ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5698
    Dolar
  • Euro
    43,5899
    Euro
  • Altın
    4.017,350
    Altın
  • Bist-100
    9.078,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/13°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/20°
    IZMIR
  • KONYA
    8/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Miting anonsu yapan CHP'li yöneticilere silahlı saldırı
Miting anonsu yapan CHP'li yöneticilere silahlı saldırı
İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde 384 kişi gözaltına alındı!
İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde 384 kişi gözaltına alındı!
Özgür Özel'den 'Kanal İstanbul' tepkisi
Özgür Özel'den 'Kanal İstanbul' tepkisi
Erdoğan'ın grup toplantısı için Meclis'e jammer götürüldüğü iddia edildi!
Erdoğan'ın grup toplantısı için Meclis'e jammer götürüldüğü iddia edildi!
20 Ağustos 2020 Perşembe - 20:24

Demirtaş'tan ittifak önerisi

Tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, yeni bir ittifak modeli önerdi. Demirtaş, güçlendirilmiş parlementer sistemin temel ilke olması gerektiğini söyledi.

Demirtaş tan ittifak önerisi

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, yeni bir ittifak modeli önerisinde bulundu. Demirtaş’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımla duyurulan modelde, güçlendirilmiş parlamenter sistemin temel ilke olması gerektiği belirtiliyor. Demirtaş, önerdiği modeli salt bir seçim ittifakı olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını belirtti.

Kaynağı ne olursa olsun her türlü şiddetin nihai olarak sona erdirilmesinin temel ilke olarak benimsenmesini öneren Selahattin Demirtaş, ittifak modelinde siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve aydınların da yer alması gerektiğini söyledi.

“İKTİDARDAN KENDİLİĞİNDEN GİDECEĞİNİ BEKLEMEK, ZATEN KAYBEDİYOR OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK BÜYÜK BİR YANLIŞ”

Demirtaş'ın önerisinin tamamı şöyle:

“Ülkemizin içinde bulunduğu ve giderek daha da saplandığı kötü durumdan çıkması için çeşitli yol ve yöntemler konuşuluyor, tartışılıyor. Ben de buna ilişkin görüşlerimi aktararak tartışmalara katkı sunmayı amaçlıyorum.

Öncelikle belirtmeliyim ki, iktidarın çok büyük yönetim hatalarına, kendisi ve yakın çevresi dışında hiçbir kesimi düşünmemesine ve ekonominin geldiği duruma rağmen iktidardan kendiliğinden gideceğini beklemek, zaten kaybediyor olduğunu düşünmek büyük bir yanlış olur.

Evet, iktidar kaybediyor ama muhalefet, emekçiler, halk, bizler kazanabiliyor muyuz? İktidar kaybederken halkın kazanması için neler yapmalıyız?

Ülkemizi, toplumumuzu mevcut durumdan kurtarmak ve düze çıkarmak için geniş tabanlı bir demokrasi ittifakı kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu demokrasi ittifakın salt bir seçim ittifakı olarak değerlendirmek doğru olmaz. Asıl amaç, toplumu temel demokrasi ilkeleri ve ortak bir gelecek fikriyatı etrafında bir araya getirmek olmalıdır. Bu toplumsal birlik oluştuktan sonra bunun seçim iş birliğine de katkı sunması elbette beklenir. İşin bu boyutu, daha ziyade seçim dönemine girildiğinde konuşulması gereken bir aşama.

Demokrasi için toplumsal birlik derken sadece siyasi partilerin yan yana gelmesini kast etmiyorum. Tabii ki demokrasi ittifakının öncüsü siyasi partiler olmalı. Ancak sendikalardan meslek odalarına, kadın örgütlerinden ekoloji hareketlerine ve gençlere, odalardan derneklere ve vakıflara, sanatçılardan edebiyatçılara ve herhangi bir kuruluş bağı olmayan bireylere kadar bütün toplumsal kesimlere açık bir ittifak olmalı ve ittifakın temel ilkelerini kabul eden herkesi, her kesimi bünyesine katarak sürekli büyümelidir.

Bunun için, öncelikle siyasi partilerin kendi aralarında görüşerek netleşmeleri gerekiyor. Hiçbir parti dışlanmadan bir araya gelinmeli. Bu siyasi partiler daha sonra, üzerinde uzlaşacakları temel ilkelerini, amaçlarını ve hedeflerini ortak bir deklarasyonla kamuoyuyla paylaşabilirler.

Partiler, üzerinde uzlaşacakları noktaları kendileri belirleyecektir kuşkusuz. Bununla birlikte, kişisel görüşümü belirterek katkı sunmak isterim.

TEMEL İLKELER

1- Çağdaş bir anayasanın toplumsal sözleşme ruhuna uygun olarak yapılması.

2- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesi.

3- Kaynağı ne olursa olsun her türlü şiddetin nihai olarak sona erdirilmesi ve toplumsal barışımızın kalıcı olarak sağlanması için siyasi inisiyatif geliştirilmesi.

4- Yargı bağımsızlığının sağlanması.

5- İsrafın, yolsuzluğun ve rüşvetin tümüyle önüne geçilmesi için etkin önlemler alınması

6- Adil bir vergi sisteminin getirilmesi.

7- Medya ve ifade özgürlüğü ile örgütlenme ve gösteri hakkının güvence altına alınması.

8- Kadın kimliğinin eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin engellenmesi.

9- Tüm kamu atamalarında kayırmacılığa ve partizanlığa son verilerek liyakatin esas alınması

AMAÇLAR

1- Derinleşen toplumsal kamplaşmanın önüne geçilerek Türkiye toplumunu oluşturan her inançtan, her kimlikten yurttaşımızı ortak bir demokratik gelecek hedefi etrafında birleştirmek, toplumsal birliği demokrasi ilkeleri çerçevesinde güçlendirmek ve kalıcı kılmak.

2- içeriden çöküş yaşayan kurumları toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla demokratik çerçevede inşa etmek.

3- Tarihimizin en büyük ekonomik yıkımının önüne geçmek, üretim ve istihdam odaklı ekonomiyi hayata geçirmek. Artan işsizliği ve yoksulluğu hızla ortadan kaldırmak.

4- iktidara geçenlerin ideolojisine göre değişmeyecek kurumsallaşmış, demokrasinin tüm ilkelerini eksiksiz uygulayan kamu yönetimi ve kamusal alan inşa etmek.

5- Diplomasideki militerleşmeye karşı diyaloğu, müzakereyi ekonomik ilişkileri ve yapıcı barışçıl politikaları esas alan dış siyaset çizgisini geliştirerek ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak.

HEDEFLER

1- Yukarıda belirtilen ilke ve amaçları benimseyen her siyasi oluşum, sivil toplum kuruluşu ve bireyle birlikte en geniş tabanlı demokrasi ittifakını kurmak.

2- Ortak bir demokrasi dili, kültürü ve savunusu geliştirmek.

3- Mevcut gidişatın yol açtığı tahribatı önleyebilmek için paneller, konferanslar, forumlar, mitingler, televizyon programları organize etmek, daha da önemlisi siyaseti toplumsallaştırarak bizzat halkı siyasetin öznesi yapmak.

4- Siyaset kurumuna ve siyasetçiye olan sarsılan güveni daha güçlü bir şekilde yeniden sağlamak.

5- Bütün bu süreçlerin sonunda demokratik bir cumhuriyet ve demokratik toplumun asgari koşullarını ve zeminini ortaya çıkarmak.

6- Ülke yönetimini devralacak en geniş katılımlı ve temsil kabiliyeti en yüksek siyasi kadroları ortaya çıkarmak, bu süreci halkla birlikte ve şeffaf şekilde yürütmek.

Demokrasi ittifakının ilanından sonra bu ilkelere, amaçlara ve hedeflere inanan kim varsa bu ittifakı desteklediğini açıklayabilir. İlk etapta o veya bu nedenle demokrasi ittifakına katılmayan siyasi partiler de bunu yapabilir, sivil toplum örgütleri de bireyler de. Böylece bu ittifak giderek büyüyen, toplumsallaşan büyük bir ülke ittifakına dönüşür.

Böyle bir ittifakı, sadece oy hesabıyla, sırf AKP karşıtlığı için değil, toplumun kendi geleceğini demokratik bir hatta bizzat oluşturması için çok önemli görüyorum. Toplum ve siyaset o kadar ağır hasarlar aldı ki, bu hasarların düzeltilmesi için bir liderin veya bir partinin kurtarıcı olarak çıkmasını beklemek yerine toplumsal bir iş birliğiyle demokrasi mücadelesi vermek daha doğrudur. Yani halkın bizzat kendisi demokrasi mücadelesini yürütür.

Şayet bu başarılırsa işte o zaman ortaya, iktidara gelebilecek güçlü bir seçenek çıkar. Bu sayede sadece siyasi partiler değil, sözünü ettiğim bu geniş katılımlı demokrasi ittifakı iktidara gelir. Böylece gerçek bir demokratik kültür de oluşur, halk kendi emeğiyle kurduğu demokrasiye çok daha fazla sahip çıkar ve sonuçta herkesin devlete olan aidiyet bağı da güçlenerek toplumsal birlik sağlanır.

Not: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem nedir başlıklı yazıma sosyal medyadan gelen eleştirileri ve önerileri avukatlarım aktardılar. Eleştiren ve öneri yapan herkese çok teşekkür ediyorum.”

 
İmamoğlu’dan Erdoğan’a jet yanıt
 
Vaka sayısında korkutan artış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu’dan Erdoğan’a jet yanıt
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, isim vermeden kendisini ...
Müjdeyi açıklayacağı yer ve saat belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yarın saat 15.00'da İstanbul'da açıklama yapacağı öğrenildi.
Dikkat çeken anket... Erdoğan'ın en büyük rakibi...
Optimar’ın 10-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği araştırma “Bu Pazar ...
 
Erdoğan belediye başkanlarını uyardı
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün bir ...
Bahçeli’den Biden açıklaması
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD'nin Demokrat Partili Başkan adayı ...
İzmir'de 'Ekonomi Otobüsü Uçurumda' eylemi
CHP Konak İlçe Başkanlığı “Ekonomi Otobüsü Uçurumda” başlıklı eylemde ...
 
Bahçeli: Biden, CHP'nin üst aklıdır
MHP lideri Devlet Bahçeli, ABD Başkan adayı Joe Biden'ın açıklamalarına tepki gösterdi.
Hamamcılar Odası masaj salonlarına denetim istiyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Hamamcılar ...
İzmir’de Atatürk büstü tartışması!
İzmir’de CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’nun muhtarlara dağıttığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri