ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    41,3925
    Dolar
  • Euro
    48,7224
    Euro
  • Altın
    4.869,650
    Altın
  • Bist-100
    11.111,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/31°
    ADANA
  • ANKARA
    8/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    20/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/28°
    IZMIR
  • KONYA
    9/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Alanya yanıyor!
Alanya yanıyor!
Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım'dan kongre çıkışı!
Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım'dan kongre çıkışı!
Skandalın ardından yurt müdürleri görevden alındı!
Skandalın ardından yurt müdürleri görevden alındı!
Dolarda rekor seansı başladı
Dolarda rekor seansı başladı
11 Şubat 2020 Salı - 13:13

İris Gölü kurtuldu...

Karaburun'da, doğal güzelliği ile ön plana çıkan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok kuşun da üreme alanı İris Gölü'ne mülkiyet sahipleri tarafından aralık ayında açılan kanallar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla Karaburun Belediyesi'nce kapatıldı. Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, İris Gölü'nün Gümüşhane'de göz göre göre yok olan Dipsiz Göl'ün kaderini paylaşmadığını belirterek, "İris gölü tekrar kuşların oldu. Buranın kamulaştırılarak, korumaya alınması gerek" dedi

İris Gölü kurtuldu...

Karaburun'a bağlı Küçükbahçe Mahallesi sınırlarında bulunan 358 dönümlük alan üzerindeki İris Gölü'nün, 1978 yılında yapılan kadastral parselasyon çalışmalarının ardından özel mülkiyete geçişi sağlandı. Önemli sulak alan olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki bahçe çintesi, çayır incir kuşu, tepeli toygar, tepeli pelikan, tepeli karabatak, karabaş martı, küçük kerkenez, bıyıklı doğan gibi kuş türlerinin üreme sahası olan İris Gölü'ne aralık ayında kanallar açıldı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile ÖÇKA ilan edilen Karaburun'daki eşsiz güzelliğe sahip, aynı zamanda birinci derecede sit olan gölde açılan kanallar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla Karaburun Belediyesi'nce alana getirilen kepçe ile kapatıldı. Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan, 358 dönümlük İris Gölü'nün, mitolojide de yer aldığını belirterek, "Burası mevcutta göl ama 1978 yılında buranın kadastrosu yapılırken, alan göl olarak yazılmıyor. Arazi olarak şahıs adına mülkiyet tahsis ediyorlar. Biz kanalların açıldığı duyumunu 14 Aralık'ta aldık ve müdahale ettik. O tarihte çalışma durduruldu" dedi.

'ÖZEL MÜLKE KONU OLAMAZ'

Karaburun Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, konunun soruşturma aşamasında olduğunu söyleyen Erdoğan, "Göl aslında yasal olarak kimsenin özel mülkiyetine konu edilmemesi gereken bir alan. Bu nedenle biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün verdiği karar doğrultusunda, alanda açılan yerlerdeki toprak yığınlarını çekiyoruz ve kanalları kapatıyoruz. Ama bu bir çözüm değil. Daha önceki yıllarda da kanal açma çalışması yapılmış, müdahale edilmiş ve kanal kapatılmıştı. Devlet yetkililerine seslenmek istiyoruz. 3621 sayılı kanun, kıyıları tarif eder. Göller de bunun içerisindedir. İris Gölü de özel mülkiyete konu olamayacağı için dava açılıp tescil harcı bırakılması gereken yerlerden. Bir an önce davayı açmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

'ACELE KAMULAŞTIRMA İLE GERİ ALINSIN'

Yarımada için çeşitli acele kamulaştırma kararlarının alındığını anımsatan Başkan Erdoğan, "Acele kamulaştırma asıl burası için gerekli. Umarım bir an önce burası koruma altına alınır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bu konuda ne kadar hassas olduğunu biliyoruz. Umarım bir daha bu tip müdahaleler ile karşılaşmayız. Çünkü bu alan bölgedeki tek sulak alan. Çeşitli kuş türlerinin göç yolu üzerinde bulunuyor. Aynı zamanda kuluçkaya yatma yerleri. O nedenle buraya verilecek zarar, büyük bir alanı etkileyecek. Biz herkesten duyarlı olmalarını bekliyoruz. Şu anda üzerimize düşeni yaptık ama bu geçici çözüm. Sorunun kalıcı olarak çözülmesini istiyoruz" dedi.

Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç Ekici ise "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belediyeye yapılan görevlendirme ile kanalların tamamını kapatıyor. Bu çok güzel bir gelişme ama geçici bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Biz, İris Gölü'nün acele kamulaştırma ile geri alınmasını, koruma altına alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

 

Etiketler:
 
Menemenspor sonuçtan memnun
 
Göztepe'ye güven veren istatistik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da istihdam imzası...
Bornova Belediyesi 2019 yılında Türkiye’nin En İyi Vizyon Projesi seçilen ...
Narlıdere’de istihdama katkı...
Narlıdere Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Selçuk Belediyesi'nden 'Evde bakım' hamlesi
Efes Selçuk Belediyesi, Selçuk Devlet Hastanesi ile aralarındaki 'Evde ...
 
Karşıyaka’da Ayın Konuğu Özgür Özel
Karşıyaka Belediyesi, “Ayın Konuğu” etkinlikleri kapsamında Şubat ayında ...
Bayraklı’da deprem eğitimi
Bayraklı Belediyesi, deprem öncesi alınacak önlemler ve sonrasında yapılması ...
Bergama'da 'İşimizi istiyoruz' eylemi...
AK Partili Bergama Belediyesi’nde işten çıkarılan 3 kadın üzerlerinde ...
 
Bornova kulüpleri tek yürek
Bornova Futbol Kulüpleri Derneği Olağanüstü Genel Kurulu, Bornova Belediye ...
Karabağlar'da coşkulu açılış... Hem otopark hem meydan!
Karabağlar Selvili Yeraltı Otoparkı bugün hizmete girdi. Açılışı yapan ...
Karşıyaka Bülent Zeren’i unutmadı!
Türkiye'nin en önemli spor hekimlerinden biri olan, Karşıyaka’nın ve Kaf ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 5 5 0 0 15 1 14 15
2 Fenerbahçe 5 3 2 0 9 4 5 11
3 Trabzonspor 5 3 1 1 4 2 2 10
4 Göztepe 5 2 3 0 7 2 5 9
5 Hesap.com Antalyaspor 5 3 0 2 6 5 1 9
6 Gaziantep FK 5 3 0 2 7 9 -2 9
7 Corendon Alanyaspor 5 2 2 1 7 5 2 8
8 Samsunspor 5 2 2 1 5 4 1 8
9 Tümosan Konyaspor 4 2 1 1 9 4 5 7
10 Beşiktaş 3 2 0 1 4 4 0 6
11 Rams Başakşehir 4 1 2 1 4 3 1 5
12 Kasımpaşa 5 1 1 3 4 6 -2 4
13 Çaykur Rizespor 4 1 1 2 2 6 -4 4
14 ikas Eyüpspor 5 1 1 3 4 9 -5 4
15 Zecorner Kayserispor 4 0 3 1 3 7 -4 3
16 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 5 1 0 4 2 9 -7 3
17 Kocaelispor 5 0 1 4 2 8 -6 1
18 Gençlerbirliği 5 0 0 5 3 9 -6 0
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri