ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
10 Mart 2022 Perşembe - 13:29

Eskiyörük'ten 'açlık' uyarısı

Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Dünyada yaşanan krizin etkileri ağır bir şekilde hissedilirken savaşın da etkisiyle hammadde ve tedarik zinciri kopma noktasına geldi. Ülkemiz şu an açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye’deki tüm sektörler endişe ve korku içinde" dedi. 

Eskiyörük ten  açlık  uyarısı

SONKALEİZMİR- Gıda, elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki tırmanış İzmir'deki üreticiyi tedirgin etti. Yazılı bir açıklama yapan Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye kendi kendine yetebilecek zenginliklere sahip bir ülke iken 1980’li yıllardan bu yana uygulanan ithalat odaklı politikalarla dışa bağımlı hale geldiğini söyledi.

Eskiyörük, tarıma gerekli önemin verilmediğini ve plansız üretim sonucu şu an "bir facianın eşiğine gelindiğini" belirtirken, şöyle devam etti:

"Bugün; yem, gübre, akaryakıt, elektrik gibi temel girdilerdeki aşırı fiyat artışı ile çiftçimizin üretim yapabilmesi mümkün değil. Örneğin süt üreticisinin üretimi devam ettirebilmesi için 4.7 TL olan süt fiyatının 7.5 TL olması gerekiyor. Üretici çaresizlikten ineklerini kestirmeye başladı. Peki şu anki çiğ süt fiyatına %60 zam yapılırsa bugünkü fiyatlarla bile ürün almakta zorlanan tüketici ne olacak ? Bunun sonuncunda tüketim daha da fazla düşünce üretilen süt ne olacak? Şu an üretici de tüketici de sanayici de çıkmazın içindedir. Asıl tehlike ise ham madde bulunamazsa insanları ve ineklerimizi nasıl besleyeceğiz? Bugün hayvan yemlerinin ham maddesinin %70’ini dışardan alıyoruz. En büyük miktarı ise şuanda savaş krizindeki iki ülke olan Rusya ve Ukrayna’dan temin ediliyor. Peki savaş nedeniyle, 'veremiyoruz' derler ise ne yapacağız?"

Bu krizden çıkmak için öncelikle üreticinin kurtarılması gerektiğini vurgulayan Mahmut Eskiyörük, şunları söyledi:

"Sütte fiyat artışı yerine, ivedilikle üreticinin mağduriyetini ortadan kaldıracak boyutta süte 2 TL ve yeme 0,5 TL prim verilerek çiftçi yaşatılmalı, inekler kesimden kurtarılmalıdır. Savaş bitip kriz ortadan kalkıncaya kadar Devlet, bu kaynağı mutlaka yaratmalıdır. Seyirci kalınırsa bedelini çok daha ağır öderiz. Savaşın uzama ihtimalini de düşünerek, Dünyanın diğer ülkelerinden hammadde bağlantıları yapılmalı açlık tehlikesine karşı önlem alınmalıdır.Uzun vadeli olarak; İthalat politikasından kesinlikle vaz geçilmeli ve yerli üretime önem verilmelidir. İşin mutfağında olan ve tarımdaki sorunların kooperatifleşme ile çözüleceğini Tire Süt Modeli ile somut olarak ortaya koyan birisi olarak bunu çok uzun yıllardır dile getirmeme rağmen maalesef anlatamadım. Umarım Pandemi ve ardından yaşanan Savaş sonucunda, ithalatın ne kadar tehlikeli olduğu ve yerli üretimin önemi anlaşılmıştır."

YENİ BAKANA BAŞARI DİLEĞİ

Eskiyörük, göreve yeni başlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci için ise "Tarımın kanayan yarasına yönelik önlemleri bir an önce devreye alarak bu yangını söndüreceğine inanıyor ve görevinde başarılar diliyorum" dedi. 

VARLIK İÇİNDE YOKLUK YAŞIYORUZ

Anadolu topraklarının son derece zengin ve verimli olduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, "Türkiye olarak; akılcı bir tarım politikası ile çok kısa zamanda dışarıya muhtaç kalmadan kendi kendine yetebilen bir ülke olabiliriz. Bu denli güçlü yanlarımız varken, ülkemizde yaşanan bu sorunlar ve kayıplar bir kader değildir. Çözümü kısa zamanda mümkündür. Güçlü, sorunsuz ve daha yaşanır bir Türkiye için yol haritamız Kooperatifleşme olmalıdır.  Böylelikle planlı üretimle istikrar sağlanır, üretim artar, üretim maliyetleri düşer, göç durur, açlık tehlikesi yaşanmaz ve bütün sorunlar ortadan kalkar. Bu sistemi oluşturmak Destekleme Politikaları ile mümkündür. Aksi takdirde yarın çok geç olacaktır. İnsanlık ayıbı olan savaşların son bulduğu, kimsenin aç kalmadığı, barış içinde daha yaşanır bir Dünyayı ancak Kooperatifleşme ile yaratabiliriz. Bu dünya bütün canlılara yeter. Yeter ki paylaşmasını bilelim" diye konuştu.

 
Antalya'da tarihi zirve!
 
Rus oligarkların milyonluk yatları Kuşadası’na sığındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da tarihi zirve!
Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey ...
Ünlü CEO uyardı: Pandemiden bile kötü olacak
Volkswagen CEO’su Herbert Diess, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın uzun ...
'Sarıklı Amiral' şikayetçi oldu; Mavi Vatan'ın isim babası Cem Gürdeniz ifade verdi
'Sarıklı Amiral' olarak bilinen Mehmet Sarı, emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ...
 
Antalya'daki tarihi zirve sona erdi
Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye ...
Zam sırası LPG'ye geldi...
Benzin ve motorine 1 hafta boyunca peş peşe gelen zamların ardından sıra ...
İzmir'den kaçan kuyumcu yakalandı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde topladığı 4,5 milyon lira değerinde altınlarla ...
 
Soyer: Zeytin ağaçlarının yok edilmesi asla kabul edilemez!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menderes'te zeytin fidanı ...
Seferihisar Orhanlı duman altında!
Türkiye'nin en önemli organik sebze, meyve ve zeytin üretim merkezlerinden ...
Kadın hakim parkta asılı halde bulundu!
Bursa Adliyesi’nde görevli hakim Ç.B.A., parkta iple asılı halde ölü bulundu.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri