ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    40,8849
    Dolar
  • Euro
    47,7523
    Euro
  • Altın
    4.400,120
    Altın
  • Bist-100
    10.868,00
    Bist-100
  • ADANA
    25/34°
    ADANA
  • ANKARA
    21/33°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/31°
    ANTALYA
  • BURSA
    20/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    23/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/31°
    IZMIR
  • KONYA
    19/32°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Trump: Beyaz Saray'da büyük gün
Trump: Beyaz Saray'da büyük gün
AK Parti'ye geçen Çerçioğlu'ndan yüzde 23 zam
AK Parti'ye geçen Çerçioğlu'ndan yüzde 23 zam
Murat Çalık cezaevinden yazdı: Kaç kez terleyip kuruduğumu hatırlamıyorum
Murat Çalık cezaevinden yazdı: Kaç kez terleyip kuruduğumu hatırlamıyorum
Özgür Özel'den göndermelerle dolu 'Aydın' paylaşımı
Özgür Özel'den göndermelerle dolu 'Aydın' paylaşımı
18 Ağustos 2025 Pazartesi - 15:25

Deri sanayi atıkları yenilikçi ürünlere dönüştürülecek

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yorgancıoğlu'nun yürütücülüğünü yaptığı 'Deri sanayi katı atıklarından süperkritik ekstraksiyon yöntemi ile ayrıştırılan doğal yağların biyo-bazlı yağlayıcı maddelere dönüştürülmesi' başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu

Deri sanayi atıkları yenilikçi ürünlere dönüştürülecek

Türkiye'de deri ve deri ürünleri sektörüne yönelik lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim veren tek yükseköğretim kurumu olan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü bilim insanları nitelikli projeler hazırlamaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yorgancıoğlu'nun yürütücülüğünü yaptığı 'Deri sanayi katı atıklarından süperkritik ekstraksiyon yöntemi ile ayrıştırılan doğal yağların biyo-bazlı yağlayıcı maddelere dönüştürülmesi' başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu.

Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, Doç. Dr. Ali Yorgancıoğlu ve Doç. Dr. Ersin Önem'den oluşan proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, sağlık temalı araştırma üniversitemizde oluşturduğumuz araştırma geliştirme ve inovasyon kültürü nitelikli projelere dönüşmeye devam ediyor. Ülkemizde alanında tek olan Deri Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarımız tarafından deri sanayi katı atıklarının çevre dostu yenilikçi ürünlere dönüştürtülmesine yönelik önemli bir proje hayata geçirildi" dedi.

'ÇEVRE DOSTU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİYOBAZLI YAĞLAMA MADDELERİ GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR'

Projenin amaç ve hedeflilerini anlatan Doç. Dr. Ali Yorgancıoğlu da "Projede, deri sanayi katı atıklarından süperkritik ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen yağ derivatlarını kullanarak çevre dostu ve sürdürülebilir biyobazlı yağlama maddeleri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Projede deri sanayinin kendi atıklarından konvansiyonel petrol bazlı yağlayıcılara alternatif olarak döngüsel üretim politikası ile yine deri sanayinde kullanılacak biyobazlı, çevre dostu ve sürdürülebilir yağlama maddelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Deri sanayinde sürdürülebilir çevre dostu üretimin teşvik edilmesini hedefleyen projenin sağlayacağı katkıları anlatan Doç. Dr. Yorgancıoğlu, “Proje çıktıları, deri sanayinde sürdürülebilir, döngüsel ve çevre dostu üretimin teşvik edilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde sanayide kullanılan kimyasal maddelerin çevresel etkileri giderek daha fazla sorgulanmakta, AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde biyobazlı ve sürdürülebilir hammaddelerin kullanımı küresel pazarlarda bir gereklilik haline gelmektedir. Özellikle deri sanayisinde kimyasal kullanımının azaltılması, biyobazlı alternatiflerin geliştirilmesi ve karbon ayak izinin düşürülmesi büyük önem arz etmektedir. Bu proje ile deri sanayinin atık yönetimi sorununa çözüm sunulacak ve aynı zamanda fosil bazlı kimyasallara alternatif olarak biyobazlı yağlama maddelerinin kullanımı yaygınlaştırılacaktır. Projede geliştirilecek biyo-bazlı yağlama maddeleri, fosil kaynaklı yağlayıcılara alternatif olarak deri üretim süreçlerine entegre edilecek, bu sayede hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli kazanımlar sağlanacaktır. Aynı zamanda, biyobazlı yağlama maddeleri ile işlenen deri ürünleri, uluslararası pazarda artan çevre dostu ve sürdürülebilir ürün talebine uyum sağlayarak ihracat avantajı kazanacaktır. Proje çıktıları, uluslararası alanda yeni iş birliklerine dönüşecektir" diye konuştu.

Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölüm

 
İzmir Çoruhlu FK'dan altyapı atağı
 
İZBETON'da flaş gelişme... Sezer görevden alındı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genelkurmay'da devir teslim
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, görevi Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu'na devretti
İzmir'de göçmen botu battı! 4 kişi öldü
İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında göçmenleri taşıyan bot battı. İlk ...
Çeşme Çevre Derneği'nden orkinos ölümleri açıklaması... "Sessizlik endişelendiriyor"
Çeşme Çevre Derneği, Çeşme kıyılarında yüzlerce orkinos balığının ölü ...
 
Balıkesir'de korkutan artçı deprem!
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi
'Jrokez' olarak bilinen yayıncı Oğuzhan Dalgakıran hayatını kaybetti
'Jrokez' lakabıyla bilinen yayıncı Oğuzhan Dalgakıran dengesini kaybedip ...
İBB soruşturmasında Fatih Keleş'e de avukat gitmiş!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “İmamoğlu Borsası” iddialarına ilişkin ...
 
İzmir'de bunaltıcı sıcak devam ediyor!
İzmir'de yeni haftada sıcak ve bunaltıcı hava etkili olmaya devam edecek. ...
İzmirliler'e İZBAN şoku... Duraklarda yoğunluk!
KAMU çalışanlarının ülke genelinde yaptığı 1 günlük iş bırakma eylemi, ...
Survivor Almeda ölümden döndü!
Survivor 2025 yarışmacısı Almeda Baylan, geçirdiği trafik kazasının ardından ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Tümosan Konyaspor 2 2 0 0 7 1 6 6
2 Galatasaray 2 2 0 0 6 0 6 6
3 Hesap.com Antalyaspor 2 2 0 0 3 1 2 6
4 Samsunspor 2 2 0 0 3 1 2 6
5 Göztepe 2 1 1 0 3 0 3 4
6 Beşiktaş 1 1 0 0 2 1 1 3
7 Trabzonspor 1 1 0 0 1 0 1 3
8 Kayserispor 1 0 1 0 1 1 0 1
9 Rams Başakşehir 1 0 1 0 1 1 0 1
10 Corendon Alanyaspor 1 0 1 0 0 0 0 1
11 Fenerbahçe 1 0 1 0 0 0 0 1
12 Çaykur Rizespor 2 0 1 1 0 3 -3 1
13 Kasımpaşa 1 0 0 1 1 2 -1 0
14 Gençlerbirliği 2 0 0 2 1 3 -2 0
15 Kocaelispor 2 0 0 2 0 2 -2 0
16 Fatih Karagümrük 1 0 0 1 0 3 -3 0
17 ikas Eyüpspor 2 0 0 2 2 6 -4 0
18 Gaziantep FK 2 0 0 2 0 6 -6 0
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri