ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3804
    Dolar
  • Euro
    34,7674
    Euro
  • Altın
    2.463,150
    Altın
  • Bist-100
    9.999,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
2 Ağustos 2021 Pazartesi - 10:16

İzmir 50 milyon liralık projede pilot il oldu!

Küresel bir kriz haline gelen iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla 5 kıtadan 15 ülkenin yer aldığı "CAMPAIGNers” isimli Avrupa Birliği (AB) projesi hayata geçirildi. Kişilerin hayat tarzının değiştirilerek enerji verimliliğinin artması ve doğa dostu bir yaşam anlayışının pekişmesi hedefiyle hazırlanan projeye, Türkiye’den pilot il olarak İzmir katıldı.

İzmir 50 milyon liralık projede pilot il oldu!

5 milyon euro (50 milyon lira) bütçeli projenin ülkemizdeki yürütücülüğünü ise İEÜ Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu üstlendi. Biresselioğlu, proje kapsamında İzmir’in başını çektiği ve Milano, Dublin, Vilnius, Cape Town gibi kentlerin de yer aldığı 16 şehirde (15 ülke) toplam 100 bin insanın davranışlarının ölçüleceğini, iklim değişikliğine etki eden kişisel alışkanlıkların belirleneceğini söyledi. Prof. Dr. Biresselioğlu, “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için enerjiye yönelik yaşam tarzını değiştirmeliyiz. Proje sayesinde bu değişikliği sağlamak, politika yapıcılara da kapsamlı bir yol haritası sunmak istiyoruz” dedi.

Uluslararası alanda Ufuk 2020 (Horizon 2020) destekli, enerji ile ilgili birçok projeyi eş zamanlı olarak yürüten Prof. Dr. Biresselioğlu, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kanada, Şili ve Güney Afrika gibi farklı bölgelerden şehirlerin de bulunduğu projeye ilişkin detayları paylaştı.

TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART

Dünyanın gündeminde olan küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununun insan kaynaklı olduğunu vurgulayan İEÜ’lü Prof. Dr. Biresselioğlu, "İklim değişikliği; insan kaynaklı, insanı etkileyen ve çözümü için insan odaklı hareket edilmesi gereken küresel bir sorun. Dolayısıyla, sadece kişisel ya da ülkesel olarak ele alınacak bir konu değil. Dünyaca, topyekün bir mücadelenin içerisinde olmalıyız. Bu mücadeleyi sağlamak için de ortak hareket etmeliyiz. ‘CAMPAIGNers’ projesi, farklı kıtalarda ülkelerin yer aldığı, geniş katılımlı bir çalışma. Bu nedenle projeyi çok önemsiyoruz. Projenin paydaşları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi de var” dedi.

 

MOBİL UYGULAMA GELİYOR

Prof. Dr. Biresselioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anket ya da birebir görüşmenin yer aldığı farklı yöntemlerle İzmir ve farklı kıtalarda yer alan birçok şehirde enerji ile ilgili yaşam tarzını ve alışkanlıkları inceleyeceğiz. İnsanların ne sıklıkla araç kullandığı, toplu taşımaya yönelimi; klima, su ısıtıcısı, buzdolabı gibi ev aletlerini nasıl değerlendirdiği ya da evinde yalıtım olup olmadığı gibi birçok konuyu dikkate alacağız. Projedeki çıktılardan yola çıkarak herkesin rahatlıkla kullanabileceği mobil uygulama hazırlayacağız. Akıllı telefonlara indirilecek uygulamada, günlük hayatta nelere dikkat etmemiz gerektiği anlatılacak. Rutin hayatta yapılacak ufak değişikliklerle bile doğaya katkı sağlanabileceği fikri aşılanacak. Mobil uygulama sayesinde kişi, anlık olarak kendi otokontrolünü de yapmış olacak. Uygulamaya ilişkin detaylar, önümüzdeki süreçte netleşecek.”

İZMİR VE ÜNİVERSİTEMİZ ÖRNEK OLACAK

Projenin sonucunda politika yapıcılara da önerilerde bulunacaklarını söyleyen Prof. Dr. Biresselioğlu, "İklim değişikliği ile mücadele sadece kişisel bir durum değil. Politika yapıcılara da düşen önemli görevler var. Politika yapıcılar, kişisel değişimlerin önündeki engelleri ortadan kaldıracak ve vatandaşları motive edecek yöntemler belirlemeli. Örneğin, şehirlerin düşük karbonlu yaşam tarzlarını teşvik edecek politikalar oluşturması ve bunların uygulanmasının sağlanması, atılacak adımlardan biri olabilir. Bireylerin tercihlerini de dikkate alarak kapsamlı birçok rapor hazırlayacağız. İzmir’den attığımız bu adım, inanıyorum ki ülkemizin geneline yayılabilecek önemli sonuçlar doğuracak. Şehrimiz ve üniversitemiz, bu konuda öncü olacak. Çalışmalarına yeni başladığımız bu projeyi 3 yılda tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 
Amirallerden flaş karar!
 
Yangın bölgesinde jandarmayla çatışan kişi öldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Amirallerden flaş karar!
Montrö açıklamasına imza attıkları için haklarında soruşturma açılan 104 ...
Otomobil ikiye bölündü: 2 ölü!
 Aydın'ın Karacasu ilçesinde, ekmek dağıtılan hafif ticari araçla çarpışan ...
Altaylı'dan Erdoğan'a bomba çay göndermesi!
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinin "Ne zaman adam oluruz?" ...
 
LGS birinci nakil sonuçları açıklandı!
Milli Eğitim Bakanlığı'nca Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yerleştirmeye ...
Flaş öneri... "TSK söndürme filosu kursun"
Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, TSK’nin altyapısı aracılığıyla İçişleri ...
"Salgını onlar yayıyor, daha da kötüleşecek"
ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony ...
 
İZBAN'da hırsızlık şoku!
İzmir'de sabah saatlerinde mesailerine yetişmek isteyen vatandaşlar İZBAN'daki ...
Gece boyunca alevlerle mücadele!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ...
AK Parti'nin paylaşımına CHP'den tepki!
Türkiye orman yangınları ile boğuşurken AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'ndan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri