ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,4169
    Dolar
  • Euro
    45,6710
    Euro
  • Altın
    4.323,830
    Altın
  • Bist-100
    9.278,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/34°
    ADANA
  • ANKARA
    12/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    23/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    19/27°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/33°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
18 ilde IŞİD operasyonları: 39 şüpheli gözaltında
18 ilde IŞİD operasyonları: 39 şüpheli gözaltında
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor: Gündemde hangi konular var?
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor: Gündemde hangi konular var?
Merkez Bankası'nın tahmini gerçekleşirse emekli temmuzda bu zammı alacak
Merkez Bankası'nın tahmini gerçekleşirse emekli temmuzda bu zammı alacak
Polisin evinde kafası olmayan ceset parçaları bulundu!
Polisin evinde kafası olmayan ceset parçaları bulundu!
17 Mart 2021 Çarşamba - 19:16

HDP'ye kapatma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkamesi'ne 'kapatma davası' açtı.

HDP ye kapatma davası

HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianame, Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. İddianameye ilişkin yazılı açıklama yapan Şahin, "Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir" dedi. 

Şahin'in yaptığı yazılı açıklamanın tamamı şöyle: 

"Demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partiler toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlardır. Bu amaçlarını evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır.

Bununla birlikte Anayasa’nın 68/3. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası’nın 90. maddesinde, siyasi partilerin faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmeleri gerektiği,  yine Anayasa’nın 14. maddesinde, temel hak ve hürriyetlerden hiçbirinin, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı düzenlenmiştir.

Anayasanın 69. maddesinin 6. fıkrasında ve Siyasi Partiler Yasası’nın 103. maddesinde, bir siyasi partinin Anayasa’nın 68. maddesinin 4. fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin ve odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verileceği belirtilmiş, fıkranın devamında da bir siyasî parti; bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin tüm organlarınca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılacağına işaret edilmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesinin 1. fıkrasında, herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkına sahip olduğu belirtilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında ise bu hakların kullanılmasına, ulusal ve kamusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla kanunla kısıtlama getirilebileceği ilkesi kabul edilmiştir. Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir.  

Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır.

Bu bağlamda, Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir." 

 
Başkan Soyer'den İmamoğlu'na destek
 
Vali Köşger'den AVM'de koronavirüs denetimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memleket Hareketi'nden Andımız tepkisi: Ayrışmayı teşvik edecek!
Muharrem İnce'nin başlattığı Memleket Hareketi'nin kurucu üyesi ve  İzmir ...
Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü
“Terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP’li ...
AK Gençlik İzmir'de yönetim belli oldu
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkan’ı Recep Tayyip Taslak, yeni yönetimini ...
 
Akşener'den Erdoğan'a: Bak şimdiden uyarıyorum
Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti lideri Akşener,"Bak şimdiden ...
DEVA Partisi İl Başkanı Ösen: Vazgeçmeyeceğiz, inadımız inat!
İş dünyasından siyasete geçiş yapan, 4 ay önce de DEVA Partisi İzmir İl ...
CHP'li Kılıç: Çatlasanız da patlasanız da yereldeki iktidarımızı genele taşıyacağız
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
 
Kılıçdaroğlu: Vatanını milletini seven AK Partili kardeşlerime, Bahçeli'ye sesleniyorum...
Kılıçdaroğlu: Vatanını milletini seven AK Partili kardeşlerime, Bahçeli'ye sesleniyorum...
MHP İzmir'den Atatürk Müzesi açıklaması
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, “Bu projeyi 2019 Yılında Cumhuriyetimizin ...
Erdoğan'dan İzmir mesajları... GÜMBÜR GÜMBÜR GELECEK!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Gençlik Kolları Kongresi’nde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri