ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5208
    Dolar
  • Euro
    34,7793
    Euro
  • Altın
    2.423,750
    Altın
  • Bist-100
    9.733,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/26°
    IZMIR
  • KONYA
    17/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
CHP'li Kılıç: Vaad kopya, sonuç fiyasko!
CHP'li Kılıç: Vaad kopya, sonuç fiyasko!
Güneşlenirken öldü!
Güneşlenirken öldü!
TikTok'a büyük darbe... Ya satılacak ya da yasaklanacak!
TikTok'a büyük darbe... Ya satılacak ya da yasaklanacak!
17 Mayıs 2022 Salı - 13:41

Çeşme Projesi'ne karşı dev miting: 'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Çevrecilerin "İzmir'in Kanal İstanbul'u" diye adlandırdığı Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi'ne karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çağrısıyla protesto mitingi düzenlendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Tayyip Erdoğan almış eline cetveli, kalemi haritayla çiziyor. Şurası bu ülkenin iş adamına, burası Katarlı'ya diye çiziyor. İzin vermeyeceğiz" dedi. Başkan Soyer, "Son nefesime kadar şehrimin doğasını koruyacağım" derken, Ekrem Oran ise bilirkişi raporuna dikkat çekti.

Çeşme Projesi ne karşı dev miting:  İZİN VERMEYECEĞİZ

SONKALEİZMİR-İzmir'de bölgeye büyük yapılaşma getireceği, doğa tahribatına neden olacağı ve su kıtlığı yaratacağı eleştirileri getirilen, "İzmir'in Kanal İstanbul'u" diye anılan anılan Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi'ne karşı bugün protesto mitingi düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çağrısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitinge KESK, DİSK, TTB, TÜRK-İş, İzmir Barosu ve çevre dernekleri ile yurttaşlar büyük ilgi gösterdi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır ve Sevda Erdan Kılıç ile ilçe belediye başkanları da mitinge katılarak destek verdi.


Pankartlar açıp meydana yürüyen yurttaşlar "AKP mezara, halk iktidara", "AKP Çeşme'den elini çek", "Ranta teslim olmayacağız" "Gün gelecek, devran dönecek, AMP halka hesap verecek" sloganları attı.

ALİ ÖZTUNÇ: "RANTA 'YUH' DİYORUZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Ali Öztunç şunları söyledi:

"Bugün öğle vakti saat 12.30. Güneşin en tepede olduğu vakitte buraya geldiyseniz, bir amacınız, isteğiniz, isyanınız var. Nedir bu? Diyorsunuz ki; Çeşme ranta kurban edilmesin. Biz İzmirliyiz, Çeşme'de yaşıyoruz. İzmir'in, Çeşme'nin güzelliğini bozmayın, beyefendiler, efendiler diyorsunuz. Siz bunu söylüyorsunuz. Çeşme'ye, Yarımada'ya sahip çıkmak istiyorsunuz ama birileri haritacılık oynuyor. Tayyip Erdoğan almış eline cetveli, kalemi haritayla çiziyor. Şurası bu ülkenin iş adamına, burası Katarlı'ya, burası şu rantiyeciye diye çiziyor. Buna izin verecek misiniz? Buna izin vermeyecek İzmir. Hiçbirimiz izin vermeyeceğiz. Bunları parayı bitirdiler, Hazine'yi soydular. 128 milyar doları buharlaştırdılar. Mustafa Kemal Atatürk'ten bu güne cumhuriyetin ne kadar değeri, fabrikası varsa hepsini sattılar, peşkeş çektiler. Demir çelikleri, limanları, SEKA'yı... Kıyıları, sahilleri, ormanları sattılar. Sıra Çeşme gibi turizm alanlarına geldi. Bütün kuşlar bitti sıra leyleğe geldi. Buna izin vermeyeceğiz. Bunun için sizinle dayanışma içindeyiz. AKP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir milletvekili Hamza Dağ'a sesleniyorum. Ey Hamza Dağ her konuda konuşuyorsun. İzmir'le ilgili en ufak bir konu olunca ağzını açmıyorsun. Çeşme Projesi rant projesidir. İstanbul'da Kanal İstanbul, İzmir'de Çeşme Projesi. Ey Hamza Dağ eğer sende tırnak ucu kadar İzmir sevdası varsa bu projeye karşı durursun. Bugün Cumhuriyet Meydanı'nı doldurduk. Akıllarını başlarına alsınlar. Bu bir uyarıdır. Eğer bu projeyi devam ettirirlerse Gündoğdu'da yüz binlerle haykırırız. 'Hayır, hayır, hayır' deriz. Hep beraber bu talan projesine, ranta yuh diyoruz. Herkes bilsin hep beraber bu projeye karşı olacağız."



TUNÇ SOYER: "İZMİR'İN KİMYASINA VE RUHUNA AYKIRI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şöyle konuştu:

"Bu şehirde daha çok betona ve yıkıma ihtiyacımız yok. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim bölgesine bakanlıkça yapılan planlama çalışmaları ne yazık ki İzmir'in tüm değerlerini tehdit ediyor. Çeşme Projesi, Çeşme'ye ait değildir. Çeşme'nin değerlerini anlamayan, onun değerlerini yok eden dışarıdan zoraki dayatılmış bir kurgudur. Proje alanı İzmir'in en kurak, toprak ve su açısından en fakir yerleri. Oysa bu proje bu alana aşırı su kullanan golf sahalarını getiriyor. Bölgede farklı tarihlerde ilan edilmiş 11 turizm merkezi bulunuyor. Bunların sadece 3 tanesinin onaylı imar planı var. Çeşme'de bunca turizm alanı boşken bu proje yepyeni bir bölgeyi imara açıyor. Çeşme'nin su kaynakları zaten çok kısıtlı. Ulaşım meselenin diğer bir ayağı. Çeşme'nin İzmir'le tek bir yol bağlantısı var. Yaz aylarında daha şimdiden bu yol tıkanıyor. Böylesine büyük bir projenin trafik için gerçekten bir çözümü yok. Tasarlanan çalışma kağıt üzerinde güzel olabilir ama Çeşme Projesi İzmir'in kimyasına ruhuna aykırıdır.



"YENİ DAVALAR AÇACAĞIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu projeye karşı yürütülen tüm hukuki süreçlere müdahil oldu. Bundan sonra da yeni davalar açmaya devam edeceğiz. Doğa kimsenin babasının çiftliği değil. İzmir'in madencilere bırakacak tek bir zeytin ağacı yoktur. İzmir'in ranta kurban edilecek tek bir metrekare kıyısı yoktu. Bergama'dan Seferihisar'a, Selçuk'tan Kiraz'a ve Çeşme'ye kadar İzmir'in her karış toprağı korumamız altındadır. Bir belediye başkanının asli görevi görev yaptığı şehrin doğasını korumaktır. Son nefesime kadar bunu koruyacağım. Göreceksiniz, doğamızı direne direne koruyacağız. Direne direne kazanacağız."



İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP'in Çeşme Projesi davasını yürüten avukat Ömer Turgut Erlat da projenin olumsuzlukları ile ilgili bilgi verdi.

EKREM ORAN: "BİLİRKİŞİ RAPORUNDAN SONRA PROJE NETLEŞTİ"

Miting sonrası SONKALE'ye konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da şunları kaydetti:

"Tüm İzmir halkı Çeşme Projesi'ne hep beraber, CHP örgütü, işçiler, emekçiler, sivil toplum ve çevreciler 'Hayır' dedi. Bilirkişi raporuna kadar Büyükşehir Belediye başkanımızla beraber toplantılara düzenli olarak katılıp fikirlerimizi ve eleştirilerimizi bildirmiştik. Bilirkişi raporundan sonra proje netleşti. Masada ne konuşulduğunu bilmek için Tunç başkanla beraber masadaydık. Bilirkişi raorundan sonra doğanın ne kadar zedeleneceği, kamu yararı olup olmadığı ortaya çıktı. Ben ve Tunç başkan bilirkişi raporundan sonra tarafımızı belirledik. Belediye başkanı olarak fikrimiz var tabi ancak bilim adamlarının bilirkişi raporu durumu net şekilde ortaya koydu"



BİLİRKİŞİ "UYGUN DEĞİL" RAPORU VERMİŞTİ

Danıştay 6. Dairesi'nce atanan bilirkişi, önceki ay Çeşme projesi için “Planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varılmıştır” şeklinde rapor hazırlamıştı. Öte yandan tepkilere rağmen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geçen Mart ayında İzmir'de bir basın toplantısı düzenleyerek projede kararlı olduklarını vurgulamıştı.

 

 

 
Mutfak tüpüne de zam geldi!
 
Altınordu'da flaş gelişme... ÖZKAN BIRAKTI!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş Twitter açıklaması... Elon Musk vaz mı geçti?
Dünyanın en zengin ismi Elon Musk’ın 44 milyar dolarla talip olduğu Twitter’ı ...
Uyuşturucundan ölen Elif'in ablası hakkında yakalama kararı!
İzmir'in Konak ilçesinde Elif Terziler'in (16) taksiyle hastaneye götürülürken ...
İzmir'de öldürülmüştü... Uzman çavuşa hüzünlü veda!
İzmir'de tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürülen Uzman Çavuş ...
 
İzmir'de 34 yaşındaki solist can verdi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde uyuşturucu kullandığı iddia edilen 34 yaşındaki ...
CHP'den Atatürk Havalimanı çıkarması!
CHP, Atatürk Havalimanı’nın yıkılarak Millet Bahçesi kurulması projesine ...
İşitme engelli olimpiyat şampiyonlarından Soyer’e ziyaret!
Brezilya’da düzenlenen 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları şampiyonu ...
 
CHP’li Bakan’dan Soylu’ya Özel Harekat Ocakları Derneği soruları!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Özel Harekat Ocakları adlı derneği Meclis gündemine taşıdı.
İzmir'deki uyuşturucu operasyonunda 32 tutuklama!
İzmir'deki geniş çaplı uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 69 şüpheliden 32'si tutuklandı.
Birinci olan elendi, müdürün eşi alındı!
Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi alımında, ön değerlendirme sınavına ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri