ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4771
    Dolar
  • Euro
    34,8403
    Euro
  • Altın
    2.441,090
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
17 Haziran 2023 Cumartesi - 09:55

Çeşme'de 'Okullara imam' protestosu: Derhal vazgeçin!

Çeşme'de, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ortak bir basın açıklaması yaparak, İzmir’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” kısa adıyla ÇEDES projesi kapsamında yapılan protokolle, okullara “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz gibi din görevlileri gönderilmesine tepki gösterdi. 

Çeşme de  Okullara imam  protestosu: Derhal vazgeçin!

Çeşme Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen ortak basın açıklamasına, CHP Çeşme İlçe Örgütü, TKP Çedşme İlçe Örgütü, HDP Çeşme İlçer Örgütü, Türk Anneler Derneği Çeşme Şubesi, Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, DİSK Emekli-Sen Çewşme Şubesi, Eğitim-İş Çeşme Temsilciliği, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Şubesi, Çeşme Kültür ve Dayanışma Derneği, İzmir Yerel Tohum Derneği, Çeşme Fotoğraf Sanatı Derneği, Ilıca Kültür ve Sanat Derneği, Çeşme Romanlar Derneği temsilcileri katıldı. 

DİSK Emekli-Sen Çeşme Şubesi Başkanı İbrahim Tuz tarafından okunan ortak basın açıklamasında şöyle denildi:

"GERİCİ VE TEHLİKELİ ÇEDES PROTOKOLÜ İÇİN ÇAĞRIMIZDIR: HEP BİRLİKTE REDDEDELİM!

Seçimlerin bitmesinin ardından AKP iktidarı eğitimi gericileştirme çalışmalarına gözle görülür şekilde hız vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığının dernek ya da vakıf adı altında örgütlenmiş bazı tarikat-cemaat yapılanmaları ile protokoller imzalayıp çocuklarımızın körpe zihinlerinin bilimdışı öğretiler ve hurafelerle doldurulmasına neden olması, kamuoyunda ciddi tepkiye neden olmuş; kimi siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerince ağır bir şekilde eleştirilmişti.

Daha önce de yüzlerce okulumuzu AKP yanlısı dinci vakıfların kullanımına açtığı hafızalarda tazeliğini koruyan Milli Eğitim Bakanlığı, ne yazık ki ülkemiz için ciddi bir beka sorunu haline gelmiştir.
 
Eskişehir ve İzmir’de okullara imam ve vaiz gönderilmeye başlanmıştır. Özellikle İzmir’de imam giren okul sayısı günden güne artmaktadır. İzmir’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” kısa adıyla ÇEDES projesi kapsamında yapılan protokolle, okullara “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz gibi din görevlileri gönderilecektir.

ÇEDES PROTOKOLÜ HUKUKSUZDUR:

Çünkü Anayasa ile de 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunuyla da çelişmektedir.
Anayasanın 2. maddesinde devletin temel nitelikleri arasında belirtilen laiklik, Anayasanın 4. Maddesindeki düzenlemeyle devletin değiştirilemez ve değiştirilmesi önerilemez niteliği durumundadır.
Laiklik, 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizde 1937 yılından günümüze kadar tüm Anayasa metinlerinde aynı önem ve değerde yer almıştır. Anayasa ve yasalarda korunan ve çağdaşlaşmanın, bilimsel ilerlemenin ve toplumsal barışın güvencesi olan laiklik; siyasal uygulamalarla saldırıya uğramakta, hukuksal metinlerin ve güvencelerin de içi boşaltılmaktadır.

Anayasanın 42. maddesi şu şekildedir: “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.” derken ÇEDES, kanunla belirlenen bir uygulama olmadığı için ve de laik ve bilimsel eğitimle tezat oluşturduğu için bu hükümle çelişmektedir.  

Bununla birlikte; pedagojik formasyonu olmayan imam, vaiz gibi din görevlilerinin eğitim-öğretim süreçlerine katılmaları, çocukların psikolojik gelişimi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. İlgili dersler, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde pedagojik formasyon alan öğretmenler tarafından da veriliyorken; böylesine Anayasaya ve yasalara aykırı bir düzenlemeye gidilmesi, ülkemizin geleceği adına kaygı vericidir.
Ayrıca;

ÇEDES PROTOKOLÜ MANTIKSIZDIR:

Okullarımızda din eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında uzman öğretmenler tarafından zaten verilmektedir. Öte yandan öğretmenlerimizin “değerler eğitimi” konusunda eğitim aldıkları bir alan olduğu gibi, hali hazırda zaten okullarımızda bu konuda uzman olan öğretmenler tarafından “değerler eğitimi” verilmektedir.

Zaten okullarımızda görev yapan öğretmenler öğrencilerine “değerler eğitimi” verirken, dışarıdan başka görevliler atamak, hem kamu kaynağını doğru kullanmamaktır ve hem de mantıkla çelişmektedir.
Eğitim, sadece öğretmenlerin yapabileceği bir uzmanlık mesleğidir.

Velilerimizi ve kamuoyunu, ÇEDES ve benzeri laik bilimsel eğitim karşıtı uygulamalara karşı birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz. Aşağıda isimlerini belirttiğimiz sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri olarak, okullarımızın dini referanslı etkinliklerin yapıldığı yerler değil, laik ve bilimsel eğitim mekanları olması için yürüttüğümüz mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.

ÇEDES VE BENZERİ UYGULAMALARDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR!

Milli Eğitim Bakanlığını, Anayasal ve yasal sorumluluklarını yerine getirmeye ve bu ağır yanlışlıklara son vermeye çağırıyoruz!"

 

 

 
Sıcak hava felaketi: 8 ölü!
 
Karabağlar’da yaz spor okulları başlıyor...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç nüfusta işsizlik sorunu!
Türkiye'de yaş aralıkları 15 ila 24 yaş arasındaki nüfus 12 milyona yaklaşıyor. ...
Almanya'da Erdoğan afişlerine yasak!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkede miting yapmasını yasaklayan Almanya, son ...
NATO'da kriz... Anlaşmazlıktan Türkiye'yi sorumlu tuttular!
Brüksel'de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında ittifakın, Rusya'nın ...
 
14 yaşındaki çocuk araba çaldı!
İzmir'in Foça ilçesinde bir evden hırsızlık yaptığı ve otomobil çaldığı ...
Erdoğan’dan Tanju Özcan’a heykel cevabı!
Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi öncesi Recep Tayyip Erdoğan’ın ...
İzmir'de 890 bin öğrencinin karne sevinci!
İzmir'de, 890 bin öğrenci karne heyecanı yaşadı.
 
İzmirliler dikkat... Sabah saatlerinden itibaren etkili olacak!
Meteorloji Genel Müdürlüğü, aralarında İzmir'in de bulunduğu 22 il için ...
Yeni büyükelçi atamaları... Hakan Fidan tebliğ etti!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bazı büyükelçilerin yeni büyükelçilik ve ...
CHP İzmir'de kritik toplantılar!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu haftalık olağan yönetim ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri