ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
22 Aralık 2021 Çarşamba - 10:21

CHP'li Sertel: Zararı 2 milyara dayanan PTT içi boşaltılarak satılacak mı?

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Sayıştay'ın 2020 yılı raporları doğrultusunda PTT ile ilgili tespitleri paylaştı. PTT'nin 2018'de Varlık Fonu'na devredilmesinden sonra her yıl zarar ettiğini söyleyen Sertel, "181 yıllık kurumun içini göz göre göre boşaltıyorlar. Asıl amaç zarar ettirip satmak. Asıl amaç PTT gibi bir kurumu da yok etmek, özelleştirmek. Devletin bütün KİT’lerine gözünü dikmiş, onları eriten ve yok eden bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

CHP li Sertel: Zararı 2 milyara dayanan PTT içi boşaltılarak satılacak mı?

CHP'li Atila Sertel, PTT'nin Türkiye Varlık Fonu’na devredildiğinde öz sermayesinin 2.7 milyar TL olduğunu, son iki yılda ise 1 milyar 959 milyon zarar ettiğini öne sürdü. Sayıştay raporlarına dayanarak bazı bilgiler aktaran Sertel yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu iktidar Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşlarına zarar vermeye devam ediyor. 2018 yılında TVF’ye devredilen PTT o tarihten bu yana zarar üstüne zarar açıklıyor. 181 yıllık kurumun içini göz göre göre boşaltıyorlar. Asıl amaç zarar ettirip satmak. Asıl amaç PTT gibi bir kurumu da yok etmek, özelleştirmek. Devletin bütün KİT’lerine gözünü dikmiş, onları eriten ve yok eden bir iktidarla karşı karşıyayız. AKP iktidarı Türk Hava Yolları, Halkbank, Ziraat Bankası, Çaykur, Botaş gibi Türkiye’nin göz bebeği kurumlarını Varlık Fonu’na devretti. Bu şirketlerin birçoğu her yıl zarar açıklıyor. Varlık Fonu’na devredilene kadar kar eden bir kuruluş olan PTT, 2019 yılında 1 milyar 218 milyon, 2020 yılında ise 740 milyon TL zarar etti. 2018 yılında 2 milyar 727 milyon TL öz sermayeye sahip olan şirketin öz sermayesi, 2019 yılında yüzde 44 azalarak 1.5 milyar TL’ye, 2020 yılında ise yüzde 49 azalarak 774 milyon TL’ye geriledi. PTT’nin öz sermayesi sadece iki yılda yüzde 71.6 oranında erimiş oldu. Tıpkı ülkemiz gibi kötü yönetilen PTT, yıldan yıla eriyor.”

"PTT ASLİ İŞİNİ YAPMIYOR, FİRMALARA YAPTIRIYOR"

Atila Sertel'in açıklaması şöyle devam etti:

"2016’da 82 milyon TL net kar açıklayan Çaykur, TVF’ye devredildiği 2017’de 267 milyon TL, 2018’de 657 milyon TL, 2019’da ise 635 milyon TL zarar etti. Varlık Fonu’na devredildiği yıl 215 milyon kar eden PTT, 2019 yılında 1 milyar 218 milyon, 2020 yılında ise 740 milyon TL zarar etti. Öz sermayesi yüzde 71 azalarak adeta kuşa çevrildi. Öz sermaye demek kurumun gücü demek. 181 yıllık PTT’yi ayakta duramayacak konuma getirdiler. PTT 2020 yılında 5 milyar 805 milyon 343 bin TL gelir elde ederken, giderleri 6 milyar 546 milyon 339 bin TL olmuş. Giderlerin içerisinde yüzde 81 ile en büyük payı dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler alıyor. Nedir bu dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler derseniz? PTT asli işi olan posta-kargo ayırım ve dağıtım hizmetlerini kendisi yapmıyor. 25 binden fazla çalışanı olan kurum asli işini yani posta-kargo ayırım ve dağıtım hizmetlerini başka firmalara yaptırıyor. Üstelik bu işi de belli firmalara ihaleye çıkmadan doğrudan temin yöntemiyle veriyor. Bu firmalara oluk oluk para akıtan PTT, 181 yıllık kurumun parasını birilerine peşkeş çekiyor. Biz buna dur diyoruz, diyeceğiz. Halkımız da bilsin ve bu soygun düzenine dur desin.”

"ARAÇLAR ÖZEL İŞLERDE KULLANILMIŞ"

Sayıştay’ın tespitine göre 2020 yılı için yönetim Kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür genel müdür yardımcıları, iştirakler başkanı ile özel kalem birimine tahsisli araçlar için 6 bin litre, hukuk müşaviri ve daire başkanları için ise yıllık 3 bin litre akaryakıt miktarı tahsisi edildiğini belirten Sertel, tahsis edilen bu akaryakıt miktarının 10 kat aşılarak bir yılda 64 bin 516 litre akaryakıt tüketildiğini vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“Denetim raporunda Sayıştay akaryakıt tüketimine de vurgu yapıyor ve üst düzey yöneticilere tahsis edilen araçların hafta sonu ve bayram tatillerinde dahil kullanıldığına dikkat çekiyor. Yani tahsis edilen araçlar sadece işe gidip gelmek için değil tüm özel işlerinde kullanılmış. Sayıştay özel işlerinde kullandıkları için yöneticilerin menfaat sağladığını belirterek bu giderlerin vergilendirilmesi gerektiğini söylüyor. Kendilerine tahsis edilen akaryakıt miktarını fazlasıyla aşan yöneticiler bu şekilde yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve Özel Kalem’e tahsisli 68 araç için 2018 yılında 99 bin litre, 2019 yılında 101 bin litre (3545 litresi Ulaştırma Bakanlığına tahsisli iki araç, 50 litresi PTT Spor Kulübü’ne tahsisli bir araç için), 2020 yılında ise 49 araç için 64 bin 516,71 litre yakıt tüketimi gerçekleşmiş. 2020 yılı için ortalama akaryakıt fiyatlarını göz önüne aldığımızda sadece bir yılda 450 bin liradan fazla akaryakıt harcamışlar. Kendilerine verilen araçları özel işlerinde de kullanan PTT yöneticileri tabiri yerindeyse kurumu yağma hasanın böreği gibi yağmalamışlar.”

 
Borsada sert satış dalgası!
 
Borsa açılışta sert düştü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Parası olmayanlar parası olanların faizini ödeyecek!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıkladığı dövize endeksli mevduat planına ...
Sarnıç'ta 'Hazine Arazisi' sorunu çözülüyor!
Gaziemir’in Sarnıç bölgesinde yıllardır süren ‘Hazine arazisi’ sorunu ...
TRT'den dış yapımlara rekor ödeme!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT'nin 2020 yılında dış yapımlara ...
 
Bahçeli'den ekonomi yorumu: Oyun büyük!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. ...
Ekonomi konuşmasında erken seçim mesajı
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, "Bir birikimin üstüne gelmiş olan ...
CHP'li Sındır'dan güvenlik görevlisi teklifi!
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, devlet okullarında ...
 
CHP'li Beko: Yine yok sayıldı!
2022 yılı asgari ücretini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ...
Ömür boyu siyaset yasağı!
Muhalefet partileri tarafından parlamenter sistem çalışmalarında son konu ...
CHP'li Beko: Ekonomik kurtuluş savaşı değil peşkeş var!
CHP İzmir Milletvekili, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri