ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
28 Nisan 2023 Cuma - 17:35

ESİAD'da iklim krizi zirvesi...

ESİAD ve Rotary 2440. Bölge iş birliğiyle düzenlenen “İklim Krizi Zirvesi”nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’i 2030 yılında “karbon nötr” şehir yapacaklarını belirterek, “Bunun zor olduğunu biliyoruz ama yapacağız. Başka bir önceliğimiz yok. Ekonomi ve ekolojiyi birlikte düşünmek zorundayız” dedi. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu da sanayi ve iş dünyasının odağının değiştiğini vurguladı.

ESİAD da iklim krizi zirvesi...

Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) merkezinde düzenlenen İklim Krizi Zirvesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Rotary 2023 -2024 GLDG Ayda Özeren, Rotary ESRAG Zone 21 Başkanı Şafak Özsoy, Rotary 2440. Bölge İklim Krizi ve Çevreyi Koruma Ana Komite Başkanı İsmail Gökhan Çıtak’ın konuşmalarıyla başladı. Natural Rotary Kulübü Başkanı Meltem Onay’ın moderatörlüğünü üstlendiği zirvede, iki gün boyunca 6 panel ve yuvarlak masa toplantısı düzenlenecek. Katılımcıların ayak izinin alındığı zirveden çıkan veriler İngilizce ve Türkçe olarak kitaplaştırıldıktan sonra İzmir’deki tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.

DİRENÇLİ KENTLER YARATACAĞIZ

Çok sayıda katılımcının yer aldığı zirvede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın son 50 yılda 1.2 derece ısındığını belirterek, “Nasıl ki insanın ateşi 38 dereceye çıkınca hasta oluyorsa, dünyamız da hasta. Isısı arttıkça sağlığını kaybediyor. Biz deprem, sel, tsunami olduğunda şaşırıyoruz. Oysa bunlar hastalık belirtileri. Hiçbirimizin hasta bir gezegende sağlıklı olma ihtimali yok. Hastalığın en yoğun belirtilerini gösterdiği yer de ne yazık ki Akdeniz havzası. Daha fazlasıyla karşılaşacağız. Daha çok seller, hortumlar, tsunamiler göreceğiz. Bundan kaçış yok. Ama tüm bu afetlere karşı dirençli kentler yaratacağız. Önceliğimizi eski yapı stokunun iyileştirilmesi, gelecek kuşaklara daha iyi yaşam alanları oluşturulması gibi konulara vereceğiz. Başka çaremiz yok” dedi.

KURDA, KUŞA, AŞA

İnsanlığın doğanın bir parçası olduğunu ifade eden Soyer, şöyle devam etti: “Önemli yanılgılardan biri de doğayı çevre olarak tarif ediyoruz. Önce dilimizi değiştirmemiz gerekiyor. Çevre ne demek, merkezine kendinizi koyduğunuz bir şey demek. Biz adına çevre müdürlüğü, çevre bakanlığı diyoruz ama aslında doğayı kastediyoruz. Ama merkezinde bizim olduğumuz bir doğa. Bir kere öncelikle bunu değiştirmemiz gerekiyor. Biz doğanın ne merkezindeyiz ne üstündeyiz. Onun bir parçasıyız sadece. Sanki nehirleri, ovaları, dağları biz
yaratmışız gibi davranıyoruz. Anadolu’da çok güzel bir söylemimiz var. Tohum atarken ‘kurda, kuşa, aşa’ diye atılır. Aslında bunun bir matematiği var. Atalarımız ‘iki doğaya, bir bana’ demiş. Yani sürdürülebilirliğin matematiği böyle. Bizim dünyayı yeniden keşfetmeye ihtiyacımız yok. Kadim kültürümüzün bize bıraktığı mirası anlamaya ihtiyacımız var.”

SIFIR KARBON HEDEFİ

Avrupa’nın iklim nötr ve akıllı şehirler misyonuna Türkiye’den seçilen iki şehirden birinin İzmir olduğunu hatırlatan Soyer, “2050 yılındaki sıfır karbon hedefini 2030’a çektik. 2030’da İzmir, karbon nötr bir şehir olacak. Bunun zor olduğunu biliyoruz ama yapacağız. Bizim başka bir önceliğimiz olamaz. İZSU’da 100. Yılda 100 Proje hedefimizi açıkladık. Aslında halının altına süpürülen görmezden gelinen ne kadar kronik mesele varsa, ne kadar çözümsüz kalmış, ertelenmiş iş varsa o yüz projeyle bunları yapacağız ve bizden sonra torunlarımız da bu şehirde tıpkı bizden öncekiler gibi güvenle sağlıkla mutlulukla yaşayacaklar. Bunun için 20 milyar liralık bütçe ayırdık. Önümüzdeki 2-3 senede bu parayı harcamış olacağız. İzmir İktisat Kongresi’nde önemli bir tespit yapıldı. Ekonomiyle ekoloji arasındaki ilişkinin sadece ses uyumundan ibaret olmadığının tespiti yapıldı. Ekonomi ve ekolojinin birlikte düşünülmesi ve birlikte yol alınması gerektiği ortaya kondu. Bence o tespit iktisat kongresinin en önemli çıktılarından biriydi” diye konuştu.

EGE’DE 4 DERECELİK SICAKLIK ARTIŞI

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu da, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP 27) sunulan rapora göre önlem alınmazsa yüzyılın sonuna kadar dünya sıcaklığının 2.4 derece artmasının beklendiğini vurguladı. İklim değişikliğinin Türkiye için de ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Zorlu, şunları söyledi:

“Türkiye, içinde bulunduğu coğrafya itibarıyla, iklim değişikliğinin etkileri açısından dünyanın hassas ve kırılgan bölgelerinden birinde yer alıyor. Ülkemizde iklim değişikliğinin su ve toprak kaynakları üzerinde şiddeti giderek artan olumsuz etkiler yaratması bekleniyor. Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklığın gelecek yıllarda 2.5-4 derece artacağı, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde 4, iç bölgelerde ise bu artışın 5 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Gerek Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporları, gerekse yürütülen ulusal ve uluslararası bilimsel model çalışmaları, Türkiye’nin yakın gelecekte daha sıcak, daha kurak ve yağışlar açısından daha belirsiz bir iklim yapısına sahip olacağını ortaya koyuyor.”

GEDİZ VE MENDERES’İ BEKLEYEN TEHLİKE

İklim krizinin etkilerini azaltmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için küresel sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması gerektiğini söyleyen Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya bu konuda adım atıyor. Bugün en fazla konuşulan dil İngilizce değil, sürdürülebilirlik. İş modelleri sürdürülebilir kalkınma amaçlarına göre şekilleniyor. Biz de ESİAD olarak, karbon emisyonlarını azaltabilmek adına yenilenebilir, yeşil enerji kaynaklarına geçilmesini savunuyoruz. Tarımın iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek sektör olduğunu ancak aynı zamanda iklim değişikliğinin de en önemli etkenlerinden birini oluşturduğunu biliyoruz. Gediz ve Büyük Menderes Havzaları’nda bu yüzyılın sonunda yüzey sularının yüzde 50’sinin kaybolacağı, tarımda, yerleşimlerde ve sanayide aşırı su sıkıntısı yaşanacağına dair tahminler yapılıyor. Dolayısıyla su kaynaklarını doğru yönetmemiz gerektiğini her vesileyle ifade ediyoruz. ESİAD SÜR Konferansını SU temasıyla düzenlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan iklim değişikliğine bağlı coğrafi insan hareketliliğine hazırlıklı olmamız gerektiğine de dikkatleri çekiyoruz.”

DOĞAYA HOYRAT DAVRANDIK

Rotary 2023-2024 GLDG Ayda Özeren konuşmasında doğaya verilen zararları telafi etmenin zorunlu olduğunu ifade ederken, ESRAG Zone 21 Başkanı Şafak Özsoy ise dirençli kentler yaratmanın önemini vurguladı. Özsoy, “21. Yüzyılın kaygıları ve beklentilerinde ekonomik kalkınma modeliyle işi yapmamızın fiili olarak mümkün olmayacağını görüyoruz. Yani 6 sermaye başlığının insan dahil, ekoloji, inovasyon dahil olmak üzere iş süreçlerine yerele, ulusal hükümetlere entegre edilmesi lazım. Dirençli kentler odaklı faaliyet göstermemiz lazım. Ekonomi şehirler üzerinden dönüyor artık. Ekolojiyi şehirle entegre edecek ara yüzlere ihtiyaç var” dedi.

Rotary 2440. Bölge İklim Krizi ve Çevreyi Koruma Ana Komite Başkanı İsmail Gökhan Çıtak da insanlığın üretim ve tüketim biçimiyle doğaya çok hoyrat davrandığını, iklim krizinin tetiklediği sorunlara kalıcı çözüm bulmak gerektiğini belirtti. Çıtak, “Tüm dünya kararlılıkla organize olup siyasi iradeyi, iş dünyasını dönüşüme zorlamadıkça adaletsizlik ve felaketler katlanarak geleceğe taşınacak” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Yaşar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirilli, iklim krizi başlığı altında bir konuşma yaparak katılımcıların karbon ayak izini ölçtü.

 

 
Urla Enginar Günleri başladı!
 
Başkan Engin'den Gündoğdu daveti...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jet Fadıl’a 2 bin 504 yıl hapis cezası!
Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz ile akrabalarının da aralarında bulunduğu ...
Meteorolojiden zirai don uyarısı!
Meteoroloji, İzmir, Çanakkale, Manisa, Balıkesir ve Aydın'ın iç ve yüksek ...
İzmir İtfaiyesi'nden Folkart yangını raporu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi dün akşam Narlıdere’deki bir sitede çıkan ...
 
Soyer'den Gündoğdu çağrısı: Gelincik tarlasına çevirelim!
Çiğli Egekent Masal Evi’nin açılışının ardından CHP İlçe Seçim Ofisi’ni ...
İzmirliler dikkat... Alsancak İskelesi 2 gün kapalı!
İZDENİZ'den yapılan açıklamada İzmir Valiliği tarafından alınan emniyet ...
CHP İl Başkanı Aslanoğlu'ndan çarpıcı poster yanıtı!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, AK Partili Özgür Hızal'ın belediyeye ...
 
Oğuzhan Uğur hastanelik oldu
BabalaTV kurucusu Oğuzhan Uğur siyasi liderleri konuk ettiği Mevzular ...
Soyer’e Yaşama Değer Katanlar Ödülü!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin yaralarını saran ...
Tunç Soyer: 2030’da İzmir iklim nötr şehir olacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İklim Krizi zirvesine katılarak ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri