ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
4 Ekim 2021 Pazartesi - 14:27

DEÜ İktisat önünde barınamıyoruz, geçinemiyoruz eylemi!

İzmir'de barınma sorununa dikkat çekmek için Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan bir grup üniversite öğrencisi, "Barınamıyoruz, Geçinemiyoruz, Hakkımızı Alacağız" yazılı pankart açtı. Fahiş kira artışları ve yurt eksikliği nedeniyle birçok kişinin kaydını dondurmak zorunda kaldığını aktaran üniversiteliler, elektrik, su, doğal gaz,internet, ulaşım gibi zaruri ihtiyaçlara çok yüksek zamlar yapılırken KYK bursunun 650 TL olmasını ise eleştirdi.

DEÜ İktisat önünde barınamıyoruz, geçinemiyoruz eylemi!

SONKALEİZMİR- Bugün öğlen saatlerinde, Buca'daki Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan, İzmir Üniversite Dayanışması ve Yurtsuzlar adlı grubun üyeleri, "Barınamıyoruz, Geçinemiyoruz, Hakkımızı Alacağız" yazılı pankart açtı. Üniversiteliler, bir kez daha barınma sorunlarına dikkat çekti. Okunan basın açıklamasında, "Üniversite öğrencileri olarak fahiş kira fiyatları ve niteliksiz, yetersiz, cinsiyetçi KYK yurtlarına karşı günlerdir sokaklardayız. Sırtımızda birer battaniyeyle bulunduğumuz kentlerin banklarında uyuyoruz. Bugün de üniversitemizin önünden sesimizi yükseltiyoruz. 2 yıla yakın süren pandemi süreciyle niteliksiz online eğitime mecbur bırakıldık. Ardından başvurduğumuz KYK yurtlarında 10 bininci yedekte kaldık. Fahiş kira fiyatları ile evsiz kaldık. Bazı arkadaşlarımız tüm bu nedenlerle kayıt dondurmak zorunda kaldı. Kazandığımız okulların bulunduğu şehirlere gelemediler" denildi.

"YURT KAPASİTESİ 16 BİN, ÖĞRENCİ SAYISI 200 BİNE YAKIN"

Üniversitelilerin yaşamlarını sürdürebilmek için günde 10 saat güvencesiz işlerde çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bizlere yalan söylüyorlar diyenler bilsinler ki: önünde bulunduğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi'nin kendine ait yurdunun kapasitesi sadece 564. İzmir'deki tüm devlet yurtlarının kapasitesi sadece yaklaşık 16 bin. Tüm bu verilere karşılık İzmir'de 200 bine yakın öğrenci var. Biz tam da bu verilerin gerçekliğini yaşayanlarız. Barınamadığımız gibi geçinemiyoruz da. Akşamları ne yiyeceğimizi kara kara düşünüp boş buzdolabına bakarken öğrenciye makarnayı reva gören, geçimimiz üzerinden çay-simit hesabı yapan bir anlayışla karşı karşıyayız. Her yıl elektrik, su, doğalgaz,internet, ulaşım gibi zaruri ihtiyaçlarımıza zam yapılırken yaşamamız ve eğitimimizi sürdürmemiz bekleniyor, günde 10 saat düşük ücretli ve güvencesiz işlerde kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyoruz."

"VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK"

Açıklama şöyle devam etti:

"Niteliksiz olan  yurtlar için bizden 400 lira alıp bizim 250 lirayla geçinmemizi bekleyenlerden bugün burada hesap sormak için mücadele ediyoruz. Öğrencilerin borcunu silmeyip, eğitim sistemine yatırım yapmayanlar New York'ta milyon dolarlık kulelerin açılışını yapıyor. Geri ödemeli 650 lirayı bize çok gören, 'gözünüze dursun’ diyenlerin 1150 odalı saray fanuslarında yaşarken bir günlük masrafı binlerce öğrencinin aylık masrafına eşit olanlardır.

Nöbetimizin başladığı ilk günden itibaren polis tarafından ailelerimiz arandı. Ailelerimize 'Çocuğunuzu gelip almazsanız gözaltı yapacağız' ya da 'çocuğunuza dikkat edin terör olaylarına karışıyor' dendi. Ardından nöbetimizin 8. gününde İzmir ve İstanbul'da yaklaşık 80 üniversiteli barınamıyoruz, geçinemiyoruz dediği için işkence ile gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesini öğrenmek yasal hakkımız iken, gözaltı gerekçesini sorduğumuzda 'boşverin şimdi bunları' gibi akıl ve hukuk dışı açıklamalarla karşı karşıya kaldık. Gözaltına alınırken bir arkadaşımızın parmağı kırıldı. Ardından İzmir'de götürüldüğümüz hastane önünde ters kelepçe ile yerlerde sürüklendik, tekmelendik. Tüm bunların sarsılmakta olan iktidarın korkusunun yansıması olduğunu biliyoruz. Bir insanın temel hakkı olan barınma hakkımız için sokaklardayız ve mücadelemizi büyütüyoruz. Vazgeçmeye niyetimiz yok."

Öğrenciler, özel yurtların kamulaştırılması, kiralara üst sınır getirilmesi, öğrenci bursları ve kredilerin yükseltilmesi, devlet yurtlarının sayısı ve niteliği arttırılması, tarikat ve cemaat yurtlarının kamulaştırılması taleplerini yineledi.

"ÜNİVERSİTELİLER, YURT DIŞINDA GARSON OLMAYI DÜŞLÜYOR..."

Basın açıklaması öncesi konuşan üniversitelilerden İlker Savran ise şunları söyledi:

“Üniversite öğrencisi ne yazık ki Türkiye’de eğitimi dışında her şeyle ilgilenmek zorunda kalıyor. Öğrenciler eğitimlerini sürdürebilmek için günde 10 saat güvencesiz ve düşük fiyatlı işlerde hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bugün üniversite öğrencisinin eğitimini sürdürmesi ve mezun olduktan sonra hayatta kalması imkânsız hala gelmiştir. Türkiye’de gençler, ne yazık ki okudukları, hayalini kurdukları mesleği değil yurt dışında garson olmayı düşlüyor. Ne yazık ki bugün 15 yaşındaki gençler ekonomik kriz için kafa yormak zorunda kalıyorlar. Bugün ne yazıktır ki tarikat yurtlarına mecbur kalıyoruz. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Hakkımız olanı almak için kararlıyız.”

 
İzmir'i yıkan ölüm!
 
Çocuklardan can dostlara ziyaret!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'i yıkan ölüm!
Torbalı’da koronavirüs testi pozitif çıkan öğrenci evinde karantina altındayken ...
Türk Deniz Kuvvetleri müdahale etti!
Türkiye ile Rum Kesimi arasında tansiyon bir son dakika gelişmesiyle tırmandı. ...
Cep yakan faturalar artık gökten inecek!
İzmir'de, akıllı sayaçlar üreten bir firmanın geliştirdiği teknolojiyle ...
 
O kadından kötü haber!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çocukları kavga eden iki aile arasında çıkan ...
Kani Beko: Borçlandırılan esnaf icra sarmalında!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye'nin Avrupa'nın Çin'i haline ...
Engelli kadına dolandırıcı şoku!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde yaşayan bedensel engelli Hanım Erdoğmuş (62), ...
 
Aidatları zimmetine geçirdi iddiası!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesindeki bir sitenin kadın yöneticisi A.B. hakkında ...
Ayda ve Atakan'la hayata tutunuyor!
İzmir'de geçen yıl 6.6 büyüklüğündeki depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği ...
Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli'ne "Güvenli Seyahat Pulu"
Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri