ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Ünlü fenomen öldürüldü!
Ünlü fenomen öldürüldü!
16 Ocak 2024 Salı - 09:43

Gaziemir’de diyabet ve obezite anlatıldı...

Gaziemir Belediyesi ve Sağlıklı Yaşıyoruz iş birliği ile düzenlenen “Sağlıklı Yaş Alma” buluşmalarının üçüncüsünde doktorlar, diyabet ve obezite hastalığını ele aldılar.

Gaziemir’de diyabet ve obezite anlatıldı...

Gaziemir Belediyesi ile Sağlıklı Yaşıyoruz platformunun iş birliğinde düzenlenen “Sağlıklı Yaş Alma” temalı toplantıların üçüncüsü “Diyabet ve Obezite ile Mücadele” konusunda yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde, Sağlıklı Yaşıyoruz kurucuları Nurçin Çağlar ve A. Okan Çağlar’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, obezite ve diyabetin kök sebeplerinin yanı sıra diğer kronik hastalıklarla ilişkisi, bu hastalıklardan korunma ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın da izlediği etkinliğin ilk bölümünde 15’er dakikalık sunumlar yapan doktorlar, ikinci bölümde ise dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.



Nurçin Çağlar ve A. Okan Çağlar’ın beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını değiştirdikten sonra diyabet ve obeziten nasıl kurtulduklarını, bu süreçte yaşadıkları deneyimleri anlatmasıyla başlayan toplantı, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın’ın “Diyabet Yaşam Şekli Sorunu: Vücudunuz Size Bir Şeylerin Yolunda Gitmediğini Anlatmaya Çalışıyor” sunumuyla devam etti.



Dünyadaki diyabet hastası oranlarına dikkat çeken, Türkiye ise 7 milyon teşhis konmuş diyabetli olduğunun ve bu sayının her geçen gün arttığının altını çizen Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, “Diyabet teşhisiniz ya da şeker dengesizliğiyle ilgili belirtileriniz varsa yaşam tarzı değişikliği şart. İnsülin ya yeterince salgılanamıyor ya da salgılanıyor ama iş yapamıyor. İnsülinin görevi kandaki şekeri, hücrelerin içine götürüp düşürmek. İnsülin aminoasitleri hücre içine alır, kan yağ dengesini sağlar. İlerleyen diyabet hastalarında kas kaybını, kilo kaybını bu nedenle çok görürsünüz. Açlık insülinin 8’in altında olmasını istiyoruz. Daha iyisi ise 5’in altında olmasıdır. 5’in altında olunca kiloyla ilgili hiçbir sorununuz kalmayacaktır. Mükemmel seviye ise 2.5- 3.5 aralığıdır. Diyabet bir günde karşımıza çıkmıyor. İnsülin direnciyle başlıyor. Yani insülin var ama iş yapamıyor. Sonra tip 2 diyabet daha sonra ise insüline bağımlı tip 1 diyabet başlıyor. Genetik yapı önemli, ailede diyabet olması sizde de görülmesi olası. Ancak her şey yaşam tarzınıza bağlı. Açlık kan şekeriniz 99 altında olmalı ama 89 altındaysa mükemmel. 126’nın üstündeyse diyabetsiniz. Kandaki protein yani hemoglobin oranının 5.4, daha iyisi 5’in altında olmasını istiyoruz. 6.5 üzeri diyabet teşhisidir ancak 6.2’nin üstünü de diyabet teşhisi koyanlar var. İnsülin direnci aşamasında hastalarımızı yakalayıp müdahale etmek istiyoruz. Sağlık ocaklarında yapacağınız testle insülin direncininiz takip edebilirsiniz. Ayrıca bel çevresi kadınlarda 78, erkeklerde 94 cm’nin altında olması idealdir. Büyük tansiyonun 13,5 altında, küçük tansiyonun ise 8,5’in altında olması gerekiyor. Bu şartları taşımadığınızda insülin direnci ortaya çıkıyor. Kötülüklerin anası olan insülin direnci obezite, kemik erimesi, hiper tansiyon, yağlı karaciğer, kadın hastalıkları, prostat, uyku apnesi, kanserlerin nedenidir. Diyabeti ele aldığımızda yaşam şekline odaklanmalıyız. İnsülin hassasiyetini artırmalıyız. Kişi kendini izlemeli, o zaman neyi yiyip neyi yiyemeyeceğini daha iyi ayarlıyor. Bağırsak bariyeri tedavi edilmeli. Yaşam şekli ve beslenme bu hastalıkla mücadelede çok önemli” diye konuştu.  

“Beslenmenizdeki kısır döngüyü kırın”
Kendisinin de bir dönem diyabet hastası olduğunun altını çizerek “Çağımızın Salgını Diyabeti Durduralım” başlıklı sunumuna başlayan Dr. Vahap Almasulu şunları söyledi: “Diyabet çoklu organ hasarına yol açan bir hastalıktır. İnsülin, kanbonhidrat hormonudur. Siz karbonhidrat ile beslenirseniz suçlu insülin mi yoksa karbonhidrat mı?  İnsülin düşük olduğunda birçok faydası var. Çoklu organda hasara yol açılması bir şeyin sizi zehirlemesidir. Aksi halde çoklu organda hasara yol açmaz. Diyabet dünyada salgın hastalık etkisi kadar yoğun, ülkemiz ise dünyada ilk 10 ülke arasında. Ülkemizde her 7 kişiden biri diyabet ya da prediyabet hastası. Yani her ailede bir kişi diyabet hastası ya da insülin direnci sorunu yaşıyor. Glisemik indeks, besinlerin kan şekerini ne kadar yükselttiğini ifade ediyor. Glisemik indeksi düşük besinleri tüketmeliyiz. Taneli besinler, tanesiz ve sıvı besinlere göre düşük glisemik indekse sahipler. Yani gıdayı doğal durumuna yakın tüketirsek glisemik indeks düşük olur. Düşük glisemik indeksli ürünleri tüketmek kan şekerinin ve kan yağlarının düşürülmesini, obezitenin önlenmesini sağlar, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini azaltır. Tip 2 diyabetten kurtulmak için sık sık yemek yerine oruç tarzı beslenmeye geçerek günde 2 öğün yiyin. Şeker, zehirdir. Şekeri beslenmenizden çıkarın. Kötü karbonhidrat olan ekmeği hayatımızdan çıkarmazsak kısır döngüyü kıramayız. Günün ilk öğünü çok önemli. İlk öğünde yanlış beslenirseniz gün içerisinde sık sık acıkırsınız, kan şekeriniz düşer; tatlıya, şekere saldırırsınız, kısır bir döngüye girersiniz. O yüzden ilk düğme çok önemli. Yanlış iliklediğinizde gerisi de yanlış gelir.”  

Diyabet gözün düşmanı
Diyabet hastalığının göze etkilerini anlatan Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal, “Diyabet, gözümüzdeki tüm tabakaları tutabiliyor. Diyabetteki ileri göz tutulumları körlüğe kadar gidiyor. O yüzden bu konu çok çok önemli. Diyabete bağlı olarak gözde gelişen diyabetik retinopati, görme hücrelerinin içinde bulunduğu retina tabakasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Körlüğe neden olur. Küçük damarlarda tıkanıklıklar, kanamalar, sızıntılar görülür. Tedavide geç kalınırsa kalıcı görme kaybı yaşanıyor. 10 yıllık diyabet hastalarının yüzde 50’si, 30 yıllık diyabet hastalarının yüzde 90’ında bu hastalık mevcuttur. Diyabet, göz tansiyonu, katarakt, sarı nokta hastalığı, kuru göz hastalığı, göz kaslarında felç, miyopi gibi hastalıklara da neden oluyor. Diyabeti kontrol altına alarak bu hastalıklardan korunabiliriz” dedi.    

Her ayın ikinci pazar günü düzenlenen Sağlıklı Yaş Alma temalı toplantılarda sırasıyla Kalp ve Damar Sağlığı, Tiroid Sağlığı - Depresyon, Bağışıklık ve Otoimmün Hastalıklar,  Menopozu Yönetme - Prostatı Koruma konuları işlenecek. Toplantıların sonuncusu, 12 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

 

 
İzmir'de PKK gözaltıları!
 
Çiğli'deki arazi 101 milyon TL'ye satıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun Nergis Festivali için geri sayım...
Yarımada’ya özgü nergisin kokusu tüm Türkiye’yi saracak. 6.Karaburun Nergis ...
STK'lardan Başkan Oran'a tam destek!
Çeşme’nin önde gelen yirmi sekiz sivil toplum kuruluşu yapmış oldukları ...
Kuşadası'nda yol mesaisi!
Kuşadası Belediyesi tarafından kent genelinde yürütülen yol yapım çalışmaları ...
 
Menemen'de sağlık altyapısına büyük yatırım...
Menemen Belediyesi, ilçeye kazandıracağı Ulukent Semt Polikliniği ve Asarlık ...
Narlıdere'ye elektrikli araç şarj istasyonları kurulacak!
Narlıdere Belediyesi, ilçenin çeşitli noktalarına kuracağı elektrikli ...
İzmir'de sivrisinek ile mücadele... 300 bin noktada ilaçlama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri sivrisineklere yönelik mücadelesini ...
 
Karşıyaka’da komşu dayanışması yeniden canlandı...
Türkiye’de ilk kez Karşıyaka’da kullanıma açılan ve mahalle sakinleri ...
İZSU'dan Küçük Menderes’e büyük yatırım!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün kesintisiz içme suyu hedefi doğrultusunda, Menderes, ...
Efes Selçuk'ta Deve Güreşleri Festivali!
42. Uluslararası Deve Güreşleri Festivali, 21 Ocak’ta Efes Selçuk’ta başlıyor. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri