ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4948
    Dolar
  • Euro
    34,7019
    Euro
  • Altın
    2.403,410
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/27°
    IZMIR
  • KONYA
    13/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Ankara'da sel felaketi!
Ankara'da sel felaketi!
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
1 Mayıs müdahalelerle başladı!
1 Mayıs müdahalelerle başladı!
Kripto piyasası yine sarsıldı!
Kripto piyasası yine sarsıldı!
5 Temmuz 2023 Çarşamba - 09:36

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 60'a kadar yükseldi!

Bankacılık sektörü kaynakları yıllık ihtiyaç kredi faizinin yüzde 40’a geldiğini hatta bazı bankalarda yüzde 60’a kadar çıktığını, TL mevduat faizinin ise yüzde 40’ın altına gerilediğini vurguladı.

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 60 a kadar yükseldi!

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilerin altında kalan politika faizi artışı sonrasında bankacılık sektöründe faizlerde hareketlilik başladı. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre tüketici kredi faizleri yönünü yukarıya çevirirken TL mevduat faizleri ise aşağıya çevirdi. Ticari kredilerde Merkez Bankası’nın faiz üst limiti devam ettiği için politika faizi kadar güncelleme yapılsa da kaynakların verdiği bilgiye göre ticari kredide arz halen daha sınırlı bulunuyor. 

Ticari krediye erişim hala zor
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre ticari kredilerde bankacılık sektörü kaynaklarına göre kullandırım sınırlı ve arz oldukça düşük seviyede devam ediyor. Hatta bazı kaynaklar ‘ticari kredi verilmiyor’ diye de ifade kullanıyor. İhtiyaç kredilerinde ise kamu başta olmak üzere bankacılık sektörü faizleri arttırdı. Uzunca bir süre kamu bankaları 70 bin liraya kadar ihtiyaç kredisini aylık yüzde 1,94 seviyesinden kabaca yıllık bileşik faiz yüzde 25 seviyelerinde kullandırıyordu.

Bu hafta başından itibaren kamu bankaları ihtiyaç kredi faizini yüzde 2,64’e çekti. Ve böylece yıllık bileşik faiz kabaca yüzde 32’nin üzerine geldi. Özel bankalarda ise faiz oranları bankalara göre farklılık gösteriyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre özel bankaların ihtiyaç kredi faiz oranları bu hafta itibariyle yüzde 2,90 ile yüzde 5 arasına yükseltildi.

İhtiyaç kredisi faizi
Bir bankacılık sektörü kaynağı ihtiyaç kredi faiz oranının yüzde 4,2 seviyesinde bulunduğunu ancak piyasada ihtiyaç kredi faizlerinin yüzde 40’ın üzerine taşındığına işaret etti. Bu artışı ‘gereksiz bir reaksiyon’ olarak tanımlayan kaynak, ihtiyaç kredi faizinin mevduat faizinin geleceği seviyeye göre belirleneceğine işaret etti. Uzun bayram tatili öncesine göre mevduat faizlerinin daha düşük olduğunu yüzde 40’ın altına geldiğini söyleyen bankacılık kaynağı tabela faiz oranlarının olması gerektiğinden daha yüksek seviyeye çıktığını dile getirdi.

Bir diğer bankacılık sektörü kaynağı ise faizlerde mevduat aşağı kredi yukarı olarak bir seyir olduğunu vurgulayarak ticari kredide ise zaten çok arz olmadığını belirtti. Bireysel tarafta kredi faizlerinin yükseltildiğini aylık yüzde 3,25’e çıkan faiz oranlarının kabaca bir hesapla yıllık bileşik faizde yüzde 47’ye geldiğini ifade etti. Bazı bankaların yüzde 5 aylık faiz uyguladığını dile getiren bankacılık sektörü kaynağı bu oranların 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredi kullandırımı için geçerli olduğuna da dikkat çekti.

Vadeler kısaldı
Vadelerin de kısaldığına dikkat çeken kaynak ihtiyaç kredisinin 12 ay vadeli olarak kullandırıldığını söyleyerek regülasyonlar yeterince gevşemediği için bankacılık sektörünün kredi faizlerini yukarı çektiğini vurguladı. Mevduat tarafında gevşeme söz konusu olduğunu belirten sektöre yakın kaynak TL mevduat faizinin yüzde 40’ın altına geldiğini vurguladı. Kaynak, yüksek hacimli mevduatlarda bile yüzde 35-38 arası faiz uygulandığını dile getirdi. Hatırlanacağı üzere geçen aylarda yüksek hacimli mevduatlara bankacılık sektörü yüzde 60’a kadar varan oranlarda TL mevduat faizi teklif ediyordu.

 
Soyer, ,İmamoğlu görüşmesinin detaylarını anlattı!
 
Motorine bir zam daha geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliye 3 kademeli zam!
Haziran ayı enflasyonu bugün açıklanacak. Memur ve emeklisinin maaş zamlarına ...
Vergi borcu olanlar dikkat! Kritik tarih uzatıldı!
Son verilme günü 3 Temmuz olan ancak Başkanlığın sistemlerinde gece saatlerinde ...
İngiliz gazeteden TL yorumu: Düştükçe düşüyor!
Türk Lirası’nda durmayan değer kaybı, tatil planı yapan yabancıları sevindiriyor. ...
 
Memur maaş zamları ile ilgili açıklama!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, memur maaşları düzenlemesine ...
Alkol ve sigaraya büyük zam!
Geçen ay başında yüzde 15 oranında zamlanan sigaraya dün itibarıyla 5 ...
Dolar tarihi zirveye yakın!
Merkez Bankası (TCMB) kademeli faiz artışları devam edecek mesajı verirken ...
 
Benzine büyük zam geldi!
Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 2 lira 11 kuruş zam geldi.
İZTO’da gündem özel eğitim
Özel gereksinimli bireylerin eğitimleri için İzmir’de faaliyet gösteren ...
ESİAD’dan Litvanya’ya zirve daveti
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD),  çeşitli sektörlerden ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri