ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5797
    Dolar
  • Euro
    34,9041
    Euro
  • Altın
    2.437,290
    Altın
  • Bist-100
    9.645,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
4 yaşındaki Sultan boğazı kesilerek öldürüldü!
4 yaşındaki Sultan boğazı kesilerek öldürüldü!
Erdoğan İsmailağa liderinin cenazesine katıldı
Erdoğan İsmailağa liderinin cenazesine katıldı
İYİ Parti'de kurultay öncesi bir istifa daha!
İYİ Parti'de kurultay öncesi bir istifa daha!
Özgür Özel, Erdoğan görüşmesi için tarih verdi
Özgür Özel, Erdoğan görüşmesi için tarih verdi
21 Eylül 2022 Çarşamba - 10:44

Çiğ süt fiyatı memnun etmedi... ÜRETİCİ BÜYÜK SIKINTIDA!

Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün alım tavsiye fiyatını, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 7,5 TL olarak açıkladı. Mazot, yem gibi maliyetlerdeki artış cep yakarken açıklanan süt fiyatı üreticiyi memnun etmedi. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, yem, akaryakıt, ilaç, tohum ve veterinerlik hizmetleri gibi maliyetlerin süt üreticisini zor durumda bıraktığını belirterek, "Süt ve et bu fiyatta kalırken girdilerin aşırı derecede artması çiftçimizi sıkıntıya soktu” dedi.

Çiğ süt fiyatı memnun etmedi... ÜRETİCİ BÜYÜK SIKINTIDA!

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, açıklanan çiğ süt alım fiyatını ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Öztürk, şunları söyledi:

“FİYAT ARTIRILMALI”

“Şu anda çiftçimizin zorluklarına, girdilerin maliyetlerine bakarak, Ulusal Süt Konseyi’nin bu konuda tekrar açıklama yapması için bir gündem oluşturmamız gerekiyor. Yani Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği 7,5 TL taban fiyat, sadece bölgesel olarak bazı eksikliklerle 7,3-7,4 liradan alınan yerlerde taban fiyatın 7,5 olmasını sağladı. Ama bunun yanında tabii bizim çiftçimizin bu girdi maliyetlerinin yüksekliği yüzünden bu fiyatın artması gerekiyor. Tabii bu fiyatı artırırken sanayiciyi de düşünmemiz gerekiyor. Sanayicinin de ürettiği ürünü raflara yansıtabilmesi, raflardaki ürünlerin yeterince alınabilmesi için o fiyatların da uygun olması gerekiyor. Bunun için Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamış olduğu rakam tabii yetiştiriciyi ve bizleri kesinlikle memnun etmedi. Ama burada Ulusal Süt Konseyi’nin belli bir oranda artırıma gitmesi lazım.”

"GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK"

Süt üreticisinin girdi maliyetlerindeki aşırı artışa dikkat çeken Osman Öztürk, şöyle devam etti:

“Girdi maliyetlerinin zaten yüksek olması, bizim şu andaki süt üreticimizin en büyük handikabı. Özellikle bu yıl başından beri artan süt fiyatlarının yanında girdi maliyetleri de ileri derecede arttı. Üreticimiz bunu karşılamakta çok zorluk çekiyor. Şimdi süt ve et, üreticinin üretebildiği tek şey. Bunun karşılığında ‘süt et eşittir' dediğimiz zaman, bunun yanında yem artı, akaryakıt artı, veteriner artı, ilaç artı, tohum artı… Yani buna birçok artı sayabiliriz. Bu artıların hepsi beraber eşittir süt ve et diyoruz. Bir tarafta süt ve et bu fiyatta kalırken diğer girdilerin aşırı derecede artması, bizim ülke çiftçimizi ve ülke üreticimizi büyük sıkıntıya soktu.”

“PRİM DESTEĞİ 1 TL OLMALI”

Öztürk, çiğ süt prim desteğinin de en az 1 TL olarak açıklanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Burada esas görev devletimize düşüyor. Devlet, özellikle Tarım Bakanlığı, süt primlerini acilen açıklaması lazım. Ve bu primlerin en az 1 TL’den aşağı olmaması lazım. Bizim de bütün bakanlık yetkililerinden ve bakanımızdan isteğimiz, süt primlerinin en kısa sürede açıklanması. Süt primlerinin, 1 liranın altında olmamak şartıyla devletin desteklemesi lazım. Bunun da en güzel örneğini nasıl gördük? Üçüncü ayda, martta yapılan süt desteklemeleri. 1 liradan desteklendi ve bu desteği alan vatandaşlarımız o ay için kendilerine güzel bir gelir elde ettiler ve desteklerin farkına vardılar. Ama bu desteğimiz şimdiki gibi; temmuz, ağustos ayında olduğu gibi 20 kuruş olursa çiftçimiz bu girdi maliyetlerini karşılayamaz ve sıkıntımız giderek büyür.”

“DEVLET DENETLEMELİ”

Girdi maliyetlerinin sıkı bir devlet denetimiyle kontrol altına alınabileceğini söyleyen Osman Öztürk, “Geçen hafta bin 700-bin 800 olan saman fiyatları, bu hafta 3 bin lira. Et fiyatları, bir hafta içerisinde 90’lardan 105’lere çıkıyor, tekrar 90’lara iniyor. Şimdi tekrar yükselişe geçiyor. Yani bir hafta içerisindeki bu kadar hareketliliğin bakanlığımız tarafından denetlenmesi lazım. Bu kuruluşlarda eğer haksız bir kazanç elde edildiği görülüyorsa bu haksız kazanç elde edenlere gerekli cezalar verilmesi lazım. Kontroller yapılması lazım. Gerekirse bir yıl, bu belgelerinin iptal edilmesi lazım. Yani kontrolün eksik olduğu bir yerde, fiyatların bu kadar artış gösterdiği bir yerde üreticimizin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değil” dedi.

“ÇOĞU KİŞİ HAYVANLARINI KESTİRMEK ZORUNDA KALIYOR”

İzmir Tire’de aile olarak besicilik yapan Kerim Kaynaş ise “Şu anda biz, bu fiyatlardan memnun değiliz. Girdi maliyetleri çok yüksek. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Alamayınca, içimizdeki heyecanımız gidiyor. Bizim mesleğimiz, dedemizden kaldı. Bu işletmeyi kurduk, yapacağız. En çok zorlayan, maliyet. Yem fiyatları çok yüksek. Süt fiyatları düşük. Elimizdeki malı ucuza almak istiyorlar. Elimiz kolumuz bağlı. Bu şartlarda üretim yapmak zorlaşıyor. Çoğu kişi zaten hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyor. Bu şartlarda bakamayan çok. Silaj pahalı, saman pahalı. Her şey yüksek, yani maliyetlerimiz” dedi.

 
Murat Bakan'dan Deniz Yücel açıklaması: PARLAMENTOYA YAKIŞIR!
 
Karşıyaka'da önemli hizmet... Alzheimer Evi açıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ROJİN'E OKUL ÇİLESİ... Bu kadar zor mu bir öğrencinin naklini yapabilmek!
Van'dan İzmir'in Kemalpaşa ilçesine yerleşen Koç ailesinin kızları, 11'inci ...
Yangın söndürme helikopteri düştü!
Kastamonu' dan Muğla' nın Marmaris ilçesi'ndeki yangın bölgesine gitmekte ...
İzmir'de orman yangını!
İzmir'in Kiraz ilçesinde, henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. ...
 
Pençe-Kilit bölgesinden acı haber!
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde açılan taciz ...
Konak'ta müzik ziyafeti
Konak Belediyesi Sanathane Açık Hava Sineması ve Gösteri Sanatları Merkezi, ...
Marmaris’te orman yangını!
Muğla’nın Marmaris ilçesi Yalancı Boğaz yolunda orman yangını başladı. ...
 
CHP'li Bayır'dan İzmir'in elenmesine tepki: "Karar hangi ölçütlerle alındı?"
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, UNESCO Dünya Mirası 2022 daimi ...
CHP'li Polat: İzmir cezalandırılıyor!
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Kültür ...
Genç avukat canına kıydı!
27 yaşındaki genç avukat İzmir'in Bornova ilçesindeki evinde kendini asmış halde bulundu. 
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri