ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5261
    Dolar
  • Euro
    34,8838
    Euro
  • Altın
    2.431,490
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    15/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
10 Ağustos 2022 Çarşamba - 10:55

Ednan Arslan: Asbestli gemi rotasına devam ederse 9 Eylül'de İzmir'de...

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Aliağa'da sökümüne izin verilen ve İzmir'e doğru yola çıkan Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı geminin rotasına devam etmesi durumunda 9 Eylül 2022 tarihinde İzmir'e ulaşacağını söyledi. Bu tarihin İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olduğunu vurgulayan Arslan, "İzmir’in kurtuluş tarihini kirletmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Ednan Arslan: Asbestli gemi rotasına devam ederse 9 Eylül de İzmir de...

Yazılı bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 30 Mayıs 2022 tarihinde, NAe Sao Paulo gemisinin Aliağa'da sökümüne izin verdiğini anımsatırken, "Bakanlığın halkımıza rağmen geminin yol almasına müsaade etmesini kabul etmiyoruz. İktidarın 4 milyon 425 bin 789 kişinin sağlığını tehlikeye atacak gemiyi istemeyen İzmir’lilere karşın, bir şey yapılmayacağını öğrendiğini sanıyorum. Geminin ülkemiz karasularına girmeden geri gönderilmesi için bakanlığın gerekli girişimlerde bulunmasını bekliyoruz" dedi.

Toplumsal reflekslere neden olan bu tür konular için sürenin önemli bir faktör olduğunu ifade eden CHP’li Arslan, şunları söyledi:

"Doğayı, çevreyi, denizlerimizi ve insan yaşamını doğrudan etkileyecek ve bu etkileşimin de telafisi olmayacak sonuçlar doğuracağını kimse unutmamalı. Gemi 50 yıl, yani yarım asır savaş donanmalarına hizmet vermiş. Bünyesinde şüpheye yer olmayacak kadar, asbest, kurşun ve pbs’ler (poliklorlu bifeniller) gibi başka toksik ve tehlikeli maddeler de içermektedir. Buna ek olarak nükleer bir savaş gemisi olan NAe Sao Paulo’nun plakalarında tutunmuş radyasyon bulunma riski de vardır. İzmirliler olarak bu asbestli gemiyi şehrimizde istemiyoruz. Bu konuda tüm çevre örgütleri, belediyeler ve sivil toplum örgütleri görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştılar. Son olarak 4 Ağustos günü Ankara’da Brezilya Büyükelçiliği önünde geminin gelişi protesto edildi. Yine aynı gün İzmir Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği etkinlikte Gündoğdu Meydanı'nı dolduran İzmirliler asbestli gemiyi şehrimizde istemiyoruz dedi. Başkanımız Tunç Soyer öncülüğünde tüm yerel yöneticilerimiz bu konuda son derece kararlı. Geminin gelişi İzmir’le birlikte ülkemizin sorunu haline gelmiştir. Bakanlığın bunu görmesini ve derhal gelişi durdurmasını ve verilmiş izni iptal etmesini bekliyoruz."

CHP’li Arslan, asbestli gemi henüz Brezilya’dan ayrılmadan yaşanan hukuki süreci anımsatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Brezilya, Sao Paulo / Foch Enstitüsü geçtiğimiz yıl geminin en son 2018’de denetlenmiş olması ve gelinen süreçte geminin bulundurduğu asbest ve diğer tehlikeli maddeler için güncel bir verinin bulunmaması nedeniyle dava açmıştır. Bu davanın sonucunda mahkeme geminin Guanabara koyundan ayrılmaması kararı almıştır. Ancak 4 Ağustos 2022 tarihinde Brezilya’dan Alp-Centre römorkör gemisi ile yola çıktığı görülen NAe Sao Paulo gemisi için bu kez Brezilya Yüksek Mahkemesi 5 Ağustos 2022’de geminin geri dönmesi kararı almıştır. Alp Centre ve dolayısıyla NAe Sao Paulo gemisinin 5 Ağustos 2022’de alınan son konumu, Rio De Janerio açıklarında -23.7253°/-41.34459° koordinatlarındadır. Rotasına devam etmesi durumunda ise 9 Eylül 2022'de İzmir Aliağa tesislerine ulaşacaktır. Geminin Brezilya sularından çıkmaya yakın bir konumda olması, Brezilya yüksek mahkemesinin kararının uygulanması konusunda şüphe uyandırmaktadır. Gemiyle ilgili pek çok iddia ortaya atılmış durumdayken, iktidar biz yaptık oldu anlayışı ile bu süreci sürdürmemeli, iddialara net verilerle açıklık getirmelidir. Bu nedenle Bakanlığı bir an önce gerekli girişimlerde bulunarak geminin mevcut konumu, rotası ve kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye çağırıyorum. İzmir’in kurtuluş tarihini kirletmeye kimsenin hakkı yoktur.”

 

 
Karşıyaka Alzheimer Merkezi için imzalar atıldı!
 
Rekabet Kurulu'ndan Martı’ya soruşturma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de feci kaza: Uçuruma yuvarlandı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde traktörün uçuruma devrilmesi sonucu sürücü hayatını kaybetti.
İzmir'in nabzı Politika Durağı'nda atacak
Kentin 3 deneyimli gazetecisi Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır, ...
Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle indirilen resimler cemevine yeniden asıldı!
Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevi’nde AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Peri Bacaları yol için yok ediliyor!
UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya'da milyonlarca ...
ÖSYM'den KPSS ile ilgili yeni açıklama
Yenilenmesine karar verilen 2022-KPSS için sınav merkezi tercihini değiştirmek ...
CHP'li Ali Öztunç'tan Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi'ne 'NAe Sao Paulo' gemisine ilişkin mektup
CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ...
 
İngilizler, Erdoğan'ı istiyor... Reuters, baklayı ağzından çıkardı...
İngiltere haber ajansı Reuters, AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Erdoğan sondaj gemisinin rotasını açıkladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de 'Abdülhamid Han' sondaj ...
Atakent Anadolu Lisesi öğrenci velilerinden yıkım isyanı... "PİS KOKULAR VAR"
Karşıyaka Atakent Anadolu Lisesi öğrencileri velileri, okulla ilgili "Depreme ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri