ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
16 Ocak 2020 Perşembe - 22:10

İstanbul'da cemevlerine ibadethane statüsü tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde cemevlerinin ibadethane statüsünün imar planlarına işlenmesi oy çokluğu ile kabul edilirken, aynı durum İstanbul'da kabul görmedi. CHP ve İYİ Parti’nin İstanbul’daki cemevlerinin “ibadethane” olarak tanınması için sunduğu teklif, çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP grubu tarafından reddedildi. Mecliste, talepleri halinde cemevlerine temizlik ve diğer hizmetlerin İBB tarafından ücretsiz sunulması tartışmalar arasında karara bağlandı.

İstanbul da cemevlerine ibadethane statüsü tartışması

AK Parti ve MHP karşı çıktı! İstanbul’da cemevlerine ibadethane statüsü verilemedi. CHP'nin 2015'te yayınladığı genelge ile CHP'li 231 belediyede meclis kararlarıyla cemevleri, ibadethane olarak tanınmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde il genelindeki 7 cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine yönünde karar almıştı. İstanbul'daki cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınması için de CHP ve İYİ Parti grupları 13 Ocak günü önerge sunmuştu.

Önerge teklifinde, İstanbul'da 93 cemevinin Alevi vatandaşların ibadethane mekânları olmasına rağmen resmi olarak ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için camii, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı elektrik ve su faturalarından muaf olmak gibi kamusal hizmetlerden mahrum kaldığı vurgulanmıştı. Bu durumun, Anayasa'nın 10. maddesiyle korunan eşitlik ilkesine aykırı olduğu, toplumsal yaşamda ayrımcılığa yol açtığı belirtilmişti.

İç ve uluslararası hukukun tescil ettiği üzere cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak alabilmeleri için “ibadethane” olarak kabul edilmesini teklif edilmişti. Teklif, Hukuk Komisyonu-Sosyal Hizmetler, Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Komisyonu- Halkla İlişkiler Komisyonu tarafından incelendi. Ve hazırlanan komisyon raporu 16 Ocak tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme geldi.

Raporda İstanbul'da bulunan cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerinin İBB tarafından ücretsiz karşılanması uygun görüldü. Teklifte belirtilen cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunun belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varıldı.

“TARİHİ BİR AN”

Raporun oylanması öncesinde AK Parti ve CHP grubu arasında sözlü tartışma yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı şu ifadeleri kullandı;

* Tarihi bir andayız. AK Parti grubunun vereceği karar bununlar ilgili olumlu ya da olumsuz değerlendirmelere kaynaklık edebilirdi. Yargı kararları çok açık.

* Burada 2 konu var tartıştığımız net bir cevap almak isterim. Cemevleri ibadethane midir, değil midir? Grup başkanvekilinden bu konudaki görüşünü açıklamasını bekliyoruz. Diğer soru: Bu meclis bu konuda karar almaya yetkili midir, değil midir? Cemevlerinin ibadethane olduğu konusu tartışmasız bir konudur.

* Danıştay'ın, Yargıtay'ın, AİHM'in kararları bu yönde. Meclisimiz böyle bir onurlu, şerefli kararı alacak mı almayacak mı? Bunu konuşuyoruz.

“CHP İSTİSMAR EDİYOR”

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise şunları söyledi;

* CHP'nin Türkiye'de en çok istismar ettiği iki konu vardır. Biri laiklik, biri Aleviler meselesi” dedi. Cemevelerini ibadethane olarak tanıyıp tanımama konusunun teologların ve hukukçuların konusu olduğunu belirten Göksu “İBB Meclisi'nin bu konuda yetkisi var ne görevi var.

* Bize burada görevimiz olmayan, hüküm veremeyeceğimiz, tanımlama yapamayacağımız bu konuda karar vermemiz isteniyor. Hukuksuzluğa teşvik ediliyor. Biz görev alanımız içinde cemevlerinin kamusal hizmetlere ulaşması için İBB'ye bu izni veriyoruz.

Tekrar söz alan Subaşı, milyonlarca Alevi vatandaşın bu kararı beklediğini vurgulayarak Subaşı, “Kamusal hizmetlerden yararlanmasına izin veriyoruz diyorsunuz. Böyle bir talepleri yok ki. Kamusal olanaklardan zaten hem yararlanıyorlar hem bunları kendileri de karşılayabilecek durumdalar. Onların bizden beklentisi ibadethane statüsünün kabul edilmesi” dedi.

ALEVİ ÖRGÜTLERİ: VİCDANIMIZI SIZLATTI

Tartışmaların ardından rapor oybirliği ile kabul edildi. Karara meclis oturumunu izleyen Alevi örgütleri tepki gösterdi. Meclis oturumunun ardından açıklama yapan Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, diğer ibadethanelere yapılan hizmetlerden ayrımsız şekilde cemevlerinin de yararlanmasını istediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı;

* Şimdi yüzümüze bakarak ‘cemevleri ibadethanedir' diyemezler. Buralarda oylanmak bizim vicdanımızı sızlattı, onurumuzu zedeledi. Neye hayır dediklerini biliyorlar mı? Bu süreç bitmiş değil.

* Biz demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Cemevleri, Alevilerin ibadethaneleridir. Cemevlerinde görev yapan dedeler, inanç önderleri kamusal hizmetli sayılmalı. Devletimiz diğer ibadethanelere tanıdığı hakların tamamını eşit oranda cemevelerine de tanımalıdır. Biz de eşit vatandaşsak bu hizmetlerden yararlanmak istiyoruz.

Etiketler:
 
ABD’den ‘Türkiye’ye yaptırım’ açıklaması!
 
Ekmek fiyatlarına yüzde 20 zam talebi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TFF Başkanı Özdemir'in oğlu ve gelini gözaltına alındı
HSK, Metin İyidil'in beraat kararı ile ilgili soruşturma başlattı. Beraat ...
Doğa Koleji için flaş gelişme
Mali açıdan zor duruma düşen Doğa Koleji’nde yılan hikayesine dönen satış ...
Kahreden haber… İki askerimiz şehit oldu
Hakkari Çukurca'da atış eğitimi sırasında meydana gelen kazada iki asker ...
 
Suriyelilere özel kadın doğum evi!
Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Nakıpoğlu Göçmen Sağlığı ...
34 çocuğun hamileliğini bildirmeyen doktorlara beraat!
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2018 yılında çoğunluğu Suriye ...
Bitlis’e yazlık saray, Salda’ya millet bahçesi
AK Parti milletvekillerinin gökdelen inşaatlarına sınırlama getiren yasa ...
 
Muhalif belediyelere sanal kilit... İzmir de nasibini alacak!
Belediye Yazılım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BEYSİAD) Başkanı ...
AK Partili belediyeden 746 bin TL'ye koşu
Zeytinburnu Belediyesi, Cumhuriyet Koşusu’na 746 bin TL harcadı. Kenya’dan ...
Karadeniz için korkutan uyarı! Rize yok olma tehlikesiyle karşı karşıya…
Jeoloji Mühendisi Prof. Osman Bektaş'tan korkutan uyarı... Gürcistan açıklarında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri