ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,6019
    Dolar
  • Euro
    43,7835
    Euro
  • Altın
    4.198,360
    Altın
  • Bist-100
    9.191,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/25°
    ADANA
  • ANKARA
    10/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/24°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret edecek
Özgür Özel'den Türkiye'yi ayağa kaldıracak suikast iddiası
Özgür Özel'den Türkiye'yi ayağa kaldıracak suikast iddiası
'Havhavhav' şarkısı gündem olmuştu: Lvbel C5 tutuklandı!
'Havhavhav' şarkısı gündem olmuştu: Lvbel C5 tutuklandı!
Selçuk Tengioğlu tutuklandı
Selçuk Tengioğlu tutuklandı
6 Mayıs 2025 Salı - 10:03

İstanbul'da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, "Karayolu Güvenliği Günü ve Trafik Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, İstanbul trafiğinin kapasiteyi aşan taşıt talebi nedeniyle tıkandığını söyledi

İstanbul da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

Buna hatalı park, şerit ihlalleri ve manevraların da eklendiğini aktaran Dündar, "İstanbul'da olsun başka herhangi bir bölgede olsun bir sıkışıklık yaşıyorsak bunun temel sebebi aslında trafikte bütün yollarımızın belli bir kapasitesinin olması. Bu kapasitenin üzerinde bir araç talebi olduğu zaman trafik sıkışmaya başlıyor ve taşıt sayısı arttıkça sıkışıklığın şiddeti de git gide artıyor." dedi.

Doç. Dr. Dündar, trafik ihlalleri, hatalı parklar ve manevralar ile şerit değişikliklerinin sıkışıklığı arttıran diğer unsurlar olduğunu anlattı.

Trafik sıkışıklığının çok boyutlu bir ekonomik kaybı olduğuna dikkati çeken Dündar, "Trafikte harcadığımız fazladan her 10-15 dakika veya 1 saat bize maddi bir karşılık olarak dönüyor. Bunu hesaplamanın çeşitli yöntemleri var. Bir ülkenin veya trafik sıkışıklığı yaşanan bölgenin gayrisafi yurt içi hasılasının bu bölgede çalışan nüfus oranına bölünmesiyle bir dakikalık zaman kazancı veya kaybının parasal karşılığı kabaca hesaplanabiliyor." diye konuştu.

Dündar, yakıt ücreti, araç yıpranması, çevre kirliliği, kaza riski ve psikolojik etkilerin de trafik maliyetlerini artıran diğer unsurlar olduğunu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) bu konuda çalışmalar yaptığını aktararak, şöyle devam etti:

"İstanbul'daki trafik sıkışıklıklarının maliyeti yıllık 6 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Tabii bu değerleri güncellemek de gerekiyor. Son 10 yılda pek çok şey değişti. Teknolojik gelişmeler yaşadık. Sürücüsüz taşıtlar ve elektrikli taşıtlar hayatımıza girmeye başladı. Mikromobilite sistemleri girmeye başladı. Aslında bunu güncel bir veriyle tekrar değerlendirmek gerekiyor. Kabaca 6-7 milyar dolar civarında bir ekonomiye olumsuz etkisi olduğundan bahsedebiliriz."

Geçen yılki uluslararası bir araştırmada İstanbul'un trafik yoğunluğunda dünyada ilk sırada yer aldığına işaret eden Dündar, "İstanbul'da yaşayan biri trafikte 1 yılda 105 saatini fazladan süre olarak geçiriyor. Bu süreyi kişinin farklı aktivitelerde değerlendirmesi ve ekonomiye olumlu katkı sağlaması mümkün olabilirdi." ifadelerini kullandı.

"Çözüm altyapıyı büyütmek değil, talebi yönetmek"

Doç. Dr. Selim Dündar, kentteki trafik yoğunluğunun sadece yeni yollar açmakla giderilemeyeceğini anlattı.

Elde belirli bir yol altyapısı, kavşağı, alt ve üst geçidin bulunduğunu dile getiren Dündar, "Bu altyapıyı geliştirmek, yeni yollar ve tesisler yapmak bize bir çözüm gibi görünse de burada aslında bir sorunu ötelemiş oluyoruz. Yani bir kavşakta iyileştirme yaptığınız zaman bir ilerideki veya gerideki kavşakta daha büyük sorunlara neden oluyorsunuz. Ek bir şerit inşa edip trafiği rahatlattığınızı düşünürken 5 sene sonrasında çok daha fazla bir taleple karşılaşmanın ve daha büyük bir trafik sıkışıklığına neden olmanın yolunu açmış oluyorsunuz. Burada yapılması gereken talebi yönetmek için çeşitli uygulamalar yapmak." dedi.

Çözüm için İstanbul'da çalışma saatlerinin düzenlenmesini de öneren Dündar, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da genelde sabah ve akşam trafiğin zirve saatleri var. Sabah zirvesi çok daha etkili olabiliyor. İnsanlar genelde işlerine veya okullarına gitmek için benzer saat aralığını tercih ettiği için saat 7-9 aralığında trafik sıkışıklıkları çok üst düzeye ulaşabiliyor. Burada çeşitli stratejiler geliştirerek, özel sektörün de desteğini alarak, farklı iş başlangıç saatleri, mesai saatleri geliştirilebilir. Örnek vermek gerekirse bazı kurumlar mesaiye saat 6'da başlayıp saat 14'te bitirebilir. Kimilerinin çıkış saati erken olur, geç olur. Bu tarz stratejiler geliştirip zirveyi daha dağıtmak, yumuşatmak mümkün. Ama en temel iyileşmeyi özel araç kullanım oranını düşürerek geliştirebiliriz. Özellikle toplu taşımaya olan talebi arttırabilirsek, özel araç kullanımından vazgeçirebilirsek önemli bir etki sağlayacaktır. İstanbul'a baktığınız zaman ortalama bir araç içinde 1,5 kişi yolculuk yapıyor. Yani 5 kişilik bir standart otomobili düşünürsek bunun 5 kişilik kapasitesi yerine 1,5 kişilik bir kapasiteyi kullanıyoruz ve trafikte aşırı bir araç yoğunluğuna neden oluyor."

Dündar, toplu taşımayı kullanmaya teşvik etmenin yolunun da hizmet düzeyini, kalitesini, konforunu arttırmaktan geçtiğine işaret etti.

Kısa mesafelerde bisiklet ve skuter gibi mikromobilite araçların teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Dündar, trafik ışık sürelerinin daha etkin ayarlanmasının şehir içi sıkışıklığı azaltmakta etkili olabileceğini aktardı.

"Trafik ihlali normalleşti, 60 binden fazla can kaybettik"

Trafikte Haklarım Derneği Başkanı Yasemin Usta ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafik kazalarının yüzde 89'unun sürücü kusurlarından kaynaklandığını söyledi.

"Trafik ve Güvenlik Kuralları Araştırması" raporundaki bazı verileri de aktaran Usta, en çok kazaya sebep olduğu düşünülen bazı ihlallerin istatistiklerde çok düşük oranlarda yer aldığını anlattı.

Usta, TÜİK verilerine göre en çok kazaya neden olan ihlallerin ilk sırasında aşırı hızın geldiğini, onu "şerit ihlalleri", "kavşaklardan geçiş önceliğine uymamak", "arkadan çarpma", "dönüş hataları" ile "kırmızı ışık ihlali"nin takip ettiğini kaydetti.

Araştırmada, sürücülere "Neden kural ihlali yaptıkları" sorulduğunda "Zaman kazanmak", "Bir yere gecikmemek" veya "Acelem vardı" gibi cevapların verildiğini kaydeden Usta, "50 kilometrelik bir yolu 85 kilometre hızla gittiğinizde 35 dakikada varıyorsunuz. 100 kilometre hızla giderseniz 30 dakikada, 120 kilometre hızla giderseniz 25 dakikada varıyorsunuz. 5-10 dakika kazanabilmek için gerçekten hayatımızı riske atmaya değer mi?" diye sordu.

Toplumdaki trafik suçları algısına da değinen Usta, "Mesela hırsızlık yüz kızartıcı suç olarak ön plana çıkıyor. Fakat ölümle sonuçlanabilecek bir trafik kuralı ihlali maalesef halkımızda bir yüz kızartıcı suç olarak algılanmıyor. Kuralları çiğneyen insanlar kendini suçlu hissetmiyor ve maalesef zamanla bu durumu normalleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Usta, bir araştırmada sürücülere, "Kural ihlali yaparken bunun sonuçlarını düşünmüyor musunuz?" sorusunun yöneltildiğini aktararak, "Birçoğu, 'Ben çok kontrollüyüm, risk almıyorum.' demiş. Ama gerçekte baktığınızda kendini riske atmayan davranış bir başkasının hayatını tehlikeye atabiliyor. Bu yaptığını da meşrulaştırabiliyor." dedi.

Güvenli trafik bilincinin olmadığının altını çizen Usta, 2015'ten bu yana trafik kazalarında 60 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 3 milyondan fazla kişinin ise yaralandığını sözlerine ekledi.

 
ABD'den Google'a müdahale: "Sat ya da dağıt"
 
Bornova Belediyesi’nden kültürel mirasa yaratıcı bir dokunuş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den Google'a müdahale: "Sat ya da dağıt"
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona ...
İzmir'de kontrolden çıkarak takla atan otomobil, trafik lambasına çarptı: 1 yaralı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi ...
Özgür Özel, uğradığı saldırıya ilişkin konuştu: Kesinlikle planlı, CHP’ye ve muhalefete ‘Sokaktan çekilin’ mesajı verildi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM ...
 
Uçan adam hayatını kaybetti!
Bir televizyon programında "Havada durdum, şahitlerim var" sözleriyle ...
"Yardım istedim, vermediler" demişti: Özgür Özel'e saldıran Tengioğlu'nun CHP'li belediyeden destek aldığı ortaya çıktı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e saldırmasının ardından ifadesinde "CHP'den ...
Sağlık Bakanlığı duyurdu! Aile hekimliklerinde yeni dönem başlıyor
Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde yarından itibaren başlatılacak ...
 
Skype tarih oldu!
Microsoft'a ait olan ve internet üzerinden iletişim ile telefon görüşmesi ...
Alkollü direksiyona geçene hapis cezası geliyor
TBMM Başkanlığına sunulmaya hazırlanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ...
Kan donduran ifade... Çocuklarını nasıl öldürdüğünü anlattı!
Hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 32 26 5 1 82 31 51 83
2 Fenerbahçe 32 23 6 3 80 32 48 75
3 Reeder Samsunspor 33 17 6 10 50 38 12 57
4 Beşiktaş 32 15 10 7 49 32 17 55
5 Rams Başakşehir 32 15 6 11 54 45 9 51
6 ikas Eyüpspor 33 14 8 11 49 41 8 50
7 Göztepe 32 12 10 10 53 40 13 46
8 Trabzonspor 32 12 10 10 53 40 13 46
9 Kasımpaşa 32 10 13 9 54 56 -2 43
10 Tümosan Konyaspor 33 12 7 14 41 45 -4 43
11 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
12 Gaziantep FK 32 12 6 14 41 45 -4 42
13 Bellona Kayserispor 32 10 11 11 40 50 -10 41
14 Çaykur Rizespor 32 12 4 16 38 50 -12 40
15 Corendon Alanyaspor 32 9 8 15 37 48 -11 35
16 Net Global Sivasspor 33 9 7 17 44 57 -13 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 32 4 7 21 35 66 -31 19
19 Adana Demirspor 32 2 4 26 28 79 -51 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri