelerin sonuçları, Türkiye’nin ve halkın içinde bulunduğu durumu gözler önüne sererken, iktidarın toksikliğinin ve saray rejimini tamamen çöktüğünün de göstergesidir. İstedikleri kadar reddetsinler plastik atıklar yasa dışı olarak yakılıyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan zehirli maddeler toprağa, suya, havaya ve besin zincirine karışıyor. Zehir insanların vücutlarında dolaşıyor. Yani hem doğaya hem insanlara zarar veriyor. Bu bilimsel rapor bir daha bazı gerçekleri önümüze koyuyor ve halk sağlığı için geri dönüşümü olmayan sonuçlar doğuracağına işaret ediyor.

Olması gereken; Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte hareket etmesidir. Ama bırakın birlikte hareket etmelerini, kendi iradeleriyle dahi hareket edemeyen bir bakanlar yığını söz konusu. Bu ülkenin toprağını, suyunu, havasını korumak; doğayı ve halk sağlını tehlikeye atacak her türlü faaliyeti, ticareti, yatırımı bertaraf etmek zorundayız. AKP’nin manipülasyonlarına rağmen bu konuyu güçlü bir şekilde gündemde tutmak zorundayız. Ülkemizin daha öncelikli hayati gündemlerinin yanında bu konuyu da konuşmaya devam etmek zorundayız. Yoksa; içecek temiz suyumuz, ekecek toprağımız, yiyecek gıdamız, yaşayacak bir hayatımız ve geleceğimiz olmayacak. Bir kez daha haykırıyoruz; Türkiye’yi dünyanın çöp sömürgesi haline getirdiniz. Yetmedi, halkı ithal ettiğiniz çöplerle zehirliyorsunuz. Derhal çöp ithalatını yasaklayın”

CHP’li Murat Bakan, Bekir Pakdemirli ve Murat Kurum’a şu soruları sordu:

- Greenpeace’in yaptığı bilimsel araştırma göz önünde bulundurularak; konuyla ilgili Bakanlığınızın görüşü nedir? Konuya ilgili hangi adımları atacaksınız?
- Sadece Adana’da verimli tarım, hayvancılık ve sulama arazileri içinde yer alan 5 farklı çöp döküm alanını kapsayan bu bilimsel çalışmayı ciddiye alarak; üretim alanları yani toprak ve su kaynakları başta olmak üzere halk sağlığını da doğrudan tehlikeye atan bu konuda mevcut durumu tespit etmek ve alınacak önlemleri belirlemek amacıyla Türkiye genelini kapsayacak şekilde yasa dışı plastik çöp döküm alanlarında benzer bir çalışma yürütecek misiniz? Detayları nedir?
- Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında koordineli olarak yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa detayı nedir? Yoksa gerekçesi nedir?
- Bakanlığınız bugüne kadar bu döküm alanlarında toprak ve su kirliliği yönünden etkilerine dair hiç bilimsel araştırma ve denetim yapmış mıdır? Detayları nedir?”

Murat Bakan ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan çöp ithalatına dair son verilerin detaylarını istedi. Murat Bakan, “Türkiye’ye 2021 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Türkiye’ye 2022 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir?” diye sordu.

 
Memurluğu bıraktı, 4 ülkeye çilek ihracatına başladı!
 
Soyer: En karanlık anda Buca Metrosu’yla umut ışığı yakacağız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akşener'den Kılıçdaroğlu'na yeşil ışık!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral ...
AK Partili Sürekli'den Tunç Soyer’e elektrik yanıtı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, sosyal medya hesabı üzerinden ...
CHP İzmir'den elektrik zamlarına tepki...
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, elektrik zamlarının geri alınması için ...
 
CHP'li Beko'dan motokurye çağrısı!
Motokuryeliğin çok tehlikeli mesleklerden olduğunu, 190 kuryenin iş cinayetine ...
CHP'li Sertel: Bu paralarla nasıl geçinecekler?
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Aile ...
Erdoğan'dan flaş Sedef Kabaş hamlesi!
Gazeteci Sedef Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz yaptığı açıklamada, “Cezaevinde ...
 
CHP'den 30 ilçede elektrik zammı protestosu...
CHP İzmir İl Başkanlığı, kentin 30 ilçesinde eş zamanlı olarak elektrik ...
AK Partili Sürekli: Sıkıntıları aşacağız
AK Parti İzmir İl Başkanlığı koordinasyonundaki eş samanlı 30 ilçe ziyaretleri ...
İYİ Partili Çıray: Elektrik şirketlerinin zararını millete ödetiyorlar!
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, elektrik şirketlerinin pandemi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri